Інноваційні розробки
Інноваційні розробки
Кількість розробок: 115
Кругла пилка з пластинами для винесення стружки
Новизна та основні переваги полягають в досягненні завдання виконання конструкції круглої пилки з пластинами для винесення стружки, яка стабільно розпилює пиломатеріали або брус будь-якої товщини або швидкості подачі згідно можливостей верстата. Таке виконання пилки дозволить збільшити швидкість подачі лісоматеріалу на 5-7% та покращити якість пилопродукції.
Галузь науки: Техніка і технології
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Спосіб виготовлення підставки під гарячий посуд
Спосіб виготовлення підставки під гарячий посуд дозволяє відводити тепло при контакті з гарячим посудом; тепло не переходить на контакт підставки із поверхнею стола або іншою поверхнею на яку ставиться підставка. Також спостерігається відсутність конденсату на поверхні підставки. Підставка буде запобігати росту патогенних мікроорганізмів і не піддається руйнуванню шляхом дії гнилизни, не міняє свою структуру при контакті з водою, що забезпечує екологічно чисте середовище використання.
Галузь науки: Техніка і технології
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Стенд для випробування формостійкості пакета заготовок.
Стенд, за допомогою якого можна визначити кількість поясів стрічок у пакеті, необхідних для надійного перевезення продукції, а також величину зусилля обв’язки пакета, яке забезпечує його цілісність в процесі транспортування. Таке виконання стенда дозволить оптимізувати кількість поясів стрічки в пакеті і раціонально використовувати обв’язувальну стрічку, попередити зміщення продукції в пакеті при ударних навантаженнях під час транспортування та можливий розрив стрічки і руйнування продукції.
Галузь науки: Техніка і технології
Вид науково-інноваційного продукту: Технології і технологічні процеси
Вид науково-інноваційного продукту: Технології і технологічні процеси
Фреза зі вставними ножами
Створено фрезу, в якій збільшено діапазон фіксованого висування тонких пластинок над колом корпуса фрези і, таким чином, покращено якість оброблення поверхонь. Фреза зі вставними ножами, належить до конструкцій фрезерного інструмента і може бути використана для виготовлення деталей із деревини в дерево оброблювальній промисловості.
Галузь науки: Техніка і технології
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Спосіб підкислення ґрунту в насадженнях лохини
Підтримання оптимальної кислотності та вологості у кореневмісному шарі ґрунту при вирощуванні лохини впродовж вегетаційного періоду. Досягається можливість точного дозування норми внесення фізіологічно кислих мінеральних добрив, використання системи на складних рельєфах і ґрунтах з низькою проникливістю для води із заощадливим її використанням.
Галузь науки: Лісівництво та декоративне садівництво
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Вид науково-інноваційного продукту: Корисні моделі
Пристрій штучного клімату
Пристрій штучного клімату забезпечує можливість проведення декількох серій дослідів одночасно та автоматизацію процесу підтримання необхідних агробіологічних та мікрокліматичних параметрів вирощування рослин. Встановлені камери, з'єднані каналом подачі повітря до них, обладнаних пристроями охолодження повітря і живлення вуглекислим газом із спільним вентилятором для охолодження ламп усіх камер та спільною крапельною системою подачі живильного розчину до стелажів з рослинами у всіх камерах, також робочі камери на входах подачі повітря містять регулюючі клапани для підтримання заданого тиску повітря в окремих камерах на основі керуючої дії, що розраховується мікроконтролером.
Галузь науки: Енергетика і автоматика
Вид науково-інноваційного продукту: Технології і технологічні процеси
Вид науково-інноваційного продукту: Технології і технологічні процеси
Порічка-Лебідка
Виділяється сильнорослістю кущів, привабливими крупними ягодами білого кольору. Листки трилопатеві, оригінальної форми, яку надають їм крайні лопаті видовжені паралельно центральної жилки.
Ціниться за ранній час достигання і високі смакові якості ягід. Середня врожайність сорту становить 4 кг з куща або до 23 т/га. Хворобами уражуються рослини слабо.
Кущі компактні, слабо загущені, мають товсті однорічні нульові пагони, для посилення їх галуження потребують пінцирування або зрізування верхівок.
Грона середньої довжини, добре заповнені ягодами.
Ягоди великі, середньою масою 0,9 г, великі – до 1,3 г, круглі, білі, прозорі. Шкірка тоненька. М'якоть кисло-солодкого смаку у своєму складі має: сухих розчинних речовин – 13,2%, цукрів – 6,6–8,0%, органічних кислот – 1,1–1,2%, вітаміну С – 65,0 мг на 100 г сирої маси.
Дозрівання ягід одночасне, дружне.
Використовуються ягоди перш за все як десертний продукт для всіх видів технічної переробки. Дуже високо ціниться для виготовлення вина.
Галузь науки: Рослинництво
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Мальва
Характеризується доброю врожайністю високих товарних якостей. Рослини середньорослі мають гарну декоративність, підвищену стійкість до плямистостей. Вегетацію починають декілька раніше сортів порічки, введених в Реєстр сортів рослин, придатних для поширення в Україні. Відповідно рано починається квітування. Грона довгі, мають до 22 ягід середньою масою до 0,8 г (великі – до 1,2 г) трохи продовгуватих, темно-червоного кольору, блискучих і транспортабельних.
М’якоть щільна, гарних смакових якостей (4,1-4,5 бала). У ягодах міститься %: сухих розчинних речовин – 11,2, цукрів – 8,0, органічних кислот – 2,5, пектинових речовин – 0,4, вітаміну С – 49,5 мг на 100 г сирої маси.
Ягоди дозрівають одночасно, не обсипаються. Придатні для споживання свіжими, заморожування та різних видів технічної переробки.
Галузь науки: Рослинництво
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Смородина чорна-Полтава 584
Виділяється високою врожайністю, доброю якістю ягід і польовою стійкістю до борошнистої роси. Це один з кращих сортів, що поєднує цінні господарсько–біологічні властивості батьківських форм.
Кущі великі, компактні, загущені утворюють багато прикореневих нульових пагонів, що приводить до необхідності частину їх видаляти при формуванні куща.
Гілки двохрічні і старші добре галузяться і щедро плодоносять. Вже на другий рік після посадки здатні давати до 2 кг ягід з куща, а на 5–6 рік – до 6 кг (18,9 т/га).
Ягоди крупні досить одномірні, середньою масою 1,8 г, великі до 4,5 г, круглі, чорні, блискучі, з сухим відривом від плодоніжки, дружно достигають і не осипаються. Шкірочка щільна, еластична, м’якоть жовтувато–світло–зелена кисло–солодкого смаку (4,0–4,6 бала), містить сухих розчинних речовин 13,9 %, цукрів 10,8%, пектинів – 1,9%, органічних кислот 3,1–3,2 %, вітаміну С 215–320 мг на 100 г сирої маси.
Ягоди цінні для вживання в свіжому вигляді і для приготування варення, соків, желе, вина, заморожування. Варення та желе при дегустації в 2005 році отримали високу оцінку (4,4–4,8 бала).
Сорт вивчається на ділянці конкурсного відбору НДП «Плодоовочевий сад» кафедри садівництва НУБіП України.
Галузь науки: Рослинництво
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Порічка-бужанська
Середньоранній сорт. Виділяється високою врожайністю 22 т/га, толерантністю до борошнистої роси та плямистостей.
Кущі середньорослі, слаборозлогі. Гілки середньої довжини, товсті, міцні, еластичні. Грона середні і довгі, рівномірно заповнюють увесь кущ і містять по 10-14 великих ягід середньою масою 0,9 г (максимальні – до 1,5 г), яскраво-червоних, блискучих, одномірних, щільних, привабливих з сухим відривом. Шкірочка тонка, але щільна. М'якоть світло-червона, приємного кисло-солодкого смаку (4,3-4,5 бала); містить, %: сухих розчинних речовин – 11,9, цукрів – 8,9, органічних кислот – 2,4, вітаміну С – 58,4 мг на 100 г сирої маси.
Ягоди дозрівають одночасно, довго тримаються на кущах, не обсипаються. Придатні для споживання у свіжому вигляді, заморожування, різних видів технічної переробки (виготовлення виноматеріалів, соків, вітамінізованих дієтичних желе для дорослих і дитячого харчування).
Галузь науки: Рослинництво
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди
Вид науково-інноваційного продукту: Сорти та гібриди