Змінити «професію» країни: як знизити державний борг в Україні!

17 November 2018, 0:00
14.11.2018р. відбулася лекція  Голова Комітету Верховної Ради України з питань промислової політики та підприємництва, президента Української асоціації Римського клубу, почесного президента Асоціації «Інноваційний розвиток України», кандидата економічних наук Галасюка В.В.
 
У вступному слові проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України проф. Кваша С.М. відмітив, що посилення процесів глобалізації, економічні, політичні та соціальні перетворення, що відбуваються в світі за останні десятиріччя, призвели до виникнення потреби у значних за обсягом та безпечних за походженням джерелах фінансування. В більшості країн це стало причиною зростання зовнішніх державних запозичень та зробило їх фінансові системи більш вразливими до зовнішнього економічного впливу. Процес регулювання та управління державним боргом став невід’ємною складовою фінансової політики більшості країн світу.
 
Завідувач кафедри фінансів проф. Давиденко Н.М. зазначила, що дана лекція студентам проводиться в розрізі дисциплін кафедри: «Бюджетна система», «Податкова система», «Бюджетний менеджмент», «Фінансова безпека держави» та «Управління державним боргом» з метою посилення практичної складової вивчення зазначених курсів.
 
Епіграфом до лекції доповідач обрав слова видатного українця Богдана Гаврилишина: «Нам доконечно треба збільшити темп зростання ВВП до 8-10% щорічно, одночасно знижуючи інфляцію». Провідним гаслом лекції стало обґрунтування можливості перетворення України в провідну європейську країну з розвинутою економічною системою.
Галасюк В.В. представив аналітичні дослідження щодо динаміки ВВП на душу населення України за період 1990 – 2018рр. Були проведені порівняння виробництва ВВП на душу населення у 2017р. в Україні (7,9 тис.доларів США), країнах Євросоюзу (37,2 тис. доларів США), США (54,2 тис. доларів США).
 
Лектор відзначив, що чим більше ВВП на душу населення, тим більша економічна активність держави. Було доведено, що для того, щоб наблизитися до темпів розвитку Євросоюзу, необхідно, щоб ВВП України щорічно зростало на 7-8%. На жаль, динаміка ВВП України залежить від світових цін на сировинну продукцію.
 
Базисом перетворення України в розвинуту економічну систему Галасюк В.В. вважає впровадження нової економічної політики. ТОП-механізмами економічного розвитку повинні стати індустріальні парки, безкоштовне приєднання до інженерних мереж світу, механізми експортно-кредитного агентства, створення Банку розвитку України та ін.
 
Лекція Віктора Валерійовича Галасюка викликала живий інтерес у студентів і викладачів економічного факультету; виникла жива дискусія, студенти і викладачі ставили багато питань, на які доповідач дав вичерпні та неординарні відповіді.
 
Проректор з навчальної і виховної роботи НУБіП України Сергій Кваша та завідувач кафедри фінансів Надія  Давиденко подякували Галасюку Віктору Валерійовичу та висловили надію на подальшу плідну співпрацю.
Лемішко О.О.,

доцент кафедри фінансів 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook