Студентські практики: молоді науковці формуються у полі

August 1, 2018
Практична підготовка – наріжний камінь освітнього процесу в НУБіП, задекларований у програмі розвитку університету «Голосіївська ініціатива 2025». І проходять її студенти як в наших навчально-дослідних господарствах, так і в найбільш прогресивних агрофірмах України. Таких, як «Біотех ЛТД», де на виробничій практиці зараз перебувають 11 бакалаврів і 3 бакалаври агробіологічного факультету. Це справді обдарована молодь, яка здатна (і, головне, хоче) займатися науковими дослідженнями, ділиться спостереженнями завідувач кафедри агрохімії та якості продукції рослинництва ім. О.І. Душечкіна Анатолій Бикін. От хоча б Тимур Панчук – випускник бакалаврату з агрономії. Минулого року на базі господарства він проводив досліди для своєї випускної роботи по картоплі, і пролонгував його на рік нинішній – адже вирішив продовжити навчання у магістратурі за освітньою програмою «Агрохімія і грунтознавство».
Такі ж зацікавлені фахом, який опановують, і бакалаври Тетяна Крижанівська, Альона Остапенко, Влад Олєпов, Андрій Стельмащук, Ярослав Матвієнко, Михайло Паровик, Тарас Гарагуць, Андрій Іващенко, Ярослав Черненко, Олег Бійчук, Назар Уралеков, магістри Наталія Острік, Ольга Пак таНаталія Фесюк. У «Біотех ЛТД» можна почерпнути багато як для становлення спеціаліста, так і науковця, говорять вони. На полях господарства у кожного з нас закладений свій дослід, на основі якого і формуватиметься дипломний проект.
Зараз Тетяна Крижанівська вивчає вплив монохелатів на формування картоплі столової за використання рослинної діагностики, Альона Остапенко – діагностику умов проростання цієї ж культури, Михайло Паровик – оптимізацію умов живлення ріпаку озимого на сірих лісових і опідзолених грунтах. Тематика досліджень решти їхніх колег по навчанню не менш актуальна.
І в цьому дуже допомагають їхні наукові керівники – професор Анатолій Бикін, доценти Ніна Бикіна, Надія Бордюжа, Олег Грищенко, Ірина Логинова, завідувач лабораторії оптимізації живлення рослин Ігор Бордюжа. Тож є на кого, і на що рівнятися: за останні роки за результатами досліджень на полях цього господарства захищено 3 докторських і 16 кандидатських дисертацій, не кажучи вже про більш як 150 магістерських та бакалаврських робіт.
 
Ірина Білоус

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook