Відбувся філософський науково-методичний семінар «Україна і світ: проблеми та перспективи міжнародної комунікації» для аспірантів та студентів НУБіП України

18 листопада 2021 року

   17 листопада 2021 року у Міжнародний день студента – свята тих, хто відчуває спрагу до знань, хто сповнений ідеями та надіями та напередодні вшанування Всесвітнього дня філософії – на гуманітарно-педагогічному факультеті відбулася визначна, і вже традиційна подія. В рамках тижня філософіїкафедрою філософії та міжнародної комунікації був організований та проведений науково-методичний онлайн семінар «Україна і світ: проблеми та перспективи міжнародної комунікації», спільна платформа обговорення глобальних соціо-культурних перетворень, що відбуваються в наш час, долучення молодих науковців (аспірантів та студентів) до філософської спадщини, привідкриття сфери повсякденного мислення для нових ідей і стимулювння публічних виступів, дебатів та обговорень викликів сучасності, які постають перед соціумом в сьогоденні.

  Вже п’ятий рік поспіль кафедра філософії та міжнародної комунікації проводить даний захід в рамках Всеукраїнського освітнього проекту «Сковородинські навчання», започаткованого МОН України у 2017 році. Методичною основою науково-методичного семінару став розвинений Григорієм Сковородою принцип «Пізнай себе». Такий підхід дозволив організаторам задекларувати широкий спектр питань для обговорення, які знайшли відгук у аспірантському та студентському середовищі. Понад 130 студентів з різних факультетів НУБіП України взяли участь у заході. Метою даного семінару стало зробити філософію ближчою кожному: аспіранту, студенту та широкій аудиторії, усім, хто цікавиться такою діяльностю, яка відкриває нові можливості та простори для філософських розмислів, критичного мислення та дискусії, а також висвітлення актуальних проблем та окреслення перспектив міжнародної комунікації, взаємовідносин України зі світом.
  Науково-методичний семінар розпочала  в.о. завідувачки кафедри філософії та міжнародної комунікації доцент Валентина Культенко, яка щирими словами привітала всіх студентів зі святом: у кожного з Вас зараз формується світорозуміння, відбувається становлення як фахівця, тому намагайтеся почерпнути якомога більше знань, умінь, корисного та пізнавального; від Вашої життєвої позиції, працелюбності, волі, активної участі у суспільних перетвореннях значною мірою залежить майбутнє України в світі. Також нагадала, що в 2022 році ми будемо відзначати 300-річчя з дня народження Григорія Сковороди – українського філософа, богослова, поета та педагога, який мав значний вплив на сучасників і подальші покоління своїми філософськими творами, байками, піснями, а також способом життя, через що його називали «Сократом».

     
  Власне наукову роботу семінару розпочала аспірантка кафедри філософії та міжнародної комунікації Олександра Соколова, яка розкрила актуальність ідей філософії Г.Сковороди, зокрема антропологічну проблему покликання людини у сучасному прочитанні.

 Після цього, модератор заходу Валентина Культенко, надала слово студентам різних факультетів НУБіП України. Зокрема, у роботі семінару брали участь студенти гуманітарно-педагогічного, агробіологічного, юридичного факультетів, факультету землевпорядкування та інших, а також ННІ енергетики та автоматики.

   

  
  Студенти підготували і виступили з доповідями: «Глобалізація та її вплив на національну культуру» (Гаврильченко Владислав), «Інтеркультурна комунікація» (Коломієць Валентин), «Міжкультурна комунікація» (Аліщук Антон), «Міжкультурний дискурс» (Кравець Михайло), «Україна та ЄС: проблеми та перспективі інтеграції в сучасних умовах» (Яценко Наталія), «Динаміка кількості біженців в ЄС» (Хижняк Юлія), «Проблема дискримінації в Україні» (Бусло Іванна), «Притулок для біженців» (Чуланова Анастасія), «Проблем «відпливу умів» в Україні (Сушко Ірина), «Міжкультурна комунікація як виклик сучасності» (Якимець Богдан), «Мораль і політика у вченні Н. Макіавеллі» (Пронь Ольга), «Міжкультурні особливості невербальної комунікації» (Свириденко Олександра), «Корупція в Україні» (Нікітіна Анастасія).

  

  
  Тематика семінару виявилася настільки цікавою для учасників, що велися жваві дискусії, висловлювалися глибокі думки. Проблеми міжкультурної комунікації, глобалізації, інтеграції, дискримінації, «відпливу умів», взаємодії моралі та політики, корупції настільки є актуальними сьогодні, що потребують подальшого критичного осмислення.

  

 

  Слід зазначити, що представлені на семінарі теми викликали велику зацікавленість не тільки у студентської молоді, а й у самих організаторів семінару. Так, доценти Олександр Харчук та Андрій Гольцов активно долучилися до дискусії, присвяченій глобалізації та її впливу на національну культуру.

  
  Загалом науково-методичний семінар «Україна і світ: проблеми та перспективи міжнародної комунікації» виявився надзвичайно цікавим та плідним заходом, який відкрив можливість студентам  презентувати власні наукові доробки та заявити про себе як про молодих та дуже перспективних науковців. Захід став прикладом цікавого, невимушеного діалогу між студентами різних факультетів НУБіП України та викладачами кафедри Іриною МатвієнкоТетяною КичкирукСвітланою ГейкоОленою ЛаутоюАліною Супрун. Саме такі заходи сприяють всебічному розвиткові аспірантської й студентської молоді, навчають мислити та орієнтуватися в житті.

  
  Завершила науково-методичний онлайн-семінар модератор словами Койчіро Матсуури «Проведімо день філософії, щоб зрозуміти, хто ми є, що ми робимо і чому саме так, а не інакше. Запитаймо себе, ким ми стали як особистості і як світова спільнота. Це день, щоб думати, цікавитись, обговорювати, інтерпретувати, аналізувати, усвідомлювати й давати оцінку горизонтам людської діяльності та незвіданим можливостям в ім’я яскравого та відкритого майбутнього для всіх».

  
  Філософія – праматір усіх наук, з неї все починалося й до неї до цих пір багато зводиться. Сьогодні ми відзначаємо Всесвітній День філософії і це, по суті своїй, Всесвітній день знань і науки. Філософія є любов’ю до мудрості, народжується вона з прагнення людини пізнати себе та навколишній світ, вона заклала основу критичного, незалежного і творчого мислення, вона спонукає нас до дослідження фундаментальних істин, продукування власних теорій та висновків.
  Тож, колектив кафедри філософії та міжнародної комунікації щиро вітає колег, однодумців, тих, хто постійно шукає рішення на найскладніші питання життя, про його сенс, походження, про добро і зло, про віру, про любов – з Всесвітнім днем філософії! Бажаємо мудрості й індивідуального сприйняття світу, світлих думок і розважливості, високих життєвих досягнень і поваги, благополуччя і саморозвитку, міцного здоров’я та оптимізму!

Світлана Гейко
доцент кафедри філософії та міжнародної комунікації

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook