Магістри факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК успішно захистили свої наукові кваліфікаційні роботи, продемонструвавши високий рівень підготовки
18-20 червня 2025 року на факультеті харчових технологій та управління якістю продукції АПК відбулося засідання Екзаменаційної комісії для атестації фахівців ОС «Магістр» освітньо-наукової програми «Нутріціологія спеціальності 181 «Харчові технології».
Для проведення атестації випускників, відповідно до наказу проректора з науково-педагогічної роботи та цифрової трансформації Олени Глазунової, №705 від 02.06.2025 р., була створена комісія у складі: Оксани Науменко, голова комісії; Лариса Баль-Прилипко, декан факультету; Ігоря Устименко, доценти кафедри технології мꞌясних, рибних та морепродуктів та Альони Альтанової, доцент кафедри громадського здоров’я та нутриціології.
Із вступним словом до здобувачів та членів екзаменаційної комісії звернулась Лариса Баль-Прилипко, декан факультету, д.т.н., професор яка зачитала наказ про створення ЕК, розпорядження про допущення до захисту студентів, звіт про результати автоматизованої перевірки кваліфікаційних робіт на наявність плагіату, побажала усім продуктивної роботи, а здобувачам – бути впевненими у своїх виступах з представлення результатів досліджень та відповідях на запитання.
В умовах воєнного стану магістри, під організаційно-методичним супроводом науково-педагогічних працівників, успішно виконали науково-експериментальні дослідження на базі кафедр технології м’ясних, рибних та морепродуктів, а також громадського здоров’я та нутриціології. Магістерська кваліфікаційна робота є самостійним індивідуальним дослідженням з елементами наукових пошуків та інновацій, що підсумовує теоретичну й практичну підготовку здобувачів другого рівня вищої освіти. Одним із ключових її складників є проведення експериментальних досліджень, які свідчать про сформовані фахові компетентності та здатність до самостійної наукової діяльності.
Проведення наукових досліджень сприяє закріпленню теоретичних знань, здобутих магістрантами в процесі навчання, а також формуванню практичних умінь і навичок, необхідних для успішного виконання майбутніх професійних обов’язків.
Захист магістерських робіт супроводжувався інформативними презентаціями, що висвітлювали основні результати досліджень, та стислими доповідями, у яких здобувачі акцентували увагу на ключових аспектах виконаної наукової роботи.
Тематика магістерських робіт поновлюється кожного навчального року. У поточному році також було оновлено і затверджено інноваційні та неординарні теми, серед яких найбільший інтерес викликали:
1. Наукове обґрунтування та розроблення вегетаріанських раціонів з підвищеною харчовою цінністю (здобувач Атанова Олега, науковий керівник – доцент Устименко Ігор).
2. Розроблення технології м’ясних чіпсів з використанням пробіотичних культур (здобувач Барабаш Ірина, науковий керівник – доцент Штонда Оксана).
3. Можливості оптимізації харчової поведінки та саплементації при інсулінорезистентності та цукровому діабеті 2 типу (здобувач Тарануха Олена, науковий керівник – професора Швець Олег).
Факультет гордиться своєю ініціативною молоддю, чиї наукові та громадські досягнення під час навчання зміцнюють авторитет і рейтингові позиції випускових кафедр університету.
Віримо, що представлені розробки матимуть подальший розвиток і стануть надійною основою для професійного зростання наших магістрів у майбутньому.
ЩИРО ДЯКУЄМО ВСІМ УЧАСНИКАМ ЗА ЗМІСТОВНІ ТА ЦІКАВІ ДОПОВІДІ!
ДО НОВИХ ЗУСТРІЧЕЙ НА УРОЧИСТОМУ ВРУЧЕННІ ДИПЛОМІВ!
БАЖАЄМО КОЖНОМУ З ВАС МІЦНОГО ЗДОРОВ’Я, НОВИХ ЗВЕРШЕНЬ І ПРОФЕСІЙНИХ УСПІХІВ!
Олена ОЧКОЛЯС,
cекретар екземенаційної комісії