Кафедра таксації лісу та лісового менеджменту

Видання

Результати досліджень опубліковано в численних наукових статтях, брошурах і монографіях, основними з яких є:

Підручники та посібники

 

 

    Навчальний посібник «Менеджмент у садово-парковому господарстві» (2022 р.)

Павліщук О. П., Головко А. А.
     Зв’язатися з автором [email protected]

   Тематика навчального посібника охоплює теоретичні та практичні засади: застосування різних підходів до менеджменту в садово-парковому господарстві (системного, адаптивного, ризик-орієнтованого, проєктного та інших); реалізації низки функцій менеджменту в цій сфері (планування, організування, мотивування, контролювання). Розкритий в навчальному посібнику практичний інструментарій обґрунтування рішень у менеджменті стосується аналізу беззбитковості виробництва, фінансового аналізу інвестиційних проєктів, SWOT-аналізу, застосування теорії ігор у менеджменті, статистичного методу оцінювання ризику, а також оцінювання конкурентоспроможності товарів.

     Рекомендовано для підготовки фахівців закладів вищої освіти за спеціальністю «Садово-паркове господарство».
 

 

 

  Підручник «Лісова політика» (2021 р.)
Лакида П. І., Павліщук О. П., Кравець П. В.
    Зв’язатися з автором: [email protected]

    У підручнику окреслено теоретичні та практичні підходи до формування та реалізації лісової політики у розрізі таких складових: сутність та розвиток лісової політики, її міжнародний, національний та регіональний рівні; принципи, компоненти, інструменти лісової політики, її цілі та задачі й умови їх реалізації в Україні; роль та функції держави у формуванні та реалізації лісової політики й можливості участі громадськості у цій сфері.
 

   Рекомендовано для підготовки фахівців закладів вищої освіти за спеціальністю «Лісове господарство».

 

  Підручник «Менеджмент лісових ресурсів» (2020 р.)
Павліщук О. П., Кравець П. В., Василишин Р. Д.
   Зв’язатися з автором: [email protected]

   У підручнику окреслено теоретичні та практичні підходи до менеджменту лісових ресурсів за умов ринкової економіки та з урахуванням глобальних екологічних загроз.

  Теоретична та практична складові підручника розкривають: системний, процесний, адаптивний підходи до прийняття рішень у менеджменті, ризик-менеджмент у лісовому господарстві, менеджмент лісових ресурсів за кризової ситуації; підходи та інструментарій менеджменту лісових ресурсів у контексті сталого розвитку й забезпечення законності походження лісопродукції.

  Відповідно до програми навчальної дисципліни «Менеджмент лісових ресурсів» підручник містить лекційний матеріал, завдання для практичної та самостійної роботи студентів.

  Рекомендовано для підготовки фахівців закладів вищої освіти за спеціальністю «Лісове господарство».

 

 

  

   Навчальний посібник «Лісова таксація» (2019 р.)
Миронюк В.В., Свинчук В.А., Білоус А.М., Василишин Р.Д.
  Зв’язатися з автором: [email protected]

   У контексті сучасних досягнень лісової науки та практики в навчальному посібнику змістовно розкриваються ключові питання таксації лісу, зокрема основи лісотаксаційних вимірювань, таксація окремого дерева, облік лісоматеріалів, таксація лісових насаджень, методи вибіркової таксації, вимірювання деревного приросту, інтеграція вибіркових методів і даних дистанційного зондування землі в облік рослинної біомаси.

  Підготовлено для студентів, які навчаються за спеціальністю 205 «Лісове господарство», аспірантів і викладачів факультетів лісового та садово-паркового господарства.

  

 
 Монографії

  

 
   

 

     Дослідження лісової біоти в межах національних природних парків є однією з наукових проблем, яка нині викликає багато дискусій щодо виконання ними екологічних функцій. Лісові фітоценози Національного природного парку «Голосіївський» є унікальним об’єктом природно-заповідного фонду, де лісопаркові масиви тісно співіснують з інфраструктурою найбільшого мегаполісу України. В таких умовах появляється унікальна можливість змоделювати як вплив факторів оточуючого середовища на ріст і продуктивність деревостанів, так і оцінити їхні екологічні функції та послуги.
   Представлена наукова публікація розрахована на науковців і практиків лісової галузі та природно-заповідного фонду, фахівців з моделювання динамічних процесів та екологічних функцій у лісових екосистемах, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів закладів вищої освіти.

  

 

    Поступове входження галузей України в Європейський економічний простір на засадах ринкових відносин вимагає адаптації усієї вітчизняної нормативної бази до європейських стандартів. Не є винятком у цьому лісова та деревообробна галузі країни.
  Сучасне застосування математичних методів і сучасних інформаційних технологій у лісовій галузі, забезпеченість ними наукових установ та підприємств дає можливість опрацювання нормативів розмірно-якісної структури деревостанів, спрямованих на підвищення точності їх оцінки та адаптації до вимог європейських стандартів.
  У представленій монографії запропонована науково обґрунтована та практично реалізована система алгоритму і математичних моделей об’єму стовбура та лісоматеріалів на основі рівняння твірної з розробленням регіональних нормативів для дубових деревостанів Придніпровського правобережного Лісостепу України, адаптованих до вимог європейських стандартів на круглі лісоматеріали.
   The monograph was prepared at the Education and Research Institute of Forestry and Landscape-Park Management of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine under the scientific editorship of Prof. P.l. Lakyda.
The presented work highlights biometric and typological characteristics of coniferous stands in Ukraine and quantitative parameters of their live biomass. It also presents experimental data collected, processed and aggregated according to a unified methodology on temporary sample plots for assessment of aboveground live biomass of trees and stands.
The monograph is intended for specialists in forestry and nature conservation, scientists, postgraduates and students of forestry, economics, ecology and biology departments of higher education institutions.

 

 

   Раціональне використання та відтворення лісових ресурсів як важливої складової біосфери можливе лише за умови їхнього всебічного вивчення та оцінки. З метою забезпечення цих потреб лісотаксаційною наукою та практикою створено систему відповідних нормативів для таксації запасу насаджень різних деревних видів. Проте, на сьогодні ця база є неповною, зокрема, відсутні й нормативи для таксації дерев та деревостанів липи серцелистої.
  У роботі викладено результати дослідження повнодеревності, співвідношення між висотами та діаметрами, розмірно-якісної структури стовбурів та крони дерев липи. Розроблено математичні моделі висоти, повнодеревності та розмірно-якісної структури стовбурів дерев, на основі яких побудовано розрядну шкалу висот, розрядні таблиці об'єму та розмірно-якісної структури запасу. Наведено результати дослідження таксаційної будови липових деревостанів за діаметром. Розроблено таблиці товарної структури пристиглих та стиглих деревостанів липи.
   Дослідження біологічної продуктивності лісів є передумовою системного оцінювання їх середовищетвірної ролі. Лісові фітоценози у межах природно-заповідного фонду через істотно менший відбиток господарської діяльності, дозволяють оцінити вплив факторів довкілля на їх ріст і біопродуктивність. У сучасному світі лісові екосистеми постають основним чинником еколого-економічної безпеки, оскільки є потужним механізмом саморегуляції біосфери.
  Представлена наукова публікація розрахована на науковців і практиків лісової та природоохоронної галузей, фахівців у моделюванні динамічних процесів та екологічних функцій у лісових екосистемах, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів закладів вищої освіти.

 

 

  У сучасних умовах поширення екологізації лісівничої науки та лісогосподарського виробництва, для вирішення низки екологічних задач необхідними є знання щодо екосистемних функцій лісових фітоценозів, як інформаційного базису для кількісного та якісного оцінювання їх еколого- енергетичного потенціалу. В цьому контексті у запропонованій роботі представлено комплекс нормативно-довідкових матеріалів для оцінювання вуглецедепонувальної та киснепродукувальної здатності лісів Українських Карпат, а також їх енергетичного потенціалу.
  Монографія розрахована на науковців і фахівців лісової та природоохоронної галузей, науково-педагогічних працівників, докторантів, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів вищих навчальних закладів.
  Публікація містить результати досліджень, проведених в межах конкурсних проектів Державного фонду фундаментальних досліджень.
    The monograph was prepared at the Education and Research Institute of Forestry and Landscape-Park Management of the National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine under the scientific editorship of Prof. P.l. Lakyda.
  The presented work highlights biometric and typological characteristics of deciduous stands in Ukraine and quantitative parameters of their live biomass. It also presents experimental data collected, processed and aggregated according to a unified methodology on temporary sample plots for assessment of aboveground live biomass of trees and stands.
  The monograph is intended for specialists in forestry and nature conservation, scientists, postgraduates and students of forestry, economics, ecology and biology departments of higher education institutions.

 

 

 

 

   Дослідження ростових процесів у лісостанах корінних деревних видів та виконання ними основних екологічних функцій (вуглецедепонування, киснепродуктивність) у певних регіонах України під дією антропогенних чинників та глобальних змін клімату – проблема надзвичайно важлива як для екології, економіки та суспільства в цілому.
  Дубові деревостани в Українському Поліссі, як наслідок сукцесійних процесів у корінних соснових лісостанах, є важливим компонентом лісового комплексу регіону, на який покладаються основні стабілізуючі функції. У пропонованій монографії за результатами спільного українсько-білоруського науково-дослідного проекту «Лісівничо-екологічний потенціал дібров Полісся в умовах змін клімату» (№ держреєстрації 0117U002911), виконаного у 2016-2017 рр. співавторами цієї роботи у співпраці з науковцями Інституту лісу НАН Білорусі, запропонована науково обґрунтована та практично реалізована система математичних моделей для оцінки прогнозу росту та біотичної продуктивності дубових деревостанів досліджуваного регіону та виконуваних ними зазначених екологічних функцій.

 

 

 

 

 

 

   Широке використання інформатизації та комп’ютеризації процесів обліку лісів та планування заходів в умовах переходу лісової галузі на засади сталого управління вимагає розробки системи коректних і актуальних нормативно-довідкових матеріалів для оцінки ходу росту та продуктивності головних лісоутворювальних порід України. Твердолистяні деревні види, що зростають на території України, є важливим компонентом біоекоценологічного комплексу регіону з особливими економічними, екологічними і соціальними функціями. У монографії науково обґрунтовано та практично реалізовано систему алгоритмів і математичних моделей для оцінки росту та продуктивності деревостанів твердолистяних деревних видів України, а саме дуба звичайного, бука лісового, ясена звичайного та граба звичайного.
   Розраховано на науковців і фахівців лісової та природоохоронної галузей, лісовпорядників, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів та інститутів закладів вищої освіти. Публікація містить результати досліджень, проведених за державною науковою темою «Розробити наукові основи прогнозу росту основних лісотвірних порід України» (№ держреєстрації 0117U001255).

 

 

 

 

 

 

    Для виконання положень Паризької кліматичної угоди щодо досягнення чисто нульових викидів та розвитку «зеленої» економіки на глобальному рівні, оцінювання біомаси лісів, депонованого вуглецю та інших екосистемних послуг має ключове значення. Для здійснення системного аналізу процесів у біосфері необхідні експериментальні дані, математичні моделі та результати оцінювання біомаси лісів основних лісотвірних видів на регіональному рівні.
  Для вирішення прикладних лісівничих та екологічних проблем Південного Придніпровського Полісся у рамках представленої роботи розроблено та запропоновано з метою практичного використання математичні моделі конверсійних коефіцієнтів для оцінювання основних компонентів фітомаси та мортмаси штучних соснових деревостанів, визначено показники щільності комонентів біомаси лісів різних груп віку і класів бонітету. Здійснено повидільну оцінку фітомаси і мортмаси в штучних соснових деревостанах регіону дослідження та наведено обсяги депонованого вуглецю в лісовій масі.
  Монографія підготовлена для використання науковцями і практиками лісового господарства та екології, аспірантами та студентами лісогосподарських, екологічних і біологічних факультетів закладів вищої освіти.
   Ліси Чорнобильської зони відчуження за останні десятиліття стали унікальним науковим полігоном для досліджень. Створені переважно штучним шляхом, ці забруднені штучними радіонуклідами екосистеми нині можна охарактеризувати процесами природної динаміки лісів. У монографії викладено результати моделювання впливу радіоактивного забруднення на розвиток нових лісів, а також використання даних дистанційного зондування Землі для дослідження динаміки лісового покриву, біометричних показників та природних порушень лісів Чорнобильської зони відчуження.

 

 

   Раціональне використання та відтворення лісових ресурсів як важливої складової біосфери можливе лише за умови їхнього всебічного вивчення та оцінки. З метою забезпечення цих потреб лісотаксаційною наукою та практикою створено систему відповідних нормативів для таксації запасу насаджень різних деревних видів. Проте, на сьогодні ця база є неповною, зокрема, відсутні й нормативи для таксації перестійних букових дерев та деревостанів Українських Карпат.
  У роботі викладено результати дослідження повнодеревності, співвідношення між висотами та діаметрами, розмірно-якісної структури стовбурів та крони перестійних дерев бука. Розроблено математичні моделі висоти, повнодеревності та розмірно-якісної структури стовбурів дерев, на основі яких побудовано розрядну шкалу висот, розрядні таблиці об’єму та розмірно-якісної структури запасу. Наведено результати дослідження таксаційної будови одновікових та різновікових перестійних букових деревостанів за діаметром, а також розроблено для них таблиці товарної структури запасу

 

 

 

 

   Раціональне використання та відтворення лісових ресурсів як важливої складової біосфери можливе лише за умови їхнього всебічного вивчення та оцінки. У монографії наведено узагальнення й аналіз експериментальних даних щодо соснових деревостанів Київської області та особливостей динаміки їхньої товарної структури. З урахуванням виявлених закономірностей обґрунтовано віки стиглості сосняків у лісах різного функціонального призначення
  Проведена дослідна перевірка нової методики визначення розрахункової лісосіки на основі оптимізаційних розрахунків головного лісокористування по ВП НУБіП України «Боярська лісова дослідна станція» та 14 державних лісогосподарських підприємствах Київської області. Результати перевірки на основі чинних та уточнених їхніх віків стиглості деревостанів показали, що застосування нової методики дозволить збільшити розмір головного користування до 20-25 % від його загального обсягу в лісах Київської області, що для Київського ОУЛіМГ становить додатково близько 150 тис. м3 ліквідної деревини в рік
   Дослідження біопродуктивності лісів та закономірностей динаміки екосистемних функцій у березняках, вільшаниках та осичниках Українського Полісся мають важливе значення для оцінювання екологічних послуг, що с однією із найважливіших цілей на шляху до сталого розвитку. Встановлення закономірностей росту й розвитку насаджень та накопичення біомаси лісів має важливе значення для управління лісовим господарством та раціонального природокористування.
  У монографії представлено результати дослідження закономірностей росту і продуктивності насаджень м’яколистяних видів та кущів чагарникових верб, формування структури біомаси та динаміки чистої первинної продукції насаджень, обсягів фітомаси та деревного детриту в лісових екосистемах, вмісту радіонуклідів у фітомасі м’яколистяних видів У монографії основна увага приділена дослідженню берези повислої, вільхи клейкої та осики (тополі тремтячої).
   Доступність матеріалів супутникової зйомки розширює можливості обліку лісових ресурсів України. Враховуючи сучасні тенденції розвитку технологій дистанційного зондування Землі, в монографії викладено результати дослідження точності поширених глобальних карт лісового покриву, а також методику створення цифрової маски лісів рівнинної частини України на основі супутникових знімків Landsat 8 OLI. У результаті досліджень опрацьовано прикладні рішення для дешифрування видового складу та запасу лісових насаджень, використовуючи наземні вибіркові дані лісової інвентаризації, часові ряди супутникових знімків Landsat і технологію хмарних обчислень Google Earth Engine.

 

 

   Продукція, як результат річного приросту усіх компонентів фітомаси деревостану, є основним складником біотичної продуктивності, який функціонально впливає на процеси депонування та накопичення вуглецю й генерування кисню. Оцінка і моделювання динаміки цих екологічних функцій деревостанів основних лісотвірних видів та окремих лісорослинних або географічних регіонів – завдання надзвичайної актуальності в умовах глобальних змін клімату, де ліси відіграють основну стабілізуючу роль.
  Березові деревостани Чернігівського Полісся, за поширенням, віковою структурою, продуктивністю, впливом на лісовідновлювальні процеси є унікальним об'єктом для оцінки і моделювання первинної стовбурової продукції дерев і деревостанів у цьому регіоні. У роботі науково обґрунтована та практично реалізована система нормативно-інформаційного забезпечення оцінки первинної стовбурової продукції дерев і деревостанів берези повислої у Чернігівському Поліссі, депонованого в ній вуглецю та генерованого кисню.
    Однією з основних функцій лісу є їхня екологічна перевага, яка дозволяє довгостроково депонувати вуглець біомасою деревних рослин та продукувати кисень, тому науковці акцентують свою увагу на дослідженні лісових біоценозів, здатних пом’якшити антропогенну дію на навколишнє середовище та зменшити негативні зміни клімату.
   У представленій роботі науково обґрунтовано та практично реалізовано систему алгоритмів і математичних моделей для оцінки компонентів фітомаси та депонованого вуглецю основними лісотвірними породами Лісостепової Придніпровської височини та їх вплив на екологічний стан довкілля регіону.
Монографія розрахована на науковців і практиків лісового господарства та екології довкілля, аспірантів та студентів лісогосподарських, екологічних і біологічних факультетів університетів.
     Зелені насадження є важливим компонентом урбанізованого середовища, значення яких у сучасних умовах є досить значним. Вони виконують корисні для суспільства функції, які складно оцінити в грошовому виразі.
У монографії представлено результати дослідження об’єму та розмірно-якісної структури дерев гіркокаштана звичайного в насадженнях міста Києва. Отримані результати є досить важливими для виконання матеріальної оцінки дерев. Використання розроблених нормативів об’єму та розмірно-якісної структури підвищить точність таксаційних робіт.
  Монографія розрахована на фахівців підприємств з утримання насаджень міст та населених пунктів, науковців і студентів лісового та садово-паркового напрямів підготовки.

 

 

 

 

 

 

  У монографії представлено результати дослідження біопродуктивності типових природних угруповань найпоширеніших видів чагарникових верб на теренах Чернігівського Полісся для різних рівнів організації живої матерії структурних елементів: стовбурець - кущ - зарості, а також коротко охарактеризовані проблеми дешифрування і прогнозування продуктивності зазначених фітоценозів за допомогою засобів дистанційного зондування Землі. Найсуттєвішими результатами наукових досліджень є наступні: оцінено якісні та кількісні показники компонентів фітомаси кущів автохтонних верб Чернігівського Полісся: попелястої, козячої, тритичинкової і п’ятитичинкової; встановлено закономірності у структурі надземної фітомаси кущів верб від біометричних показників; визначено параметри фітомаси стовбурців і кореневої системи кущів верби попелястої. Розроблено систему математичних моделей та нормативно-інформаційного забезпечення для оцінки компонентів фітомаси автохтонних чагарникових верб, у тому числі маси фракцій які можуть виступати кормом для більшості видів травоїдних мисливських тварин з метою оцінки кормової ємності водно-болотних угідь, а також встановлення екологічних функцій (послуг) кущів досліджуваних верб (депонування вуглецю, продукування кисню).

 

 

 

 

  Проблеми сталого використання лісових ресурсів для енергетичних цілей в умовах глобальних змін клімату та істотного зменшення запасів викопних видів палива акту альні для усіх країн світу, а для України зокрема. Адже саме деревина та продукти її переробки є одними з найбільш соціально доступних, екологічних і перспективних джерел відновлювальної енергії, особливо для населення сільських територій та підприємств лісопромислового комплексу.
  В межах представленого дослідження біопродуктивності та енергетичного потенціалу лісів Київського Полісся проведено комплексну оцінку процесів та обсягів накопичення енергії у лісових екосистемах регіону та розроблено нормативно-інформаційне забезпечення використання їх еколого-енергетичного потенціалу на засадах економічної сталості та екологічної збалансованості.
  Запропонована наукова робота розрахована на науковців і практиків лісового господарства та лісової промисловості, екологів, аспірантів і студентів лісогосподарських та екологічних факультетів закладів вищої освіти.

 

 

 

 

 

 

 Діджиталізація усіх сфер діяльності людини безпосередньо стосується також лісовпорядкування та статистичної інвентаризації лісів України. Успішне застосування математичних методів і сучасних інформаційних технологій потребує коректну й адекватну систему нормативно-інформаційного забезпечення для оцінки і прогнозу росту усіх панівних лісотвірних порід України. Клейковільхові деревостани Західного Полісся є важливим компонентом специфічних зволожених типів лісорослинних умов регіону, на який в умовах глобальних змін клімату покладаються стабілізуючі екологічні, економічні та соціальні функції. У монографії запропонована науково обґрунтована та практично реалізована система алгоритму і математичних моделей для оцінки росту та прогнозу продуктивності насіннєвих та порослевих клейковільхових деревостанів регіону досліджень, яка може бути легко адаптована для актуалізації бази даних таксаційних ознак деревостанів у процесі безперервного лісовпорядкування.
   Монографія розрахована на науковців і практиків лісового господарства та екології довкілля, аспірантів та студентів лісогосподарських, екологічних і біологічних факультетів університетів.

 

 

   Енергетична функція лісових фітоценозів є важливою складовою комплексу їх екосистемних функцій та має ключове значення для системи заходів щодо пом’якшення і запобігання глобальним кліматичним змінам, а також для забезпечення комплексного використання лісових ресурсів на засадах сталого лісоуправління.
Монографія присвячена дослідженню особливостей росту та енергетичної функції букових деревостанів Буковинського Передкарпаття, що слугуватиме інформаційним інструментарієм ведення ефективного лісового господарства і впровадження механізмів низьковуглецевого розвитку лісогосподарського виробництва, направлених на запобігання і пом’якшення наслідків глобальних кліматичних змін
  Запропонована наукова робота розрахована на науковців і практиків лісового господарства та лісової промисловості, екологів, аспірантів і студентів лісогосподарських та екологічних факультетів закладів вищої освіти.

 

 

 Екосистемні функції лісових фітоценозів є важливою складовою комплексу послуг лісових екосистем та мають ключове інформаційне значення для формування комплексу заходів щодо пом’якшення і запобігання глобальним кліматичним змінам, а також для забезпечення збалансованого використання лісових ресурсів на засадах сталого лісоуправління.
Монографія присвячена дослідженню особливостей біопродукційного процесу та оцінюванню екосистемних функцій лісових фітоценозів Київської області та м. Києва, що слугуватиме інформаційним інструментарієм моніторингу ефективності ведення лісового господарства та науковим базисом для впровадження механізмів низьковуглецевого розвитку лісогосподарського виробництва.
Запропонована наукова робота розрахована на науковців і практиків лісового господарства та лісової промисловості, екологів, аспірантів і студентів лісогосподарських та екологічних факультетів закладів вищої освіти.

 

 

 

 

 В умовах глобальних змін клімату обґрунтування теоретико- методологічних засад використання інвестиційного потенціалу лісового господарства при реалізації механізмів Кіотського протоколу та Паризької кліматичної угоди шляхом проведення робіт з лісорозведення на деградованих землях не втрачає актуальності не тільки в Україні, а й у цілому світі, який дбає про стале екологічне, економічне та соціальне майбутнє суспільства. Саме таким модельним об’єктом в межах представленої монографічної роботи послужили сильноеродовані та радіоактивно забруднені землі Центрального (Житомирського) Полісся України, які шляхом заліснення сприятимуть розширенню лісового фонду області з можливістю отримати додаткові прибутки для лісогосподарських підприємств за рахунок реалізації механізмів Кіотського протоколу.
Представлена наукова публікація розрахована на науковців і практиків-економістів лісової та природоохоронної галузей економіки, аспірантів і студентів лісогосподарських, економічних та біологічних факультетів закладів вищої освіти.

 

 

 У монографії висвітлено інформацію щодо організації охорони лісів від пожеж в зоні відчуження Чорнобильської АЕС, протипожежного впорядкування її території, розроблення методики прогнозування дозових навантажень на задіяний на гасінні природних пожеж персонал, обґрунтування створення Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, концепції та технології відтворення лісів у зоні відчуження, енергетичної та вуглецедепонувальної функції лісових фітоценозів зони відчуження та використання даних дистанційного зондування Землі в системі моніторингу лісових пожеж. Рекомендовано протипожежні заходи на території Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника.
Розрахована на науковців, викладачів та фахівців Чорнобильського радіаційно-екологічного біосферного заповідника, лісової і природоохоронної галузей, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних закладів вищої освіти.

 

 

 Монографію присвячено дослідженню закономірностей динаміки біофізичних показників екосистемних функцій м’яколистяних насаджень Українського Полісся. Особлива увага приділена визначенню динаміки біомаси, чистої первинної продукції, депонованого вуглецю та накопиченої енергії м’яколистяних лісів. Розроблено таблиці для оцінювання вмісту радіонуклідів у компонентах фітомаси березових, вільхових та осикових деревостанів на радіоактивно забруднених територіях в Українському Поліссі.
Монографія призначена для науковців і фахівців лісової та природоохоронної галузей, науково-педагогічних працівників, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів закладів вищої освіти. Дослідження виконані за підтримки Міністерства освіти і науки України.

 

 

 

 

 Монографію присвячено дослідженню закономірностей формування структури біомаси вільхових насаджень Українського Полісся. Особлива увага приділена визначенню особливостей формування відпаду дерев у вільхових молодняках, швидкості деструкції сухостійних дерев та деревної ламані вільхи клейкої у модальних насадженнях. У роботі представлені результати дослідження динаміки депонованого вуглецю у компонентах фітомаси та мортмаси вільшаників Українського Полісся. Здійснено оцінювання загального обсягу біомаси, депонованого в ній вуглецю та накопченої енергії у вільшаниках Українського Полісся.
Монографія призначена для науковців і фахівців лісової та природоохоронної галузей, науково-педагогічних працівників, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів закладів вищої освіти.
Монографія підготовлена за підтримки Міністерства освіти і науки країни. Публікація містить результати досліджень, проведених при грантовій підтримці Державного фонду фундаментальних досліджень за конкурсним проектом № Ф75/164-2018.

 

 

 Рекреаційно-оздоровчі ліси виконують корисні для суспільства функції, значення яких в сучасних умовах урбанізованого середовища важко переоцінити. У монографії представлено дослідження, результати яких доповнюють методику вибіркової інвентаризації лісів України та нормативи, за якими можна встановити характер розміщення дерев і тип лісопаркового ландшафту. Крім того, у роботі розраховані величини киснепродуктивності, рекреаційних навантажень та рекреаційні місткості лісопарків м. Києва, необхідні для організації і сталого ведення лісового господарства та рекреаційного лісокористування.
Монографія розрахована на фахівців підприємств з утримання насаджень міст та пунктів, науковців і студентів лісового та садово-паркового напрямів.

 

 

 Дослідження біологічної продуктивності лісів є передумовою системного оцінювання їхньої середовищетвірної ролі. Лісові фітоценози межах природно-заповідного фонду, через істотно менший відбиток господарської діяльності, дозволяють оцінити вплив факторів довкілля на їх ріст і біопродуктивність.
У сучасному світі лісові екосистеми постають основним чинником еколого- економічної безпеки, оскільки є потужним механізмом саморегуляції біосфери.
Лісові насадження ДО «Резиденція «Залісся» є важливим компонентом лісового та природоохоронного сектору столичного регіону України. У монографічній роботі за результатами виконаного наукового дослідження запропонована науково обґрунтована та практично реалізована система математичних моделей для оцінювання біологічної продуктивності ДО «Резиденція «Залісся»», а також представлено кількісні біофізичні показники біопродуктивності та пов’язаних з нею екологічних функцій.
Представлена наукова публікація розрахована на науковців і практиків лісової та природоохоронної галузей, фахівців у моделюванні динамічних процесів та екологічних функцій у лісових екосистемах, аспірантів і студентів лісогосподарських, екологічних та біологічних факультетів закладів вищої освіти.

 

 

Колективні закордонні монографії

 

 

  Електронне посилання:

http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/

catalog/book/141

 

Електронне посилання:

http://baltijapublishing.lv/omp/index.php/bp/

catalog/book/171

  

 

 

  


 Довідники 

 

    У представленій роботі науково обґрунтована та практично реалізована система нормативно-інформаційного забезпечення для оцінювання екосистемних функції лісів Українських Карпат. Використання довідника дозволяє отримати кількісні показники вуглецедепонувальної здатності, киснепродуктивності, енергопродуктивності та вмісту енергії у компонентах фітомаси букових, ялинових та ялицевих насаджень Українських Карпат.
   Навчально-науковий довідник відображає комплексний результат фундаментальних та прикладних досліджень, а також слугує навчальним виданням для підготовки фахівців третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти за спеціальністю 205 – Лісове господарство. Довідник також призначений для фахівців лісового господарства та охорони природи, науковців та студентів лісогосподарських, економічних, екологічних і біологічних факультетів ЗВО.
   Довідник містить результати досліджень, проведених у межах виконання прикладної науково-дослідної роботи за підтримки Міністерства освіти і науки України.

 

   

 Information-support system presented here has been scientifically reasoned and practically realized for robust and precise assessment of ecosystem services of soft-leaved forests. Handbook using allows to estimate the accumulated biomass, sequestered carbon and stored energy in Silver birch, Black alder and Aspen forests of Ukrainian Polissya.
   Handbook might be useful for foresters and environmental conservationists, scientists, students of forest sciences, economical, ecological and biological faculties of universities.
   Handbook is based on the research partly provided by the grant support of the State Fund For Fundamental Research (project No. Ф75/164-2018). Scientific work is carried out with Ministry of Education and Science of Ukraine partly support.

 

   Наведено основні нормативи з обліку лісових ресурсів. Представлена у довіднику інформація уніфікована на основі чинних нормативно- довідкових матеріалів з використанням нових наукових результатів, значних за обсягом масивів дослідних даних і сучасних методів математичного моделювання. Окремі нормативи розроблено вперше, їхні аналоги в Україні відсутні.

 

 

   У представленій роботі науково обґрунтована та практично реалізована система нормативно-інформаційного забезпечення для оцінювання мортмаси м’яколистяних лісів. Використання довідника дозволяє визначити компоненти мортмаси, відношення мортмаси до запасу стовбурів у корі деревостану, депонований вуглець у компонентах мортмаси та запас енергії у сухостійних деревах березових, вільхових та осикових лісах Українського Полісся.
   Довідник призначений для фахівців лісового господарства, екологів, науковців, аспірантів та студентів лісогосподарських, екологічних і біологічних факультетів університетів.
  Наукова робота виконана за підтримки Міністерства освіти і науки України. Публікація містить результати досліджень, проведених при грантовій підтримці Державного фонду фундаментальних досліджень за конкурсним проектом Ф76/8-2018.

 

 

  У представленій роботі науково обґрунтована та практично реалізована система нормативно-інформаційного забезпечення для оцінювання енергетичної функції лісів Українського Полісся. Використання довідника дозволяє кількісні показники вмісту енергії у компонентах фітомаси та енергопродуктивність соснових, березових, вільхових та осикових насаджень Українського Полісся.
   Довідник призначений на фахівців лісового господарства та охорони природи, науковців, аспірантів та студентів лісогосподарських, економічних, екологічних і біологічних факультетів університетів.
  Довідник містить результати досліджень, проведених у межах виконання фундаментальної науково-дослідної роботи за підтримки Міністерства освіти і науки України.

 

 

 

Видання попередніх років

 

 

а) Лакида П.І. (зв’язатися з автором [email protected])
Фітомаса лісів України (2002 р.)

б) Лакида П.І., Лащенко А.Г., Лащенко М.М. (зв’язатися з автором [email protected])
Біологічна продуктивність дубових деревостанів Поділля (2006 р.)

 а)                                                               б)
                     

 

а) Лакида П.І., Матушевич Л.М. (зв’язатися з автором [email protected])
Фітомаса березових лісостанів Українського Полісся (2006 р.)

б) Лакида П.І., Володимиренко В.М. (зв’язатися з автором [email protected])
Штучні ялинові деревостани Українських Карпат – прогноз росту та продуктивності (2008 р.)

а)                                                                    б)
                    

Лакида П.І., Домашовець Г.С. (зв’язатися з автором [email protected])
Біопродуктивність лісів Львівщини та її динаміка (2009 р.)

Кравець П.В., Лакида П.І., Кременецька Є.О. та ін. (зв’язатися з автором [email protected])
Інституційна розбудова лісової сертифікації в Україні (2009 р.)
                  

Лакида П.І., Блищик І.В. (зв’язатися з автором [email protected])
Фітомаса вільшняків Західного Полісся України (2010 р.)

Лакида П.І., Білоус А.М., Василишин Р.Д. (зв’язатися з автором [email protected])
Осичники Східного Полісся України - надземна фітомаса та депонований вуглець (2010 р.)

                  

Лакида П.І., Василишин Р.Д., Василишин О.М. (зв'язатися з автором [email protected])
Надземна фітомаса та вуглецево-енергетичний потенціал ялицевих деревостанів Українських Карпат
(2010 р.)

 Лакида П.І., Морозюк О.В. (зв’язатися з автором [email protected])
Ліси Черкащини: біопродуктивність і динаміка (2011 р.)

                  

Лакида П.І., Сендзюк Р.В., Морозюк О.В. (зв’язатися з автором [email protected])
Ліси Полтавщини: біопродуктивність і динаміка (2011 р.)

Підготовлені за загальною науковою редакцією Лакиди П.І. (зв’язатися з автором [email protected])
Нормативи оцінки компонентів надземної фітомаси дерев головних лісотвірних порід України (2011 р.)

                

 Лакида П.І., Бала О.П. (зв’язатися з автором [email protected])
Актуалізація параметрів росту штучних дубових деревостанів Лісостепу України
(2012 р.)

 Лакида П.І., А.Ю.Терентьєв, Р.Д.Василишин (зв’язатися з автором [email protected])
Штучні соснові деревостани Полісся України - прогноз росту та продуктивності
(2012 р.)

              

 П.Лакида, А.Лащенко, Я.Макарчук, С.Розвод, Р.Василишин, Г.Домашовець, А.Терентьєв (зв’язатися з автором [email protected])
Вуглецедепонувальна роль соснових насаджень, створених на староорних землях
(2012 р.)

 

 П.І.Лакида, А.М.Білоус, Р.Д.Василишин, Л.М.Матушевич, Я.І.Макарчук (зв’язатися з автором [email protected])
Біопродуктивність та енергетичний потенціал м'яколистяних деревостанів Українського Полісся
(2012 р.)

                 

П.І. Лакида, Г.А. Сахарук (зв’язатися з автором [email protected])
Біопродуктивність лісів Шацького національного природного парку: статистика та динаміка
(2013 р.)

Нормативи оцінки компонентів надземної фітомаси деревостанів головних лісотвірних порід України (2013 р.)

                   

П.І.Лакида, Атаманчук Р.В. (зв’язатися з автором [email protected])
Прогноз росту та продуктивності модальних деревостанів берези повислої в Українському Поліссі
(2014 р.)

 А.Швиденко, П.Лакида, Д.Щепащенко, Р.Василишин, Ю.Марчук
Вуглець, клімат та землеуправління в Україні: лісовий сектор
(2014 р.)

                  

П.І. Лакида, П.С.Белюшко, О.В.Морозюк
Вуглецевий потенціал сосняків Рівненщини в умовах техногенного навантаження
(2014 р.)

 П.І. Лакида, А.Є.Шамрай, О.В.Морозюк, І.П.Лакида
Штучні сосняки Черкаського бору: фітомаса та депонований вуглець
(2015 р.)

                     

П.І. Лакида, В.В. Бокоч, Р.Д. Василишин, А.Ю. Терентьєв

"Біопродуктивність лісових фітоценозів Карпатського національного природного парку (2015 р.)

П.І. Лакида, Ю.П. Швець, Г.С. Домашовець, Л.М. Матушевич

"Штучні деревостани сосни кримської у Криму: біопродуктивність та депонований вуглець" (2015 р.)

 

                   

 

У 2004 р. колективом викладачів кафедри у складі Гірса О.А., Новака Б.І., Кашпора С.М. було підготовлено і опубліковано підручник «Лісовпорядкування», у 2005 році вийшло його друге видання, а в 2013 році – третє, доповнене та перероблене.

Крім того, за результатами досліджень останніх років опубліковано:

  • «Нормативи товарності деревостанів основних лісоутворювальних порід» (К., 2004);
  • «Нормативи товарності деревного запасу, що вибирається під час рубок догляду за лісом у деревостанах основних лісоутворювальних порід України» (К., 2004);
  • СОУ 02.02-37-479:2006. «Приріст деревний. Класифікація та символіка» (К., 2006);
  • СОУ 02.02-37-476:2006. «Площі пробні лісовпорядні. Метод закладання» (К., 2006);
  •  «Нормативи об’єму та сортиментної структури дерев забудованої частини міст» (К., 2006);
  •  «Нормативи грошової оцінки лісових земель» (К., 2006);
  •  «Сортиментні таблиці для матеріальної оцінки перестиглих соснових деревостанів лісів населених пунктів і зелених зон» (К., 2007).
  • Парколісовпорядкування. Навчальний посібник / Каганяк Ю.Й., Строчинський А.А., Горошко М.П. – Львів: Тріада плюс. – 2009. – 358 с.
  •  Нормативи оцінки компонентів надземної фітомаси дерев головних лісотвірних порід України. Під редакцією Лакиди П.І. - К. : Видавничий дім «ЕКО-інформ», 2011. – 192 с.
  • Рекомендації щодо оптимізації вікової структури деревостанів міста Києва, їх екологічної, природоохоронної та оздоровчої ролі у навколишньому середовищі / Гірс О.А., Киричок Л.С., Попович С.Ю. – Логос, 2011. – 52 с.
  • Стиглість деревостанів та використання деревних ресурсів у лісах різного функціонального призначення / Гірс О.А. – Корсунь-Шевченківський, вид. Майдаченко. – 2011. – 315 с.
  • Ліси Черкащини: біопродуктивність і динаміка / Лакида П.І., Морозюк О.В. – Корсунь-Шевченківський : Видавець Гавришенко В.М., 2011. – 210 с.
  • Ліси Полатвщини: біопродуктивність і динаміка / Лакида П.І., Сендзюк Р.В., Морозюк О.В. – Корсунь-Шевченківський: Видавець Майдаченко І.С., 2011. –219с.
  • Біопродуктивність та енергетичний потенціал м’яколистяних деревостанів Українського Полісся / Лакида П.І., Білоус А.М., Василишин Р.Д., Матушевич Л.М. – Корсунь-Шевченківський, Майдаченко. – 2011. – 335 с.
  • Методичні рекомендації щодо обліку лісів і зелених насаджень в умовах урбанізованого середовища на основі даних ДЗЗ / Гірс О.А., Миронюк В.В., Кутя М.М., Кохан С.С. – К.: Вид. центр НУБіПУ. – 2012. – 30 с.
  • Методика визначення розрахункової лісосіки (К., 2012).
  • Таксація зелених насаджень на території міста Києва: теорія та практика / Строчинський А.А., Миронюк В.В. – Корсунь-Шевченківський.: Видавець Гавришенко В.М., 2013. – 178 с.
  • Лісотаксаційний довідник / Відповідальні за випуск: С.М. Кашпор, А.А. Строчинський – Корсунь-Шевченківський, вид. Майдаченко. – 2013. – 496 с.
  • Лісовпорядкування / Гірс О.А., Новак Б.І., Кашпор С.М. – К.: Фітосоціоцентр, 2013. – 435 с.
  • Лісова таксація. Конспект лекцій. – К.: НУБіП України. – 2016. – 104 с.

     

Кафедра підтримує творчі зв’язки з усіма науковими закладами лісового профілю України, а також з лісовими вищими навчальними закладами Австрії, Польщі та Литви.

 

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook