Кафедра біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого: накопичуємо досвід дистанційного навчання

9 травня 2022 року
Кафедра біохімії і фізіології тварин ім. акад. М. Ф. Гулого

Всі викладачі кафедри біохімії і фізіології тварин імені академіка М. Ф. Гулого НУБіП України на чолі із завідувачем, доктором ветеринарних наук, професором, заслуженим науково-педагогічним працівником університету Віктором Томчуком минулого тижня продовжили виконувати свої службові обов’язки, незважаючи на умови війни, в яких перебувають і вони і здобувачі освіти. Кафедра викладає фундаментальні дисципліни біохімічного та фізіологічного спрямування для студентів факультетів ветеринарної медицини, тваринництва та водних біоресурсів, гуманітарно-педагогічного, харчових технологій і управління якістю продукції АПК, а також ННІ енергетики, автоматики і енергозбереження.

Завдяки злагодженій співпраці деканатів згаданих факультетів і науково-педагогічних працівників кафедри всі лекції та більшість лабораторних і практичних занять проводяться в синхронному режимі з використанням платформ Cisco Webex, ZOOM і Google Meet, а студенти намагаються без поважних причин не пропускати навчальні заходи.
 

Навчально-інформаційний портал нашого університету забезпечує доступ до електронних навчальних курсів, де розміщені всі необхідні матеріали до кожної з дисциплін. Важливо, що під час воєнного стану окрім синхронного онлайн режиму, що є найбільш прийнятним варіантом, студенти можуть навчатися асинхронно: вони користуються цілодобовим доступом до лекцій і презентацій від викладачів та учбових матеріалів, які розміщені на сайті. Також викладач має можливість відправити необхідні матеріали та завдання здобувачам будь-яким доступним шляхом (месенджери, електронна пошта тощо), після чого перевірити їх виконання. При цьому викладачі кожний день звітують про проведені заняття та присутність на них студентів.
 

При організації дистанційного навчання кафедра активно використовує сучасні педагогічні технології. Студенти можуть значну частину часу присвятити вирішенню інтерактивних завдань, які опубліковані в електронних начальних курсах. Зокрема, це програма «віртуальна фізіологія», розроблена міжнародною мережею "За гуманну освіту"
 

Тут здобувачі освіти можуть особисто виконувати фізіологічні дослідження альтернативними методами. Такий підхід також дозволяє студентам, які потребують більше часу для розуміння певного матеріалу, вивчати його самостійно і не відставати від групи. Завдяки опублікованим лекціям із презентаціями, що завжди доступні в інтернеті, ті студенти, які змушені пропускати онлайн-заняття через різні обставини, особливо в умовах воєнного стану, можуть швидко наздогнати інших. Вони стають більш самостійними та мотивованими. Їм доводиться вчитися розпоряджатися своїм часом, розвивати навички автономного навчання під час роботи з електронними ресурсами.

В цілому, кафедра прагне організувати свою роботу відповідно до сучасного розвитку освіти завдяки вдосконаленню IT-технологій. Це розширює самостійність студента, який прагне здобути знання, створює можливості вчитися там і тоді, де і коли зручно, що є дуже корисним у реаліях сьогодення.

Бажаємо нашим студентам успіхів у навчанні, міцного здоров’я, спокою та миру.

 

Віктор Трокоз,
професор кафедри біохімії і фізіології тварин ім. М. Ф. Гулого


Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook