Відбувся семінар-вебінар «Дотримання академічної доброчесності» для слухачів магістратури 1 і 2 року навчання

17 September 2021, 9:00
     Актуальним питанням сьогодення при написанні кваліфікаційної роботи є дотримання академічної доброчесності. Аби зрозуміти, що таке плагіат, які особливості та законодавчі акти протидії академічному плагіату, та як написати чесну дипломну роботу було організовано семінар. Ідея проведення належить проректору з науково-педагогічної роботи Василю Шинкаруку, на чиє запрошення радо відгукнулися представники компанії Unicheck. Варто нагадати, що саме Unicheck вже шостий рік поспіль надає університету послуги з перевірки наукових і навчально-методичних праць, дипломних робіт тощо на ознаки наявності плагіату в тексті.
 
     В програмі заходу, організованого навчальним відділом виступили Василь Шинкарук з вступним словом та зазначив важливість усвідомлення магістрами глибини поняття академічної доброчесності, зокрема і своїх обов’язків при написанні дипломної роботи. Василь Дмитрович зазначив що є відповідна законодавча база, яка нормує дотримання академічної доброчесності та якості написання кваліфікаційних дипломних робот як на рівні Міністерства освіти і науки, так і на рівні Університету, в силу його автономності та багаторічного досвіду.
     Ведучий семінару Ярослав Рудик, начальник навчального відділу передав слово комерційному директору Unicheck – Андрію Сідляренко. Андрій Ігорович виклав студентам основні терміни та поняття академічної доброчесності, плагіату, законодавчих нормативів які регулюють дотримання доброчесності при написанні власних статей чи кваліфікаційних робіт. Він звернув увагу, що студенти мають думати про власний інтелектуальний продукт завчасно під час написання, враховуючи що в майбутньому їх роботи можуть бути перевірені більш досконалими антиплагіатними системами.
     Наступний доповідач Наталія Солоп, провідний менеджер Unicheck, представила доповідь на тему «Як написати дипломну роботу без плагіату». Вона показала основні засади організації при написанні якісної кваліфікаційної роботи. Навела приклади основник помилок та прикладів плагіату в наукових роботах, які допускають студенти. Наталія порадила не використовувати сумнівні програмні засоби для створення модифікацій тексту з метою порушення академічної доброчесності, а правильно виконувати цитування сторонніх авторських текстів.
     Дмитро Касаткін, адміністратор системи Unicheck в університеті, доповів про основні пункти «Положення з дотримання академічної доброчесності в НУБіП України», звернув увагу на деякі правила які нормують перевірку кваліфікаційних робіт, процедуру апеляції та особистої відповідальності за допущення плагіату чи фальсифікації в НУБіП України.
     Директорка наукової бібліотеки університету Тетяна Кіщак представила студентам можливість використання електронних ресурсів бібліотеки, яка налічує більше півтори тисячі видань викладачів нашого університету. Також Тетяна Степанівна звернула увагу на можливість використання закордонних наукових видань, зокрема і цитованих в міжнародних базах Scopus i WoS, які можна використовувати під час написання кваліфікаційних робіт, статей, курсових. Доповідачка звернула увагу студентів, що при цитуванні сторонніх джерел необхідно перевіряти достовірність інформації, особливо якщо джерела інформації знаходяться на просторах Інтернет.
     На завершення доповідачі відповідали на запитання та спілкувались з учасниками семінару – яких налічувало більше 200 осіб в залі та більше 100 онлайн. Вирішили організовувати в майбутньому спільні заходи з метою просвітництва про дотримання вимог академічної доброчесності.
 
     Презентації доповідачів:
Андрій Сідляренко – Законодавча основа академічної доброчесності
Наталія Солоп – Як написати дипломну роботу без плагіату
Дмитро Касаткін – Про положення з дотримання академічної доброчесності в НУБіП України 
Тетяна Кіщак – Роль бібліотеки у дотриманні академічної доброчесності магістра
Посилання на Положення, що розроблені в НУБіП України – https://nubip.edu.ua/node/12654
 
Олена Колеснікова,
заступник начальника навчального відділу
 з питань магістерських програм,
Дмитро Касаткін,

адміністратор системи Unicheck в НУБіП України 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook