Волинь горить! Протягом 2 вихідних в області – 28 пожеж через підпали сухої трави

March 31, 2020
Волинська обл., Україна

Протягом двох вихідних днів на Волині – 28 випадків підпалів сухої трави і загорянь на самосівах, до гасіння яких долучалися лісівники. Волинь горить. Не через стихію чи погодні умови, а через людську недбалість та бездумність нанесено страшну шкоду екосистемі, де в траві живцем згоріли тисячі птахів, комах і тварин!

Протягом 28 та 29 березня горіло майже у всіх районах нашої області: виїзди пожежної техніки та екіпажів здійснювали Володимир-Волинське, Колківське, Ковельське, Любешівське, Любомльське, Маневицьке, Поліське, Ратнівське, Старовижівське, Турійське, Цуманське, Шацьке, Прибузьке, Звірівське лісогосподарські підприємства, ДП СЛАП «Ратнеагроліс», «Локачіагроліс», «Рожищеагроліс». До ліквідації пожеж загалом було задіяно 282 працівники державної лісової охорони, пожежних екіпажів лісогосподарських підприємств, ДСНС, представників громад, залучено 30 одиниць техніки.

Ще до пізнього вечора вчора, 29 березня, лісівники локалізовували вогонь у  Ковельському районі.

В результаті вогню нанесено значну шкоду екології, затрачено людські та матеріальні ресурси.

Для локалізації цих пожеж за 2 дні лісівниками в екстреному порядку було облаштовано незапланованих 300 км мінералізованих смуг, витрачено 210 кубів води.

Та й не це найстрашніше. Адже ніщо вже не зрівняється з масштабами завданої шкоди рослинному та тваринному світу! В результаті підпалів лише за ці вихідні не вдалося врятувати 180 га лугів, полів, берегів та самосівних молодих лісів. Проте завдяки оперативним та злагодженим діям вдалося врятувати тисячі гектарів.  

Що таке пожежі в екосистемах? Це навіть не можна назвати безвідповідальністю. Це вбивство. У вогні згорають тисячі їжаків, зайченят, плазуючих тварин, знищуються десятки тисяч кладок і місць гніздових птахів.

Випалені місця пернаті залишають, а значить – йдуть від нас. Тварини і птахи дуже бояться вогню.

На місці підпалу нормальне життя рослин і комах відновлюється лише через 5-6 років, а часто не відновлюється НІКОЛИ.

І наостанок. Масове спалювання листя призводить до такого забруднення атмосфери, яке можна порівняти з промисловими викидами. Погіршується самопочуття людей, загострюються деякі хронічні захворювання, особливо в осіб, які страждають на астму.

З димом у повітря вивільняються діоксини — одне з найбільш отруйних для людини речовин. Все це впливає на наше самопочуття, розвиток або загострення хвороб.

Найбільше від диму палаючого листя і трави страждають літні люди і ті, у кого є захворювання серця або легенів. Та ж категорія нашого населення, яка перебуває в найбільшій зоні ризику через поширення коронавірусу. А вогонь із полів так часто підступає до осель. Це добре відчули, перш за все, лучани, які в суботу ввечері дихали жахливим димом, та мешканці багатьох волинських сіл, де підпали підходили до господарських будівель.

На Рівненщині з таких же причин запалав господарський двір. На Закарпатті вигоріли значні площі долини нарцисів. На Львівщині через підпал сухої трави загорівся газопровід. На Чернігівщині через лісову пожежу загинули дикі тварини.  І цей перелік нових за вихідні, на жаль, можна продовжувати…

Люди так бояться і намагаються зараз побороти епідемію коронавірусу. Але свідомо знищують природу – єдине, що здатне по-справжньому захистити нас від хвороб. І не задумуючись, сотнями та тисячами вбивають тих птахів та тварин, для кого поле, болото та ліс є домівкою.

Ми щиро вдячні працівникам лісогосподарських підприємств, підрозділам ДСНС, місцевої пожежної охорони, жителям громад, в тому числі мисливцям та рибалкам, які долучилися до гасіння пожеж у ці вихідні дні.

 

Джерело: https://www.openforest.org.ua

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook