Досвід професіонала-практика для бакалаврів агробіологічного факультету
5 березня 2025 року відбулася зустріч студентів 3-го курсу спеціальностей 201 «Агрономія» і 203 «Садівництво та виноградарство» агробіологічного факультету з директором компанії «Бейо Україна» Ігорем Сольським. Спілкування пройшло у дружній атмосфері і цікавому форматі, що дало можливість студентам ставити питання і отримувати вичерпну відповідь від спікера. Організаторами заходу виступили викладачі кафедри овочівництва на чолі з завідувачем - Іваном Федосієм за безпосередньої участі декана факультету Віталія Коваленка.
Компанія «Бейо Україна» є постачальником високоякісного насіння на український ринок і за офіційними даними посідає 2-ге місце серед компаній-імпортерів.
Спікер розповів студентам про основні тренди та тенденції, які склались в овочевому секторі України. За словами пана Ігоря «столицею» овочівництва донедавна було м. Каховка, де вирощувались різні овочеві культури, включно з цибулею. Проте після окупації цього міста відбулось ряд подій, що спричинили переміщення овочевих господарств з Півдня України до інших регіонів. Станом на сьогодні цибуля вирощується на заході України, де використовується краплинне зрошення для забезпечення рослин належною кількістю вологи.
За даними спікера овочівництво у центральних і західних регіонах України поступово занепадало протягом 10-15 років до початку повномасштабного вторгнення. Звісно, здійснювались спроби активізувати вирощування овочевих культур у згаданих регіонах шляхом організації тренінгів та навчать із залученням зарубіжних консультантів, таких як Пітер Мітчел. Також здійснювалась освітня діяльність в рамках спільних україно-шведських проектів, зокрема «Скоп Агрі». Проте західним і центральним регіонам було складно конкурувати з південними, де склались більш сприятливі ґрунтово-кліматичні умови для розвитку овочівництва.
Одним із сучасних трендів у овочівництві є «short hot money», коли фермер отримує швидке повернення коштів за рахунок вирощування культур з коротким вегетаційним періодом таких як редиска.
Завершив Ігор Сольський розмову зі студентами своїм баченням розвитку ринку праці і наголосив на потребі сучасних сільськогосподарських компаній в молодих кваліфікованих спеціалістах, які б володіли не лише знаннями та навичками з профільних дисциплін, а вільно і професійно розмовляли б іноземними мовами.
Завідувач кафедри
овочівництва і закритого ґрунту
Іван ФЕДОСІЙ