На Хмельниччині рятувальники навчали лісівників поводженню з вибухонебезпечними предметами

23 травня 2022 року
Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства

За оцінками ООН, Україна – одна з найбільш замінованих країн в світі. Раніше щодня працівники ДСНС України знешкоджували боєприпаси часів Другої світової війни. Зараз же, за 3 місяці повномасштабної російсько-української війни, ситуація погіршилася в десятки разів. На територіях, де ведуться бойові дії, піротехніки знешкоджують сотні боєприпасів за день.

І хоча Хмельниччина – тилова область, ведення лісових робіт вимагає сьогодні від працівників додаткової обережності, особливо при виявленні підозрілих та вибухових пристроїв.

Для цього сьогодні, 19 травня рятувальники провели для представників державної лісової охорони підприємств Хмельницького ОУЛМГ спеціальні навчання. Підполковник служби цивільного захисту, начальник групи піротехнічних робіт аварійно- рятувального загону спецпризначення ГУ ДСНС у Хмельницькій області Олександр Царук ознайомив лісівників із правилами поведінки при виявленні вибухонебезпечних або схожих на них предметів.

Головні завдання лісівників у таких випадках:

  • 1.Негайно повідомити чергові служби органів внутрішніх справ, цивільного захисту;
  • 2.Огородити підозрілий предмет та не допускати до знахідки інших людей;
  • 3.Припинити всі види робіт в районі виявлення вибухонебезпечного предмету.
  • 4.Не користуватися засобами радіозв’язку, мобільними телефонами (вони можуть спровокувати вибух).
  • 5.Дочекатися прибуття фахівців; вказати місце знахідки та повідомити час її виявлення. Розмінуванням, знешкодженням або знищенням вибухонебезпечних предметів займаються тільки підготовлені фахівці-сапери, допущені до цього виду робіт.

Спеціалісти-лісівники зобов’язані знати алгоритм дій у надзвичайних ситуаціях і перелік необхідних заходів до прибуття рятувальників та працівників поліції на місце виявлення вибухонебезпечного предмета. Адже у їхніх руках не лише власне життя та здоров’я, але й безпека кожного громадянина, який приходить у ліс.

Тому зараз, особливо в умовах воєнного стану, лісівники Хмельниччини закликають краян бути вкрай обережними і без зайвої потреби не відвідувати лісові масиви. Для відпочинку по всій території області для людей облаштовані спеціальні рекреаційні зони, де можна безпечно і комфортно провести своє дозвілля.

 

Джерело: Хмельницьке обласне управління лісового та мисливського господарства. https://kmlis.gov.ua/%D0%BD%D0%B0-%D1%85%D0%BC%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D1%87%D1%87%D0%B8%D0%BD%D1%96-%D1%80%D1%8F%D1%82%D1%83%D0%B2%D0%B0%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%BA%D0%B8-%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D1%87%D0%B0%D0%BB/

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook