Відбулися збори трудового колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства

22 грудня 2022 року
     21 грудня 2022 року відбулися збори трудового колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства на яких заслухано та схвалено звіт директора Петра Лакиди «Про діяльність ННІ лісового і садово-паркового господарства за 2022 рік та завдання на 2023 рік».

     У зборах прийняли участь науково-педагогічні працівники, співробітники, представники студентського самоврядування. Представником ректорату на зборах була учений секретар університету, кандидат економічних наук, доцент Оксана Барановська. На початку зборів учасники хвилиною мовчання вшанували пам'ять тих студентів і випускників інституту, які віддали своє життя, захищаючи Україну. Також була висловлена щира подяка тим науково-педагогічним працівникам, співробітникам і студентам, які на теперішній час боронять нашу країну. Для наближення перемоги в ННІ лісового і садово-паркового господарства розгорнута волонтерська діяльність зі збору коштів на придбання для військових приладів нічного бачення, різного військового спорядження, автомобілів, продуктів харчування, ліків тощо. У цілому в ННІ упродовж року для підтримки військових залучено 1,3 млн. грн.

     У своєму звіті професор Петро Лакида зазначив, що у складі інституту функціонують 6 кафедр, НДІ лісівництва та декоративного садівництва, Ботанічний сад НУБіП України, Офіс національного представництва Forest Stewardship Council (FSC), Асоціація «Національна система лісової добровільної сертифікації» (PEFC), Регіональний Східноєвропейський офіс моніторингу пожеж (REEFMC), Дзвінківський навчально-науково-виробничий центр.


     Під час аналізу навчальної роботи було відмічено, що на теперішній час в інституті навчається 809 здобувачів вищої освіти за програмами підготовки бакалаврів та 296 – за програмами підготовки магістрів. При цьому увагу було акцентовано на позитивній динаміці кількісного складу студентів порівняно із попереднім роком, а за кількістю зарахованих абітурієнтів на місця державного замовлення на спеціальності «Лісове господарство» і «Садово-паркове господарство» інститут є лідером в Україні. Важливе значення приділялося здобувачам вищої освіти, які навчаються за контрактом, а таких на теперішній час є 327 осіб. У зв’язку з цим було акцентовано увагу на поліпшенні ефективності та якості роботи міжкафедральних навчальних лабораторій на базі лісових коледжів.


    У процесі аналізу науково-інноваційної діяльності доповідач відзначив кількісні показники наукових робіт та збільшенні обсягів їх фінансування у розрізі загального і спеціального фондів. У поточному році подано 6 міжнародних проєктів, які знаходяться на І етапі і 6 проєктів – вже на ІІ етапі розгляду. За звітний період опубліковано 36 наукових статей у наукометричних базах даних Scopus і Web of Science. Актуальним залишається завдання із залучення коштів до спецфонду за рахунок виконання науково-дослідних робіт. Досить високі показники у цьому відношенні має кафедра технологій та дизайну виробів з деревини, яка упродовж 2022 року поповнила спецфонд на 478,9 тис. грн. Досить активно у цьому напрямку працює кафедра таксації лісу та лісового менеджменту, кафедра лісівництва. Також було відмічено ряд кафедр, які ще не повністю розкрили свій потенціал і повинні більш ефективно працювати у цьому відношенні.


 

     Контингент здобувачів наукових ступенів у ННІ представлений 36 аспірантами (очної, вечірньої і заочної форм навчання) та 5 докторантами. У звітному році до навчання в аспірантуру прийнято 6 аспірантів. Доповідач звернув особливу увагу на необхідності підготовки і захисту дисертацій доктора наук, що на теперішній час для деяких кафедр інституту є досить актуальним. У звіті також було зазначено на необхідності більш активної участі співробітників інституту у міжнародних наукових проєктах. Зокрема, були відзначені міжнародні проєкти та програми ННІ лісового і садово-паркового господарства, що виконувалися у поточному році, а також ряд заявок на виконання нових проєктів.
     У контексті виконання адміністратино-господарських робіт доповідач відмітив облаштування Лісівничо-просвітницького центру (проведення ремонтних робіт, облаштування меблями, експонатами), облаштування укриттів у підвальних приміщеннях навчального корпусу №1, виконання ремонтних робіт у навчальних аудиторіях. Протягом року активні роботи проводилися у Ботанічному саду, на закріпленій за інститутом території.
    Основними організаційними заходами та завданнями на наступний рік було визначено: здійснення акредитації освітніх програм у межах освітньо-наукових програм підготовки докторів філософії; координація роботи інституту та профільних регіональних відокремлених підрозділів НУБіП України щодо проведення профорієнтаційних заходів зі вступниками до закладів вищої освіти; організація та проведення міжнародної науково-практичної конференції до 125-річчя НУБіП України; зміцнення матеріально-технічної бази, оснащення навчальних, науково-дослідних лабораторій відповідним обладнанням, реалізацією програми енергозбереження; поліпшення якості практичної підготовки; посилення інноваційної діяльності та залучення коштів до спеціального фонду університету та благодійного фонду інституту.
     В обговоренні звіту директора активну участь взяли співробітники інституту. Директор НДІ лісівництва та декоративного садівництва, професор Роман Василишин зупинився на тих викликах, які стоять перед науковцями інституту. На теперішній час через військові дії виникли труднощі у дослідженні аспірантами певних лісівничих об’єктів. Було зазначено на необхідності поліпшення публікаційної активності, підвищенні якості наукових статей.

     Завідувач кафедри ботаніки, дендрології та лісової селекції, доцент Юрій Марчук акцентував увагу на вкладі співробітників кафедри в облаштування Лісівничо-просвітницького центру, роботі на ідею колективу та авторитет університету, створенні умов для енергетичної незалежності університету.


     Доцент кафедри ландшафтної архітектури та фітодизайну Анатолій Кушнір у своєму виступі відзначив особливості профорієнтаційної роботи, значенні базової фахової освіти під час підготовки здобувачів вищої освіти за програмами підготовки магістрів.


Голова ради роботодавців ННІ лісового і садово-паркового господарства Ігор Мельник також високо оцінив роботу колективу інституту за звітний період та побажав успіхів у наступному році.


    Представник ректорату, учений секретар Оксана Барановська відмітила значні здобутки колективу ННІ лісового і садово-паркового господарства у 2022 році та навела аналіз деяких показників підрозділу за видами діяльності на рівні університету. У цілому вона зазначила, що інститут займає достойне місце серед інших структурних підрозділів університету.


   Всі виступаючі та збори трудового колективу схвалили звіт директора, професора Петра Лакиди про діяльність ННІ лісового і садово-паркового господарства за 2022 рік та намітили пріоритетні завдання на 2023 рік.

   Звіт директора за посиланням: sites/default/files/u184/zvit_nni_na_vr_2022.12.21.pdf

Сергій Дударець,
голова профбюро ННІ лісового і садово-
паркового господарства 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook