Екватор екзаменаційної сесії на факультеті ІТ: найкращі приклади неформальної освіти

May 27, 2022

Свого навчайтесь і чужого не цурайтесь. В даному випадку про неформальну освіту, адже відомо, що неможливо навчити, можливо лише навчитись. Однак для цього потрібно вміти вчитись і наша задача допомогти студентам у побудові їх власних освітніх траєкторій. Тож, огляд пропозицій від провідних компаній, підписування на канали, групи в соціальних мережах та тематичні блоги провідних фахівців, проходження онлайн курсів та вебінарів розширює базу знань та ресурсну базу сучасних студентів. З дисципліни «Групова динаміка і комунікації» для студентів першого курсу спеціальності «Інженерія програмного забезпечення», яку викладає професор кафедри інформаційних систем і технологій Олена Кузьмінська до основних таких джерел додано платформи MOOC Coursera, Prometeus та інші, адже можна бути певними, що наші студенти не є пасивними в опануванні власнообраного фаху.

 

Компетентність – це підтверджена здатність. Отже, для підтвердження набуття програмних результатів навчання та визначених у стандарті вищої освіти компетентностей з цієї дисципліни було організовано роботу команд задля виконання навчальних проєктів. Завдання: змоделювати роботу ІТ-команд по розробці ботів. Так, це перший курс, тому студенти мали розробляти боти засобами конструкторів. Проте були й такі, хто писав боти самостійно, бо вмів це робити раніше; хто навчився підключати бази, бо поставив собі таке амбітне завдання. Багато було викликів, додаткових пошуків і врешті набуття неоціненного досвіду.

А чого варті теми, які обрали команди! Історія України (для учнів та усіх зацікавлених, а таких на сьогодні все більше й більше), прогулянки Києвом (для гостей столиці, бо ми віримо, що скоро ми будемо радо зустрічати гостей у мирній столиці мирної України), допомога в користуванні інтернет-магазинами (бот-компаньйон для літніх людей – саме так студенти визначили цільову аудиторію), допомога в обранні професії та закладу освіти (боти-профорієнтатори), тлумачні словники онлайн, тренажери дотримання правил дорожнього руху (бо ми за безпеку як водіїв, так і пішоходів), помічники кулінарів-початківців (для студентів, що починають самостійне життя і не лише для них), українська музика для меломанів тощо.

Однак, нерідко гарна ідея нівелюється невдалою реалізацією. Але не в нашому випадку!

Лише два приклади, але які! Історія України з Євою (https://znoeva.wixsite.com/course) та прогулянки Києвом з Алісою (https://www.youtube.com/watch?v=J4h1K8aa60Q).

Чи варто питати про оцінки від викладача? Це вже зробили інші.

Але є і формальні речі, наприклад, екзамен. Але й іспит у нас неформальний, бо немає складних запитань, є обмін досвідом і рефлексія – захист проектів.

Варто акцентувати, що в рамках співпраці факультету інформаційних технологій НУБіП України та компанії SoftServe для студентів І курсу ОС «Бакалавр» освітньої програми «Інженерія програмного забезпечення» за наполегливості та власної ініціативи Олени Кузьмінської було проведено цикл гостьових лекцій від менторів IT Academy SoftServe Ксенії Квятковської (https://nubip.edu.ua/node/105641), Євгенія Удовиченка (https://nubip.edu.ua/node/106954) та Романа Кириленка (https://nubip.edu.ua/node/108322).

Складний час! для викладачів, для студентів, але кожен з нас працює на своєму місці, на своєму освітянському фронті, відстоюючи якість освітніх послуг. І, очевидно, результати сесії будуть підтвердженням нашої спільної роботи, наших спільних зусиль. Працюємо задля перемоги. Все буде Україна!

Олена Кузьмінська, професор кафедри
інформаційних систем і технологій

Наталія Клименко, заступник декана
факультету інформаційних технологій

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook