Education and Research Institute of Forestry and Landscape-Park Management

Research Institute of Forestry and Landscape Gardening

Координує науково-дослідну діяльність НДІ лісівництва та декоративного садівництва (директор, д.ф.-м.н., професор Василишин Роман Дмитрович). Наукова діяльність інституту спрямована на фундаментальні та прикладні проблеми лісознавства, ландшафтно-паркового господарства та архітектури, деревообробки та охорони навколишнього середовища.

В Інституті працюють чотири наукові школи: лісотипологічна школа академіка Петра Погребняка, лісорозведення та лісовідновлення професора Бориса Логінова, лісомеліоративна школа професора Василя Бодрова, лісомірна школа професора Костянтина Нікітіна.

НДІ лісового господарства і садово-паркового господарства

 

Директор:
Василишин Роман Дмитрович
доктор наук, професор

Науково-дослідний інститут лісівництва і декоративного садівництва створений у 2001 році для проведення спільних наукових досліджень у галузі лісівництва, лісозахисного, садово-паркового господарства та ландшафтної архітектури. Основну частину досліджень проводить у Боярській лісовій дослідній станції та лабораторіях ботанічного саду НУБІП України. Крім зазначеного, розширені польові дослідження проводяться в лісах державних лісогосподарських підприємств, приміських і міських лісах, лісо-агроландшафтах, заказниках, лісових розсадниках, плантаціях.

Науково-дослідний інститут лісівництва і декоративного садівництва здійснює наукову діяльність у межах пріоритету «Охорона навколишнього середовища та сталий розвиток» відповідно до Державної наукової програми «Біоресурси: збалансоване управління, збереження, збагачення» та Державної програми «Ліси України» на період 2002-2015 роки. Діяльність Інституту спрямована на проведення фундаментальних та прикладних досліджень актуальних проблем лісознавства, садово-паркового господарства та охорони навколишнього середовища, підвищення продуктивності лісових екосистем та оптимізації агролісових ландшафтів, ресурсозберігаючих технологій конкурентоспроможної деревини та виробів з неї. виробництва.

У штаті НДІ працюють 19 докторів наук та 58 наукових співробітників із ступенем кандидатів наук.
Підготовка професійних наукових кадрів здійснюється за програмами аспірантури. Захист дисертацій проводиться у двох спеціалізованих вчених радах: Д 26.004.09 (голова ради – проф. Лакида П.І.) – за спеціальностями: штучне лісовідновлення та фітомеліорація (сільськогосподарські та біологічні науки), інвентаризація та таксування лісів, науки про лісові екосистеми та лісівництво (сільськогосподарські та біологічні науки); К 26.004.11 (голова ради – проф. Пінчевська О.О.) – для спеціальностей: технологія обробки деревини, виробництво меблів та виробів з деревини. За останні три роки захистено 33 кандидатські дисертації та 2 докторські дисертації. дисертації захищено успішно.

Основними напрямками наукової діяльності Інституту є:

  • оптимізація лісокультурних процесів, розробка сучасних систем створення лісів з урахуванням принципів наближеного до природи лісівництва;
  • удосконалення ведення лісового господарства на основі впровадження засобів лісової сертифікації та ГІС-технологій;
  • розроблення нормативно-інформаційного забезпечення раціонального використання лісових ресурсів;
  • моніторинг лісів у Чорнобильській зоні відчуження, розроблення науково обґрунтованої системи заходів щодо зниження ризику виникнення катастрофічних лісових пожеж;
  • оптимізація структури захисних насаджень агролісових ландшафтів як складової Національної екомережі;
  • розробка ресурсозберігаючих технологій низькоякісної переробки деревини;
  • охорона, збереження, збагачення різноманіття деревних рослин в умовах сучасних урбоекосистем, розробка наукових основ інвентаризації, охорони та оптимізації використання немісцевих порід у лісах України;
  • розробка методичних основ і технологій розмноження швидкорослих і декоративних порід дерев в культурних умовах in vitro для плантаційного лісівництва та озеленення.

Результати наукових досліджень Інституту є вагомим внеском у розвиток лісознавства та садово-паркового мистецтва та створюють міцну основу для подальшого вдосконалення вищої освіти у лісовому господарстві.

За результатами досліджень за останні три роки опубліковано 19 монографій, 2 підручники, 9 навчальних посібників, 15 брошур, 465 наукових статей, у тому числі 32 у міжнародних виданнях, 276 тез доповідей конференцій, семінарів. Співробітниками інституту підготовлено та видано 93 методичні розробки та одержано 116 патентів України на винахід.

За результатами проведених досліджень підготовлено 64 науково-практичні рекомендації, 54 наукові розробки впроваджено в практику на різних рівнях ведення лісового господарства.

Regional Educational Institutions (синій)Press-centreTo Applicants (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook