Відзначаємо Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба!

7 вересня 2022 року
   7 вересня відзначається Міжнародний день чистого повітря для блакитного неба (International Day of Clean Air for blue skies). Ця пам'ятна дата встановлена резолюцією Генеральної Асамблеї ООН 19 грудня 2019 року і цього року відзначається втретє. Цей день має служити закликом до дії, щоб об'єднати зусилля громадськості і заявити про право кожної людини на чисте повітря.
   Головною темою Міжнародного дня чистого повітря для блакитного неба в 2022 році для України можна вважати забезпечення потреб у чистому повітрі для кожного, особливо в період воєнного стану. Цього року акцент робиться на пріоритетності потреби у безпечному та якісному стані повітря для всіх громадян України. Важливими у світі також залишаються проблеми, такі як зміна клімату, збереження здоров'я людини і планети вцілому, а також цілі в галузі сталого розвитку суспільства.
  Можна стверджувати, що забруднення атмосферного повітря є глобальною екологічною, економічною і соціальною проблемою, яка впливає на здоров'я і якість життя переважно міського населення. За даними Всесвітньої організації з охорони здоров'я (WHO Report, 2021) забруднення атмосферного повітря є причиною загострення багатьох респіраторних захворювань, кардіологічних та інших хвороб, від яких щороку помирають мільйони людей. Аналіз статистичних даних показав, що Україна, на жаль, входить в десятку країн з найвищим рівнем смертності від хвороб, пов'язаних із забрудненням атмосферного повітря.
   Кафедрою загальної екології, радіобіології та безпеки життєдіяльності активно проводиться моніторинг стану повітря у місті Києві за допомогою двох автоматичних станції моніторингу атмосферного повітря. Всі небайдужі та зацікавлені особи також можуть стежити за станом повітряного середовища на території університету за допомогою мережі інтернет. Інформацію зі станції, встановленій на 3-му корпусі, можна в онлайн-режимі отримувати адресою: https://eco-city.org.ua/?zoom=11&lat=50.383776&lng=30.5001855&station=893&random=7672183. А інформація зі станції, встановленій на 4-му корпусі, доступна в он-лайн режимі на сторінці кафедри (https://nubip.edu.ua/geneco). 
   Кожного жителя міста Києва цікавить оперативна інформація про стан повітря. За даними наших спостережень станом на ранок 07 вересня 2022 року ситуація з якістю атмосферного повітря в м. Києві суттєво покращилась порівняно з вечірніми годинами 06 вересня, що показують дані моніторингових станцій міста (рис. 1).
   
а)                                                     б)
Рис. 1. Індекси якості повітря в м. Києві на 23:00 06 вересня 2022р. (а) та на 11:00 07 вересня 2022р. (б)
 
   Цікавим фактом є те, що біля 3-го корпусу якість повітря практично завжди гірше, ніж біля 4-го. Причиною цього є "лежачі поліцейські" (вірніше наземний пішохідний перехід) і зміна режиму руху транспортних засобів по вул. Героїв Оборони.
   Важливо, що 9 липня 2022 року Верховна Рада України нарешті ухвалила Закон України "Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму регулювання викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря", яким внесла зміни до таких законів України, як Закон України "Про охорону атмосферного повітря", "Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності", "Про санкції" та ін. Цей Закон зобов'язує КМУ забезпечити "...запровадження обов’язкових автоматизованих систем контролю викидів забруднюючих речовин та визначення якості атмосферного повітря", що неодмінно буде сприяти зростанню кількості моніторингових досліджень та покращенню стану атмосферного повітря на усій території нашої країни.
   Активна громадська позиція суспільства та зусилля екологів допоможе змінити підходи до контролю та забезпечення якості повітря у населених пунктах та запобігати транскордонному перенесенню забруднюючих речовин.
 
Володимир Боголюбов, Анна Сальнікова,
НПП кафедри загальної екології,

радіобіології та безпеки життєдіяльності 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook