6 ГРУПА 1 КУРСУ ВІДВІДАЛА МУЗЕЙ КАФЕДРИ ХІРУРГІЇ І ПАТОФІЗІОЛОГІЇ ІМЕНІ АКАДЕМІКА І. О. ПОВАЖЕНКА ФАКУЛЬТЕТУ ВЕТЕРИНАРНОЇ МЕДИЦИНИ

3 жовтня 2022, 9:10
ФВМ НУБіП України

   3 жовтня 2022 року 1 курс 6 групи разом з наставником групи, кандидатом ветеринарних наук, старшим викладачем Романом Бокотьком відвідали унікальний музей кафедри хірургії і патофізіології мені академіка І. О. Поваженка, який знаходиться в 12 корпусі на факультеті ветеринарної медицини, вулиця Полковника Потєхіна 16, аудиторія 414, Блок А.

 

   Студенти дізналися, що у 1993 році кафедрі хірургії було присвоєно іменну назву на честь її завідувача у 1937–1977 роках, академіка І.О. Поваженка. В роки Другої світової війни професор Поваженко І.О., асистенти Бурденюк А.Ф., Кулик С.Й., ординатор Гребельник П.Г. перебували на фронті. Двоє останніх загинули.
   За героїзм, проявлений в роки війни, Поваженко І. О. нагороджений багатьма орденами та медалями, в т. ч. орденом Червоної Зірки, орденом Великої Вітчизняної війни 1-го та 2-го ступенів. Поваженку І.О. у 1943 році присвоєно звання «Заслужений діяч науки України». У повоєнні часи Іван Омелянович Поваженко продовжував завідувати кафедрою до 1977 р., а потім, до 1991 року, працював професором кафедри.
   У різні роки керівниками кафедри були професори В.І. Стелецький, К.І. Туркевич, С.І. Братюха, В.Б. Борисевич. З 1999 по 2012 рік завідувачем кафедри хірургії ім. акад. І.О. Поваженка був д.вет.н., проф. О. Петренко, з 2012 по 2015 рік – к.вет.н., доц. В. Дорощук, з 2015 по 2016 рік – д.вет.н., проф. В. Сухонос. З 2017 року завідувачем кафедри є доктор ветеринарних наук, доцент М.О. Малюк.

   Київський ветеринарно-зоотехнічний інститут розпочав свою роботу у 1920 році, на базі політехнічного інституту. Кафедра хірургії розпочала свою діяльність у 1923 році в складі трьох викладачів: завідувача кафедри Стелецького В.І., доцента Шевандіна К.М. та асистента Боровського В.В.

   У 1958 році Київський ветеринарний інститут увійшов до складу Української сільськогосподарської академії, як ветеринарний факультет. Оскільки навчальний корпус ветеринарного інституту (нині третій навчальний корпус НУБіП України) під час Другої світової війни було сильно пошкоджено, навчання проводилось на базі клінік Інституту по вул. Васильківській (четвертий навчальний корпус НУБіП України), а дві кафедри: загальної та спеціальної і оперативної хірургії були об’єднані в одну, яку очолив професор Поваженко І. О.

   У музеї присвячено велику частину історії засновнику академіку І. О. Поваженку, іменем яким і названа кафедра. В музеї багато окремих експонатів копит різної патології, де акцентовано увагу на хірургічні хвороби, а також дуже багато стендових експозицій кінцівок тварин.

   У музеї також багато старовинної ексклюзивної хірургічної літератури по польовій хірургії тварини і людини, в яких описано новітні методики лікування хірургічних хвороб, які на той час застосовувались. Одним словом історичні моменти 1920 років і аж по сьогоднішні дні, де також є не простими і пов’язані з окупацією країни 404 (московії).

   Окрім стендової експозиції, привертають до себе увагу оригінальні інтер'єри з натуральними фігурами скелетів корів, коней, собак та їх кінцівок, які присвячені найбільш визначним подіям у ветеринарній медицині.

   В музеї також присутні експонати осколків різних вогнепальних поранень тварин і людей, які після складних операцій продовжували жити далі.

   З великим інтересом студенти 6 групи 1 курсу ознайомились з експонатами музею хірургії. Дізнались про історію розвитку музею. Екскурсія була надзвичайно цікавою, змістовною та пізнавальною.

Це був черговий надзвичайний день, який приніс неймовірні враження!
Слава Україні!

Староста 6 групи 1 курсу:
Скопець Єлизавета
Заступник старости:
Бойченко Марія
Студентка групи:
Марчишина Ірина
Наставник групи:
Бокотько Роман

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook