Вчені НУБіП України серед переможців конкурсу Національного фонду досліджень України.

July 8, 2023
  07 липня 2023 року на сайті Національного фонду досліджень України оприлюднено затверджений Науковою радою НФДУ рейтинговий список проєктів-учасників та список переможців конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди».

  У 2022 році для участі у конкурсному відборі НФДУ з усієї України (наукові установи, заклади вищої освіти) подано 221 заявку. Формальним ознакам за умовами конкурсу та пройшли науково-технічну експертизу лише 142 проєкти (64 %).
  Комісія конкурсу «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди» надзвичайно відповідально підійшла до відбору учасників: не включила до переліку проєктів, що рекомендуються до реалізації за рахунок грантової підтримки НФДУ, ті проєкти, в науковій діяльності керівників яких виявлено ознаки співпраці з представниками країни-агресора на рівні спільних публікацій, проєктів, участі у наукових заходах після початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну.
  Наукова рада НФДУ підтримала рішення комісії конкурсу та затвердила перелік з 67 проєктів (30 % до поданих заявок, 47 % до тих заявок, які пройшли формальну експертизу), що рекомендуються до реалізації за рахунок грантової підтримки НФДУ у 2023-2024 роках.
  Аналіз переліку проєктів-переможців показує, що найбільшу кількість грантів (38 або 57 %) отримають вчені наукових установ: НАН України (33 проєкти), НААН (2 проєкти), НАПрН (2 проєкти), НАПН (1 проєкт).
  Серед 20 університетів, які отримають грантову підтримку НФДУ (загалом 29 проєктів або 43 %) до ТОП-5 входять Київський національний університет ім. Тараса Шевченка (4 проєкти), Національний університет «Львівська політехніка» (3 проєкти), Львівський національний університет ім. Івана Франка (3 проєкти), по 2 проєкти у Національного університету біоресурсів і природокористування України та Сумського державного університету.
  Решта 15 університетів матимуть по одному науковому проєкту: Чернівецький національний університет ім. Юрія Федьковича, Дніпровський національний університет ім. Олеся Гончара, Національний медичний університет ім. О. Богомольця, Тернопільський національний педагогічний університет ім. Володимира Гнатюка, Національний технічний університет «Харківський політехнічний інститут», Національний технічний університет «Київський політехнічний інститут ім. Ігоря Сікорського», Харківський національний університет міського господарства ім. О. Бекетова, Державний університет інфраструктури та технологій, Національний транспортний університет, Бердянський державний педагогічний університет, Вінницький національний технічний університет, Український державний університет науки і технологій, Національний технічний університет «Дніпровська політехніка», Харківський університет ім. В.Н. Каразіна, львівський національний медичний університет ім. Данила Галицького.
  Проєкти-переможці конкурсу НФДУ «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди» від НУБіП України:
  1. «Наукове обґрунтування щодо повернення виведених з обігу радіоактивно забруднених земель 2-ї зони ЧАЕС для поповнення продовольчого потенціалу України» (керівник проєкту – завідувач кафедри фізіології, біохімії рослин та біоенергетики, доктор біологічних наук, професор Світлана Прилуцька, пріоритетний напрям «Раціональне природокористування».
  2. «Формування технологічних структур децентралізованих енергосистем у повоєнній відбудові інфраструктури територіальних громад в контексті протидії зміни клімату» (керівник проєкту – доцент кафедри теплоенергетики, кандидат технічних наук, доцент Віктор Троханяк, пріоритетний напрям «Енергетика та енергоефективність».
  Загальний бюджет цих двох наукових проєктів становитиме 8,37 млн. грн, що поповнюватиме надходження до спеціального фонду університету у 2023-2024 рр. за програмою 2201040 «Наукова і науково-технічна діяльність закладів вищої освіти та наукових установ».

     Вітаємо переможців! Бажаємо ефективного та успішного виконання
наукових проєктів!

 
Володимир Отченашко,

начальник науково-дослідної частини 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook