Аспірант Ткач Назар - учасник Польсько-Української літньої школи

October 9, 2022

З 11 по 18 вересня 2022 року у Варшаві, Республіка Польща відбувся захід з підвищення кваліфікації для молодих вчених з України, а саме польсько-українська школа «Polish-Ukrainian Summer Camp for Young Scientists».

 

Реалізація проекту стала можливою завдяки спільній організації Ради молодих учених при МОН, Польській асоціації аспірантів (KRD Polish Association of Doctoral Candidates), Польській академії наук (PAN Polish Academy of Sciences), Варшавському університету природничих наук SGGW (SGGW Warsaw University of Life Sciences, Варшавській школі економіки «SGH (SGH Warsaw School of Economics», Польській національній академії академічних обмінів (NAWA Polish National Agency for Academic Exchange).
Для участі в школі методом конкурсного відбору було обрано 33 українських молодих учених, які протягом тижня мали змогу попрацювати з польськими колегами провідних варшавських ЗВО та обмінятись з ними досвідом.
Польсько-українська школа «Polish-Ukrainian Summer Camp for Young Scientists» тривала всього тиждень, але кожен день був неймовірно насиченим та продуктивним.

 

Понеділок. День перший.
 

Церемонія відкриття «Polish-Ukrainian Summer Camp for Young Scientists» в головному корпусі ректора Варшавського природничого університету (SGGW).
 
 
 
Ознайомчий семінар, на якому кожен із організаторів та учасників презентував себе.
 
 
Пані Олеся Ващук, голова Ради молодих вчених при Міністерстві освіти і науки України, координатор польсько-української літньої школи від української сторони.
 
 
Пані Олександра Левандовскі, секретар Польської асоціації докторантів (KRD), координатор польсько-української літньої школи від польської сторони.
 
 
 
Перша наукова сесія “Нетворкінг і командоутворення” з лектором Катажиною Прейдль, бізнес-тренеркою, наставницею і кризовою тренеркою, експерткою з управління стресом (компанія BePro). Одним із практичних завдань було розібратися, які перешкоди заважають почати спілкування та методи їх вирішення.
Вівторок. День другий.
Другий день був повністю присвячений навчальному візиту до Варшавської школи економіки (SGH). Під час даного візиту було заслухано дві лекції позитивного досвіду SGH за темами “Докторантура в SGH” та “Соціальна відповідальність університету”. Також було проведено дві наукові сесії “Систематичний огляд літератури” та “Темна сторона інновацій” з лектором доктором Патриком Дзюрськом, доктором бізнес-адміністрування, доцентом Варшавської школи економіки. Він проводить кількісні та якісні дослідження в галузі стратегічного управління, інновацій та відкритих інновацій, а також культурних і креативних індустрій.
 
 
 
 
 
 
 
 
Зустріч в SGH з групою дослідників, які займаються вирішенням питання відновлення України у післявоєнний період.
Середа. День третій.
 
 
 
 
Фокус робочої групи “Євродок Україна” – Ірина Дєгтярова, Олександр Березко – президент Європейської ради докторантів та молодших наукових співробітників.
 
      
 
Наукова сесія: семінар IBE “Дослідницька доброчесність” – доктор філософії Агнєшка Двояк-Матрас (Педагогічний науково-дослідний інститут). Одним із практичних завдань було представити сторони надоишкової та недостатньої креативності вченого під час написання дослідницької роботи.
 
 
Засідання Польської академії наук з Матеушем Бяласом, на якому були розглянуті пропозиції від молодих вчених до Польської академії наук, спрямовані на розвиток польсько-українських відносин в галузі освіти та науки.
Четвер. День четвертий.
Четвертий день був присвячений візиту нашої групи до канцелярії прем'єр-міністра Республіки Польща з метою встановлення діалогу з вченими молодого покоління. На даній зустрічі були розглянуті проблеми, з якими стикаються українські вчені сьогодення та пропозиції покращення розвитку польсько-українських відносин в науці до польського уряду, які презентували учасники польсько-української літньої школи.
 
 
 
 
П’ятниця. День п’ятий.
Заключний навчальний день пройшов в стінах Варшавського університету природничих наук SGGW. Після участі в сесії “Ментальне здоров’я” з Іриною Губеладзе було проведено дві наукові сесії від членів польського освітнього фонду «Перспективи» за темами “Вибоїстий шлях від винаходу до бізнесу та як його пройти” – Агнешка Ціхоцька та “Громадська діяльність та лідерство” – Йоанна Лісецька.
 
 
 
Субота. День шостий.
Вихідний день був використаний за прямим його призначенням ‒ день відпочинку. Після насиченого робочого тижня він був спрямований на збагачення польською культурою.
 
 
Вид з висоти пташиного польоту на Варшаву з Варшавського Палацу культури і науки.
 
 
Палац короля Яна ІІІ у Варшаві.
 
 
Картина у Варшавському королівському замку “Присягнення московських послів на вірність польській короні”.
 
 
Варшава увечері.
 
 
Заключний осінній концерт “Шопена” у парку Лазєнькі Крулєвскі.
По завершенню всі учасники отримали сертифікати:
 
 
Аспірант ОНП «Економіка підприємств та галузей національного господарства» 2 р.н. Назар Ткач,
науковий керівник д.е.н., доцент Тетяна Мірзоєва
Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook