Вчена рада факультету інформаційних технологій: підведення підсумків за березень та плани на квітень

March 27, 2023

Планове березневе засідання вченої ради факультету інформаційних технологій відбулося у змішаному форматі. Традиційно, засідання розпочала декан факультету інформаційних технологій, професор Олена Глазунова підведенням підсумків роботи факультету за березень:
- Відзначено успішний початок функціонування ІТ-школи, наголошено на необхідності поглиблення співпраці зі школами, коледжами для якнайбільшого залучення слухачів.
- Здійснювати пошук роботодавців для поглиблення співпраці, залучення до читання лекцій лабораторних. Анонсовано засідання ради роботодавців університету 28.03.2023
- Триває підготовка до 125-річчя університету, видання книги видатних випускників, студентської конференції.
- Проінформовано про особливості роботи з аспірантами КНР, налагодження комунікації з ними.
- Підготовка до проведення на базі факультету апробаційного іспиту ЄДКІ з спеціальності 125 «Кібербезпека».
- Обговорення і затвердження ОП для магістрів «Захист інформації в комп'ютерних системах».
- Плідна робота кураторів у гуртожитках, яка відображена у новинах на сторінках факультету/університету.

Згідно порядку денного, наступне питання відображає стан підготовки результатів самоаналізу з акредитації освітніх програм спеціальностей 121 «Інженерія програмного забезпечення» та 123 «Комп'ютерна інженерія».
Спеціальність 121 «Інженерія програмного забезпечення» забезпечує підготовку кафедра комп'ютерних наук, гарант освітньої програми завідувач кафедри доцент Белла Голуб. Запропоновано доповнити К19 «…у тому числі пов’язаних з природоохоронною галуззю та сільським господарством» та К27 пропонується у наступній редакції: « Здатність створювати кросплатформне програмне забезпечення для різних ОС та апаратних платформ».

Спеціальність 123 «Комп'ютерна інженерія» забезпечує підготовку кафедра комп'ютерних систем, мереж та кібербезпеки гарант ОП доцент Євгеній Нікітенко. Запропоновано додати програмні результати навчання п.17, 18, 19 які підкреслюють унікальність або особливість ОПП. Забезпеченість дисциплінами: «Основи ІОТ», «Архітектура комп'ютерів», «Технології проектування комп'ютерних систем» тощо. Сфорсулювати у наступній редакції:
- «17. Вміти розробляти мікроконтролерні системи керування в агропромисловому секторі та системах відтворення біоресурсів наземних і водних екосистем, під час створення новітніх природоохоронних агро- і біотехнологій.
- 18. Вміти визначати архітектурні особливості комп'ютерних систем та мереж для підприємств агропромислового комплексу, вибирати відповідні методи проектування, захисту та адміністрування.
- 19. Вміти використовувати методи фундаментальних і прикладних дисциплін для опрацювання, аналізу і синтезу результатів професійних досліджень».
В цілому, робота про наповненню форми самооцінювання продовжується, доповнюється посиланнями, заходами, онлайн зустрічами, що відбуваються/відбудуться до завантаження форми.

Вченою радою підтримано і ухвалено рішення про внесення відповідних змін до ОП.
Питання порядку денного пов’язане з обговоренням результатів зустрічей та нарад з роботодавцями щодо змін у освітні програми за спеціальністю та робочі програми з дисциплін. Завідувачі кафедр доповіли про зв’язки з ІТ-компаніями EPAM, Genesis, SoftServe та зміни, що їх пропонують роботодавці.

Затвердження ОП за спеціальностями, доповідали гаранти Шкарупило В.В., Лахно В.А.
Доцент Вадим Шкарупило доповів, що під час роботи з розроблення і обговорення освітньо-професійної програми «Комп'ютерні системи і мережі» підготовки фахівців другого (магістерського) рівня за спеціальністю 123 «Комп'ютерна інженерія», було запропоновано наступне:
Ввести до циклу спеціальної (фахової) підготовки обов’язковий компонент ОПП навчального плану дисципліну: «Технології побудови захищених комп’ютерних систем». Замість наступного обов’язкового компоненту ОПП навчального плану циклу спеціальної (фахової) підготовки: «Захист інформації в комп'ютерних системах і кібербезпека».
Професор Валерій Лахно доповів, що під час роботи з розробки і обговорення освітньо-професійної програми «Кібербезпека» підготовки фахівців першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 125 «Кібербезпека» було запропоновано ввести ОК до навчального плану:
1. «Проєктування, впровадження та супровід комплексних систем захисту інформації (КП)» - 3, 4 семестр, КП – 4 семестр. (Замість - Методи та засоби захисту інформації – 3 семестр, та Комплексні системи захисту інформації – к семестр у ОПП 2022-2023 н.р.). Запропоновано к.т.н., доц. Кулінічем О.М., та гарантом ОПП д.т.н., проф. Лахно В.А.
2. Ввести до вибіркової компоненти ОПП навчального плану дисципліну: «Проєктування цифрових засобів захисту інформації» - 7 семестр. Запропоновано к.т.н., доц. Кулінічем О.М., та гарантом ОПП д.т.н., проф. Лахно В.А.
Рада ухвалила рішення про внесення змін до відповідних навчальних планів ОПП/
Заступник декана з навчальної і виховної роботи доцент Наталія Клименко доповіла про проведення І етапу олімпіади на факультеті.

Проведено дві олімпіади за освітніми програмами, чотири олімпіади за спеціальностями, дві - за навчальними дисциплінами. Брали участь 180 чоловік, 27 грамот. На сторінках кафедр є відповідні новини, підготовлені грамоти за підписом ректора. Нагородження планується на наступному засідання вченої ради.

Рада заслухала та затвердила анотований звіт стипендіата Кабінету Міністрів України доцента кафедри інформаційних систем і технологій Корольчук Валентини Ігорівни за період з 01 листопада 2022 року по 30 квітня 2023 року.
У різному затверджено рішенню навчально-методичної ради про визнання результатів підвищення кваліфікації та документів про підвищення кваліфікації.
 


Тетяна Осипова,
секретар вченої ради факультету

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook