Наслідки воєнних дій для місцевого населення в результаті руйнування шлюзу через річку Ірпінь: коротка історія студента 1 курсу Катрука Іллі

May 23, 2022

 Воєнні дії з початку 24 лютого 2022 року, які спіткали населення Київської області принесли чимало екологічних збитків для природи та безпосередньо для місцевого населення.

Для мене, як студента який навчається за спеціальністю "Екологія", стало надзвичайно болючим питання екологічних наслідків, які виникли після окупації деяких територій Київської області.

Село Демидів з населенням у 3,7 тисяч чоловік розташоване на півночі Київської області. Саме це село завдало величезних проблем російській армії і унеможливило подальший наступ на Київ. Справа в тому що через Демидів протікає річка Ірпінь, яка до початку війни була невеликих розмірів, бо за допомогою насосної станції у с.Козаровичах вода з річки стабільно перекачувалась у Київське водосховище. Але у перші ж дні російського вторгнення в Україну, окупанти зайшли в село Козаровичі, а потім і в Демидів. Мешканці цих сіл розуміли що коли ворог перетне річку Ірпінь в Демидові, то зможе дуже швидко дібратися до столиці. Селяни вирішили діяти рішуче, 25 лютого 2022 року вони знищили насосну станцію і підірвали шлюз. Також селяни зруйнували міст через Ірпінь.

 

Річка, яку можна було в більшості місцях буквально переступити, почала дуже різко збільшуватись і розтікатись, затоплюючи місцеві будинки, поля тощо, місцями витікаючи на автомобільні дороги. Місцеві розуміли і знали що рівень води підніметься і були готові пожертвувати своїми будинками, аби російські війська не дійшли до столиці. Селяни зробили все що могли і поставили «рашистам» задачу шукати нові шляхи наступу на столицю, бо в цей час ріка піднялась на дуже великий рівень і місцями була схожа на реальне море.

 Жертвуючи своїми будинками і господарством – мешканці невеликого села Демидів Київської області змогли заморозити наступ орків у напрямку Києва.

 

Ілля Катрук,

студент 1 курсу 3 групи

спеціальності 101 Екологія

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook