Атестація аспірантів зі спеціальності 101 «Екологія»

1 грудня 2021 року

 Відповідно до вимог освітньої програми підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія», атестація аспірантів відбувається двічі у рік, що дає можливість більш ефективно скоригувати наукові дослідження аспірантів, а також проконтролювати виконання вимог Індивідуального плану та План-проспекту дисертаційної роботи.

Відповідно до наказу НУБіП України від 27.10.2021 р. № 1156 атестація аспірантів в Науковій раді факультету захисту рослин, біотехнологій та екології НУБіП України передбачена на 25 листопада 2021 року.

Тому напередодні 23 листопада 2021 року на базі кафедр екології агросфери та екологічного контролю та загальної екології, радіобіології та БЖД, під головуванням гаранта програми доктора сільськогосподарських наук, професора Н.А. Макаренко відбулася чергова атестація спірантів зі спеціальності 101 «Екологія».

Варто відмітити, що напередодні атестації, членом проектної групи ОНП 101 «Екологія» доцентом Строкаль В.П. було проведено  значну попередню роботу з аспірантами, повідомлено про основні вимоги до атестації (https://nubip.edu.ua/node/91635), порядок й процедуру її проходження, проаналізовано всі документи, які надали аспіранти.

Аспіранти кафедр представили основні документами для розгляду комісії, а саме: індивідуальний план аспіранта, розгорнутий звіт (відповідність виконання завдань Індивідуальному плану та План-проспекту дисертаційної роботи), презентацію із ключовими показниками виконання завдань, атестаційний лист, інформаційні показники відповідності виконання Критерію 10 «Навчання через дослідження».

Гарант програми Наталія Анатоліївна Макаренко, перед початком атестації ще раз підкреслила, що згідно постанови КМ України від 23 березня 2016 р. № 261 «Про затвердження Порядку підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)»: Індивідуальний план наукової роботи є обов’язковим до виконання здобувачем відповідного ступеня і використовується для оцінювання успішності запланованої наукової роботи; невиконання індивідуального плану наукової роботи або порушення строків виконання індивідуального плану наукової роботи без поважних причин, передбачених законодавством, може бути підставою для ухвалення вченою радою закладу вищої освіти (наукової установи) рішення про відрахування аспіранта (ад’юнкта) або докторанта.

 

Першими представили свої документи та доповідь про виконану роботу за перший рік навчання аспіранти – Анна Ковпак (науковий керівник доцент В.П. Строкаль), Денис Сагайдак (науковий керівник професор В.М. Боголюбов).

Анна Ковпак представила теоретичне обґрунтування досліджуваної проблеми та продемонструвала опрацьовану літературу. Також вона озвучила, що за перший рік навчання опубліковано три наукові статті у фахових виданнях України та прийнято участь у Міжнародних конференціях та програмах із залученням до міжнародного стажування в Німеччині. За рішенням комісії обох кафедр, вирішено аспірантку А.В. Ковпак атестувати та затвердити її звіт за перший рік навчання.

Свої наукові результати досліджень за перший рік навчання також представив Денис Сагайдак. Проте в ході обговорень його виконання Індивідуального плану, комісією було вирішено надати йому ще один місяць для доопрацювання матеріалу та складання іспиту з іноземної мови.

Про виконання Індивідуального плану та План-проспекту дисертаційної роботи за другий рік навчання доповіла аспірантка Марія Павловська (науковий керівник доцент Л.І. Соломенко). Вона озвучила, що за період навчання (за два роки) написано чотири розділи дисертаційної роботи, опубліковано шість статей у наукових періодичних виданнях, які включені до міжнародних наукометричних баз та дві статті подано на розгляд; результати досліджень були апробовані на трьох Міжнародних конференціях. За рішенням комісії, вирішено аспірантку М.О. Павловську атестувати та затвердити її звіт за другий рік навчання.

Лопатько Серафим (науковий керівник професор В.М. Чайка) доповів свої результати за другий рік навчання в аспірантурі, зокрема він показав свої виконані розділи дисертаційної роботи відповідно до Індивідуального плану дисертації (розділ 1 і 2), всі вище зазначені документи (атестаційний лист, звіт, презентацію). Комісією було рекомендовано атестувати аспіранта С.К. Лопатько та затвердити його звіт за другий рік навчання, а також рекомендовано йому публікації керівника привести до відповідності критерію 10, щоб фахові роботи керівника були дотичними до теми дисертаційної роботи аспіранта.

Досить аргументовано свої результати дисертаційного дослідження за три роки навчання продемонструвала Світлана Пустова (науковий керівник професор В.М. Боголюбов). Вона розпочала свій доклад із показу свого Індивідуального плану аспіранта, показала розгорнутий звіт, в якому були окреслені основні три розділи дисертаційної роботи, продемонструвала атестаційний лист та інформаційні показники виконання критерію 10. За результатами звіту аспірантку С.О. Пустову вирішено атестувати та зобов’язати її до 01.03.2021 р. надати гаранту та членам проектної групи освітньо-наукової програми «Екологія»: три опублікованих статті у фахових виданнях України, одну статтю – у міжнародних виданнях.

В ході обговорень дисертаційних робіт аспірантів, гарант програми неодноразово наголошувала на виконанні Критерію 10 «Навчання через дослідження», що є обов’язковим при виконанні освітньо-наукової програми підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії зі спеціальності 101 «Екологія».

 

 

 

Н.А. Макаренко, гарант програми

В.П. Строкаль, член проектної групи

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook