Засідання гуртка «Дослідники якості»
17 жовтня 2023 року відбулося чергове засідання студентського наукового гуртка «Дослідники якості» під керівництвом старшого викладача Інни БРЮХАЧОВОЇ.
Гуртківці визначали фізико-хімічні показники відібраних проб молочної сировини різних агропідприємств, а також проводили перевірку якісних показників, вказаних на маркуванні упаковок питного молока, органолептичну оцінку якості молока, а саме оглянули зовнішній вигляд, колір та консистенцію, спробували на смак та відчули характерний запах. Досліджувані зразки не мали дефектів та відповідали нормам стандарту. Також на аналізаторі Milkotester для аналізу відсоткового співвідношення вмісту жирів, сухого знежиреного молочного залишку, білків, лактози та води, температури (°C), точки замерзання, солей, щільності та рівня pH, ці компоненти вимірювали одночасно. Займаючись науковою роботою, студенти досліджують властивості сировини, вивчають вплив технологічних прийомів на збереженість біологічної цінності сировини.
Далі гуртківці проводили органолептичну оцінку м’яса і м’ясопродуктів. Колір м’яса і м’ясопродуктів залежить від ряду факторів: вмісту міоглобіну і гемоглобіну та їх похідних, величини рН, кількості жиру і сполучної тканини в продукті, характеру технологічної обробки, умов зберігання. Спочатку оцінювали якісні показники за допомогою органів зору: зовнішній вигляд, колір, стан поверхні. Потім визначають запах на поверхні продукту.