Удосконалення освітніх програм підготовки здобувачів вищої освіти за спеціальністю «Право» – завдання, що постійно перебуває у полі зору вченої ради юридичного факультету

March 21, 2023

     16 березня 2023 р. відбулось засідання вченої ради юридичного факультету.

     Одним із питань порядку денного засідання було визначено оновлення освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти, а також освітньо-наукової програми третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти  за спеціальністю 081 «Право» для вступників 2023 р.

 

     Гаранти освітніх програм (доц. Лілія Панькова, доц. Марина Дейнега і проф. Віктор Ладиченко) представили на розгляд вченої ради проєкти освітніх програм для здобувачів вищої освіти 2023 року вступу, з урахуванням нових, прийнятих у 2022 р., Стандартів вищої освіти зі спеціальності 081 «Право». Гаранти особливу увагу звернули на мету, особливості та унікальність освітніх програм, провели детальний аналіз навчальних планів, представили результати обговорення освітніх програм здобувачами вищої освіти, а також запропонували напрями удосконалення програм, висунуті проєктними групами.

     Гарант освітньо-професійної програми першого (бакалаврського) рівня вищої освіти доц. Лілія Панькова ознайомила членів вченої ради  з пропозиціями, які надійшли у ході обговорення програми. Наголосила на необхідності узгодження остаточного формулювання особливостей ОПП. Крім цього, у зв'язку з запровадженням нового Стандарту вищої освіти першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, галузі знань 08 «Право», спеціальності 081 «Право», необхідно оновити Матриці відповідності визначених Стандартом результатів навчання та компетентностей НРК. Окремо доповідачка зупинилась на питанні оновлення сторінок кафедр на сайті університету. Робота у цьому напрямку буде продовжена у робочій групі з відповідальними за наповнення сторінок кафедр.

     Гарант освітньо-професійної програми другого (магістерського) рівня вищої освіти доц. Марина Дейнега ознайомила присутніх з результатами анкетування магістрів щодо якості підготовки за освітньою програмою, акцентувала увагу на підвищенні якості практичної підготовки здобувачів другого (магістерського) рівня. В обговоренні освітньої програми взяли участь проф. Олексій Піддубний, доц. Віра Качур, доц. Сергій Кідалов, а також запрошена на засідання вченої ради представник здобувачів вищої освіти Валерія Чухно.

     Валерією Чухно було представлено бачення студентства щодо подальшого розвитку освітньої програми другого (магістерського) рівня вищої освіти. Зокрема, враховуючи місію НУБіП України, поставлена мета освітньої програми характеризується логічністю та не викликає жодних спорів та зауважень з боку студентського контингенту. Орієнтація освітньої програми на культурну грамотність у галузі екології та  збереження навколишнього середовища також абсолютно підтримана здобувачами вищої освіти. Концепція сталого розвитку та розвинена екологічна свідомість, на думку студентів, є запорукою достойного майбутнього, відтак, відчувається гостра потреба в освіченій молоді, яка завдяки інтелектуальному потенціалу зможе відстоювати екологічні інтереси не лише сучасних, але й майбутніх поколінь. Вагомих недоліків в освітній програмі здобувачами вищої освіти виявлено не було. З урахуванням в проєкті освітньої програми висловлених зауважень з боку студентського контингенту, освітня програма другого (магістерського) рівня вищої освіти в цілому була підтримана здобувачами вищої освіти.

     У своєму виступі гарант освітньо-наукової програми третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти проф. Віктор Ладиченко доповів про результати обговорення освітньої програми, визначення кількості вибіркових освітніх компонент. Запропонував переглянути вибіркові освітні компоненти в бік зменшення, виходячи із пропозицій кафедри теорії та історії держави і права. У ході дискусії члени вченої ради погодились зменшити кількість вибіркових освітніх компонент та затвердили начальний план для вступників 2023 р.

     Вчена рада юридичного факультету одноголосно затвердила проєкти освітньо-професійних програм першого (бакалаврського) і другого (магістерського) рівнів вищої освіти, а також освітньо-наукової програми третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти  за спеціальністю 081 «Право» для вступників 2023 р., які будуть передані до розгляду і затвердження Вченої ради НУБіП України.

 

Гаранти освітніх програм за спеціальністю 081 «Право»

проф. Віктор Ладиченко, доц. Лілія Панькова, доц. Марина Дейнега

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook