Новітні інструменти формування сукупної пропозиції на рибу та інші водні біоресурси в умовах глобальних продовольчих викликів

March 22, 2021
НУБіП України

   Традиційно, вдруге, на базі економічного факультету кафедрою глобальної економіки 18 березня 2021 р. проведено у режимі онлайн Вебінар у рамках ІI Міжнародного науково-практичного семінару (інформаційний лист, тези доповідей), з метою поглиблення міжнародних контактів, вивчення передового досвіду виробництва агропродовольчої продукції, підвищення професійного рівня науково-педагогічних працівників, обміну досвідом між науковцями та фахівцями-практиками, визначення пріоритетних аспектів подальшого розвитку науки. Для організації Вебінару використано технології відео конференції.

    Вебінар проведено спільно з Бюджетною установою «Методично-технологічний центр з аквакультури», директор Шарило Юрій Євгенійович, Державним агентством рибного господарства України, Батумським державним університетом імені Шота Руставелі, директор департаменту управління бізнесу Гечбаия Бадрі Нодарович, Академією Наук бізнесу Грузії, президент Бабунашвілі Теімураз Малхазович та іншими учасниками.
    Завідувач кафедри глобальної еконміки, д.е.н., проф. Вдовенко Наталія Михайлівна виступила з доповіддю щодо стану ринку риби та рибної продукції. Аналіз діяльності вітчизняної аквакультури за останні роки дає можливість стверджувати, що відбувається зменшення обсягів виробництва товарної риби. Це результат зниження купівельної спроможності населення, а також нинішнього стану галузі загалом. Екстенсивні технології, відсутність інновацій, невідповідність витратної та дохідної частин технологічного процесу риборозведення також сприяють зниженню обсягів виробництва. Помітним є збільшення витрат кормів, що може свідчити про неефективність діяльності. Запровадження у виробництво новітніх технологій, які знижують собівартість продукції, потребує значних коштів. Водночас є сподівання на те, що проект щодо надання позики у вітчизняний АПК розміром у 400 млн. євро якнайшвидше буде реалізований та дасть змогу малим та середнім фермерам зробити якісний стрибок у розвитку вітчизняного сільського господарства.
      Юрій Шарило поділився із учасниками семінару результатами досліджень, проведеними Методично-технологічним центром з аквакультури і вивченням досвіду Польщі про рівень цін на рибу, якість та асортимент, господарств, які вирощують товарну рибу і яку, статистику країн Європейського Союзу за вирощування основних промислових видів риб.

   
   Також було обговорено питання подальшого розвитку глобального ринку риби і роль України на ньому, з урахуванням можливого застосування досвіду польських колег у здійсненні виробничої діяльності та управління галуззю.
   За результатами обговорення учасники семінару констатували, що тільки запровадження європейських стандартів, достатнє інвестування, налагоджені шляхи реалізації, розвиток територій та соціальної сфери, стабільне кадрове забезпечення, ліберальні ринкові умови оптимізація сектору аквакультури та ефективна державна політика у науковому секторі дасть можливість нашій країні зайняти достойні позиції на ринку агропродовольчої продукції у світі. З резолюцією семінару можна ознайомитись за посиланням.
Лариса Михальчишина,
доцент кафедри глобальної економіки
 
 
 

 

Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook