Відбувся міжнародний семінар «Ведення сільського господарства та вирощування біопаливних культур в умовах антропогенного забруднення навколишнього середовища»

October 11, 2021

 

11 жовтня 2021 року на базі кафедри ентомології ім. проф. М.П. Дядечка факультету захисту рослин, біотехнологій та екології відбувся міжнародний семінар «Ведення сільського господарства та вирощування біопаливних культур в умовах антропогенного забруднення навколишнього середовища».

Організаторами семінару були Факультет захисту рослин, біотехнологій та екології Національного університету біоресурсів і природокористування України та Факультет   навколишнього середовища Університету Яна Євангеліста Пуркіне в Уста над Лабем (Чеська республіка).

Учасники семінару ознайомилися з фітотехнологіями виробництва біомаси продовольчих та енергетичних культур на забруднених територіях,  та визначення стратегічних напрямків міжнародного  співробітництва в науково-інноваційній сфері.

Зокрема, Віктор Забалуєв доповів про свої цікаві дослідження техногенно порушених територій та можливості їх використання в с.-г. виробництві, Ярослав Лікар – про моніторинг та управління чисельністю шкідливих організмів при вирощуванні біоенергетичних культур, Тетяна Стефановська – про фітофагів міскантусу гігантського, та контроль їх чисельності в сучасних  фітотехнологіях, а Володимир Зінченко – про досвід вирощування міскантусу гігантського на радіоактивно забруднених територіях.

Активну участь в семінарі взяли і іноземні колеги. Так, Valentina Pidlisnyuk  (Чеська республіка) розповіла про чеський досвід вирощування біомаси енергетичних культур для виробництва біопалива та біоматеріалів на бувших військових територіях особливого призначення. А Andrzej C. Żołnowski (Польська республіка) розповів про фіторемидіацію забруднених ґрунтів для  нейтралізації  негативного впливу міді в Польщі.

Крім науковців, активну участь в семінарі приймали і виробничники. Зокрема, директор і засновник компанії «Укравіт» (найбільшого вітчизняного виробника засобів захисту рослин), Віталій Ільченко – презентував своє бачення.

Також в роботі семінару прийняли участь студенти 3 і 4 курсів спеціальності "Захисту рослин", кураторами яких є доценти кафедри ентомології.

А завершився міжнародний семінар презентацією колективної монографії «Phytotechnology with Biomass Production: Sustainable Management of Contaminated Sites». CRS Press Taylor&Franсis (Editors: Larry Erikson, Valentina Pidlisnyuk), 202, підготовленою науковцями Канзаського університету (США), Університету Яна Євангеліста Пуркіне, Усті над Лабем  (Чеська республіка); Національного університету біоресурсів і природокористування України, Національного університету Львівська політехніка.


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook