140 років від дня народження В'ячеслава Липинського

20 квітня 2022 року
«Без власної держави нема й
не може бути нації української»
В’ячеслав Липинський
 
     18 квітня 2022 р. виповнюється 140 років з дня народження українського історика, соціолога, публіциста, громадського і політичного діяча, ідеолога консервативного напряму в українській суспільно-політичній думці та основоположника державницького напряму в українській історіографії, засновника українського монархічного руху Липинського В'ячеслава (Вацлав-Вікентій) Казимировича.
 
     За ініціативи Миколи Томенка, доктора політичних наук, професора, Голови Наглядової ради НУБіП України, на базі ВСП «РФК НУБіП України» відбулося засідання круглого столу «В’ЯЧЕСЛАВ ЛИПИНСЬКИЙ в історії України: до 140-річчя від дня народження».
     До онлайн-засідання приєдналося 80 учасників інших навчальних закладів та декілька груп учасників, зокрема, студентів.
     За програмою заходу до гостей з вітальним словом звернувся КОРСУН Ярослав, директор ВСП «РФК НУБіП України», заслужений працівник освіти України, голова оргкомітету проведення круглого столу. Ярослав Петрович зазначив, що В’ячеслав Липинський є близьким земляком Рівненщини та видатною історичною постаттю.
     Далі Людмила Бурячинська, завідувач бібліотечно-інформаційного центру ВСП «РФК НУБіП України», модератор круглого столу, передала слово Миколі Томенку, доктору політичних наук, професору, Голові Наглядової ради НУБіП України. Микола Володимирович впродовж багатьох років вивчав діяльність В’ячеслава Липинського. Він доніс до учасників багато цікавих фактів з життя історика, ідеї та концепції В’ячеслава Липинського для державної політики сучасної України. Зокрема, акцентував увагу на творчій діяльності В’ячеслава Казимировича та презентував книгу «Листи до братів-хліборобів». Цю книгу подарували його дружині друзі, коли вона перебувала у Канаді. Також провів паралель між сучасним воєнним станом в Україні та часом, коли жив політичний діяч В’ячеслав Липинський, процитувавши трактування ювіляра про патріотизм.
     «Патріотизм, на якому будуються держави і нації, — це віра, це спокій душі, а не бізнес з надією на «добрі проценти» і не акторство з надією на оплески і дарунки юрби»
В’ячеслав Липинський
     З темою «В’ячеслав Казимирович Липинський біля витоків української дипломатії» виступив Юрій Коняхін, викладач історії ВСП «РФК НУБіП України». У своїй доповіді Юрій Олександрович показав В. Липинського як мудрого дипломата та посла України в Австро-Угорщині.
    До обговорення діяльності патріота України було запрошено Івана Гриценка, доктора юридичних наук, професора, директора Навчально-наукового інституту безперервної освіти і туризму НУБіП України. Іван Сергійович розкрив В. Липинського, як політика, який розкривав типологію форми державного устрою.
     Петро Кралюк, доктор філософських наук, професор, проректор з навчально-наукової роботи Національного університету «Острозька академія» під час свого виступу подякував організаторам круглого столу за відзначення такої події, оскілки складний час і не всі мають змогу долучитися до цієї події. Петро Михайлович представив учасникам круглого столу В’ячеслава Липинського як мислителя, прихильника державницької школи.
     Роль та місце аграрія у державотворчих поглядах В. Липинського озвучила Оксана Гуменюк, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії України Рівненського державного гуманітарного університету. Оксана Володимирівна зосередила увагу на цитатах з праці В. Липинського «Листи до братів-хліборобів», у яких відображається ставлення державного устрою до аграріїв тих часів.
     До круглого столу було запрошено Віру Чопко, завідувачку Затурцівського меморіального музею. Адже, якби не було війни в Україні, то святкування 140 річниці мало відбуватися саме у садибі Липинських – на базі музею. Віра Юріївна донесла до слухачів круглого столу історію створення та основні напрями діяльності музею В'ячеслава Липинського у період з 1995 року до сьогодення (відео).

Людмила Бурячинська,
завідувач БІЦ
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook