Звіт декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології Юлії Коломієць про результати діяльності у 2022 році та пріоритетні завдання на 2023 рік

22 грудня 2022 року

  20 грудня 2022 року відбулися збори трудового колективу, на яких декан Юлія Коломієць презентувала звіт «Про результати діяльності факультету захисту рослин, біотехнологій та екології у 2022 році та завдання на 2023 рік».
  Президія зборів трудового колективу складалася з: заступника начальника навчального відділу Оксани Зазимко, професора, декана факультету Юлії Коломієць, провідного експерта компанії UKRAVIT, член ради роботодавців Сергія Сальнікова, голови профбюро факультету Ольги Дмітрієвої. На зборах були присутні науково-педагогічні працівники, представники лаборантського складу та студентства факультету.


  У своєму виступі Юлія Коломієць звітувала про роботу колективу факультету у 2022 році в складних умовах, що викликані воєнним станом, епідемією коронавірусу, складною вступною кампанією, зменшення державних витрат на освіту, значною соціальною і психологічною напругою.


  У 2022 році згідно з наказом № 421 від 27.06.2022 р. відбулася реорганізація структури факультету. Створено кафедру ентомології, інтегрованого захисту і карантину рослин шляхом об’єднання кафедр ентомології ім. проф. М.П. Дядечка і кафедри інтегрованого захисту і карантину рослин. Для проведення наукових досліджень функціонує 3 навчально-наукові лабораторії, науково-дослідна, 6 навчально-науково-виробничих лабораторій, освітньо-науковий центр «Здоров’я рослин».


  Для проведення занять в очному форматі, ректоратом і деканатом організовано низку важливих заходів таких, як: підготовлено наявні укриття, розраховано кількість осіб, які одночасно можуть перебувати в них, сформовано та доведено до відома план-схему розташування укриттів на території університету, а також алгоритм дії викладачів і студентів у разі оголошення повітряної тривоги. Завідувачем кафедри доктором біологічних наук, старшим науковим співробітником Аллою Клепко було проведено інструктаж з безпеки життєдіяльності з НПП та студентами.
  Юлія Василівна зазначила, що на всіх спеціальностей спостерігається спадаюча динаміка контингенту студентів. При цьому відбувається збільшення контингенту в магістратурі, що пов’язано з воєнним станом в країні. Декан факультету наголосила, що ці показники говорить про недостатню роботу, щодо пошуку потенційних абітурієнтів, недостатньо продумано і проведено профорієнтаційну роботу. Від контингенту студентів залежить кількість ставок НПП, кількість яких у 2022 році зменшилася на 5 одиниць, тому пріоритетом №1 на 2023 рік є активна профорієнтаційна робота всіх співробітників факультету!

 
  У розрізі критеріїв оцінювання якості ефективного провадження освітньої й наукової діяльності підготовки фахівців є успішність захисту дипломних робіт. В цьому році здобувачі ОС «Бакалавр» спеціальностей «Захист і карантин рослин», «Екологія» складали підсумковий кваліфікаційний іспит. Щороку прослідковується високий середній показник успішності захисту магістерських робіт і у 2022 році він має непоганий результат. Звісно, цей рівень потрібно підтримувати й одночасно посилювати.

 
  Щорічно відбувається розгляд навчальних планів підготовки фахівців ОС «Бакалавр» і «Магістр» гарантом, проєктною групою і навчально-методичною радою факультету, адже перелік дисциплін має відповідати унікальності та особливості освітньо-професійної програми. У 2022 році нові тенденції вплинули на вибір студентів дисциплін вибіркового блоку: на ОС «Бакалавр», «Магістр» спеціальності 162 «Біотехнології та біоінженерія» нові вибіркові дисципліни: «Клітинні біотехнології» та «Генетично-модифіковані організми»; на ОС «Бакалавр» спеціальності 101 «Екологія» введено фахові дисципліни – «Біобезпека» та «Методи вимірювання навколишнього середовища»; на ОС «Бакалавр», «Магістр» спеціальності 202 «Захист і карантин рослин» введено «Фітосанітарна документація і стандартизація», «Загальна мікробіологія і вірусологія».
  В умовах воєнного стану особлива увага приділяється атестації електронних навчальних курсів, показник атестованих курсів по факультету становить 40,4%. Показник говорить про потребу посиленої уваги з боку науково-педагогічних працівників кафедр факультету.

  Науково-дослідна робота студентів починається з першого року навчання. Результатом такої політики є тісна співпраця викладачів зі студентами в рамках діяльності наукових гуртків, яка спрямована на допомогу в науковій роботі студентів, підготовці студентів до самостійних презентацій своїх наукових робіт та в проведенні профорієнтаційної роботи. На факультеті успішно функціонує 14 наукових гуртків. Важливою для факультету є тенденція, що спостерігається в підготовці студентських наукових робіт зі спеціальностей. Одним з пріоритетних завдань є активізувати роботу з підготовки до всеукраїнського конкурсу студентських наукових робіт. Позитивну тенденцію маємо при участі студентів у всеукраїнських і міжнародних конференціях, наукових семінарах та інших наукових заходах.

 


  Обов'язковою частиною професійної підготовки фахівців є переддипломна практика. Практика студентів проводиться в профільних наукових установах. Для забезпечення сучасними базами практик факультет ефективно співпрацює з представниками бізнесу, випускниками та радою роботодавців. У 2022 році, у зв’язку з воєнним станом, практики проходили в онлайн форматі.
  Студенти й співробітники постійно допомагають Збройним силам України. Службу в ЗСУ проходять Олексій Капралов та Борис Дацишин. До територіальної оборони вступили Роман Куцоконь та Роман Гончарук. Серед студентів волонтерством займається Олександр Білошистий, доставляє медичні препарати, харчові продукти, купує дрони, автомобілі. Серед співробітників — Валерія Бондарь та Андрій Бабицький займалися логістикою (гуманітарною допомогою) під час вторгнення РФ для малозабезпечених ОТГ.


  Упродовж останніх років професійний рівень науково-педагогічних працівників випускових кафедр зростає, як через захисти дисертацій співробітників і аспірантів, так і запрошених на роботу досвідчених фахівців. На випускових кафедрах сьогодні працює 16 докторів наук, 48 кандидатів. Критерії оцінювання ефективного провадження наукової діяльності структурних підрозділів здійснюється за допомогою якості підготовки наукових кадрів, успішність захисту аспірантів. На 1 грудня 2022 року в аспірантурі навчається 38 здобувачів.

 
  Кафедри щороку пропонують наукові проєкти до участі у конкурсі МОН України, цього року на другий етап рекомендовано 6 проєктів, запропонований обсяг фінансування понад 24 мільйонів гривень. Загалом, викладачі факультету та студенти у 2022 році виконували дослідження з 24 науково-дослідних тем, з них 4 держбюджетних, 1 базове фінансування, 19 ініціативних, на загальну суму до 2 мільйонів гривень. 

 

  


  Найважливіші результати науково-дослідних робіт опубліковані у 6 підручниках, навчальних посібниках, 44 науково-навчально-методичних рекомендаціях, 4 монографіях та інтегровані у цикл лабораторно-практичних занять фахових дисциплін при підготовці фахівців зазначених спеціальностей. Проводиться постійна робота з наповнення наукового видання факультету. Науково-практичний журнал «Біологічні системи: теорія та інновації» зі спеціальностей «Біологія», «Біотехнології та біоінженерія», «Екологія», «Захист і карантин рослин». Ще одним показником провадження наукової діяльності є публікаційна активність НПП у виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus, Web of Science. Станом на 1 листопада 2022 року викладачі опублікували 41 статтю: 30 – в Scopus, 11 – Web of Science. Ольга Олійник стала лауреатом премії Президента України – премію присуджено за наукову роботу: «Формування адаптивного потенціалу рослинно-мікробних взаємодій як основа ризосферних та екосистемних процесів», надано вчене звання доцента Людмилі Вагалюк та Анатолію Міняйлу.

 

 
  На базі факультету успішно проходять наукові конференції, семінари, круглі столи. Вже традицією стало проведення щорічних конференцій «Екологія – філософія існування людства», «Екологія – виклики сучасності», де беруть участь студенти 4 року навчання та магістри. Факультет став учасником форуму «SEВ-2022» із залученням роботодавців, на якому обговорено та визначено ефективні механізми взаємовигідної співпраці між освітою та бізнес-середовищем, практичної підготовки здобувачів.

 

 
  Завдяки співпраці з Норвезьким університетом магістри, в рамках навчально-наукового проєкту міжнародного співробітництва, понад 2 тижні, з 25 листопада по 12 грудня 2022 року, проходили практичне навчання сучасним методам аналізу, що використовуються у радіоекологічних дослідженнях.

 
  Факультет працює над модернізацією та оновленням наукових лабораторій, у 2022 році триває капітальний ремонт лабораторії №8 ННВЛ моніторингу пестицидів у технологіях захисту рослин, покращуються соціально-побутові умови проживання в гуртожитку №3. У 2022 році відремонтовано 10 кімнат для студентів першого курсу за посильної допомоги коменданта гуртожитку Тетяни Нагорної.


  Декан факультету оприлюднила загальний коефіцієнт рейтингу кафедр, виділивши 2 лідера. Прозвітувавши про роботу та здобутки факультету, Юлія Василівна перейшла до головних завдань на 2023 рік.

 

 
  В обговоренні взяли участь завідувач кафедри загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності Алла Клепко, завідувач кафедри інтегрованого захисту та карантину рослин Микола Доля, завідувач кафедри екології агросфери та екологічного контролю Олена Наумовська, завідувач кафедри фітопатології ім. акад. В.Ф. Пересипкіна Дмитро Гентош, провідний експерт компанії UKRAVIT, голова ради роботодавців Сергій Сальніков, голова студентської організації факультету Вероніка Вєрємєєва. Доповідачі позитивно оцінили роботу колективу у 2022 році, наголосили на важливості подальшого розвитку в усіх видах діяльності факультету.

  Завідувачі кафедр Алла Клепко, Микола Доля, Олена Наумовська та Дмитро Гентош подякували співробітникам кафедри за продуктивність, за те, що кожен навчився ефективно використовувати електронні засоби навчання, адаптувався до будь-яких умов, аби нести знання для студентів факультету, за підвищення якості та результативності, за терпіння та високі показники.


  Провідний експерт компанії UKRAVIT та член ради роботодавців Сергій Сальніков, наголосив, що радий співпраці з факультетом, яка постійно розвивається: на базі компанії проходять екскурсії, спеціалісти факультету підвищують кваліфікацію, на базі науково-дослідного центру «Інститут здоров’я рослин» проводяться дослідження. «Я навчався в НУБіП України й неймовірно тішусь, що тепер можу зробити свій вклад у розвиток науки. Сподіваюсь, що наша співпраця буде міцнішати з кожним роком, адже, як показує досвід закордонних компаній, бізнес і наука повинні працювати разом!» —, промовив Сергій Миколайович.


  Голова студентської організації Вероніка Вєрємєєва зазначила, що на факультеті активно функціонує студентська організація залучаючи студентів до культурно-масових, спортивних, наукових та благодійних заходів. Проведено 3 культурно-масових заходи в очному форматі: «Посвята першокурсника», «Дебют першокурсника»«Випуск магістрів», які деканат забезпечив необхідною акустичною апаратурою, проекторами, реквізитами, аудиторіями. Для настільних ігор, таких як «Мафія», «Корпорація НУБІП» студентській організації виділили приміщення та час для проведення. Соціальний відділ провів благодійний аукціон книг, а зібрані кошти надіслали на коптер для студента факультету. Окрім цього, встановлені контейнери для утилізації кришечок, перероблення одноразових курильних пристроїв для зарядного елементу Power Bank. Серед спортивних змагань з настільного тенісу та жіночого баскетболу студенти зайняли призові місця, були залучені до онлайн-челенджу з йоги. На «Інтелектуальних дебатах» на рівні університету команда факультету посіла 2 місце. Студент-еколог, який навчається на 4-му курсі, Ілля Фурса виборов 1 місце на чемпіонаті Кубок Європи з гирьового спорту.

 

  Оксана Зазимко зазначила, що декан факультету надала повну інформацію, презентацію та всі необхідні цифри, колективом факультету була проведена велика та кропітка робота. Вона підкреслила, що факультет має потужний науковий колектив, досвідчених викладачів, проте показники приросту студентів у цьому році низькі. Факультету необхідно посилити профорієнтаційну роботу, значну увагу приділити вступу-2023, залучити якомога більше молоді, шукати цікаві методи донесення інформації, зберегти англомовне навчання, підвищити видавничу діяльність, продовжувати дослідницьку діяльність. «Освітяни не можуть зупинятися, якщо зупиниться освіта, держава не матиме майбутнього! Вдячна декану факультету та команді за виконану роботу, бажаю миру та здоров'я всім присутнім» —, промовила Оксана Володимирівна.


  Одним із питань порядку денного було затверджено звіт голови профбюро факультету Ольги Дмитрієвої. Ольга Євгеніївна підкреслила, що профспілкова організація шляхом внесків закупила для факультету акустичну систему, а діти співробітників на свята отримають солодкі подарунки.

 
  Після обговорення, звіт декана факультету захисту рослин, біотехнологій та екології було одноголосно схвалено. Юлія Коломієць щиро подякувала колективу за плідну працю та гідне подолання проблем! «Попереду багато випробувань, але наша спільна віра в перемогу, професіоналізм та командний дух дають нам можливість гідно їх подолати. У нас з вами багато роботи, впевнена, що кожен вже має план на 2023 рік, тому бажаю легко його втілити в життя. Будьте сильними та сміливими, будьте патріотами нашої альма-матер, усіма силами підтримуйте збройні сили України. Вдалого старту та нових здобутків!» —, промовила Юлія Василівна.

 

Українці – незламні! Все буде Україна!

Наталія Батрак 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook