Пірогенний чинник, як один з інструментів формування лісів майбутнього

October 28, 2019

 22 жовтня 2019 р. співробітники кафедри лісівництва Навчально-наукового інституту лісового і садово-паркового господарства НУБіП Українипроф. Сергій Зібцев та доц. Василь Гуменюк спільно з фахівцями Боярської лісової дослідної станції - старшим лісничим Василем Білекою та пожежною командою лісової пожежної станції Плесецького лісництва провели заходи щодо сприяння природному поновленню лісу з використанням контрольованого палу.

 

Контрольований пал застосовується як один із важливих лісівничих інструментів на ділянках, де через антропогенний вплив втрачено частину лісового середовища, присутні рудеральні види, зокрема куничник наземний, які роблять неможливим формування наступного покоління лісу. Даний захід зумовлений тим, що у лісах Боярської ЛДС весною 2020 року очікується насіннєвий рік сосни і лісівники намагаються використати цей шанс для сприяння природному відновленню цього деревного виду у відповідності до вимого стандартів FSC (Forest Stewardship Council). З іншого боку, в даному виділі Плесецького лісництва площею біля 10 га вже присутнє 9-11 річне надійне природне поновлення сосни, яке було збережено пожежниками під час проведення палу.

 

 

 

Отже, метою даного заходу є сприяння формуванню різновікового мішаного та стійкого природного насадження з перевагою сосни звичайної, яке досягне стиглості у 2100 році, а також удосконалення методики безпечного використання вогню для сприяння відновленню природних насаджень цього виду.

 

Сергій Зібцев, професор кафедри лісівництва, 
директор Регіонального Східноєвропейського 
центру моніторингу пожеж

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook