На Кіровоградщині триває пожежонебезпечний період

May 6, 2022
Кіровоградське обласне управління лісового та мисливського господарства

У лісогосподарських підприємствах, підпорядкованих Кіровоградському ОУЛМГ, станом на 01.05.2022 року сталося 3 випадки низових лісових пожеж на площі 2 га.

З настанням пожежонебезпечного періоду спеціальна протипожежна техніка перебуває у робочому стані. В державних лісогосподарських підприємствах створено об’єктові резерви пально-мастильних матеріалів у кількості 7910 літрів: в т.ч. 4330 бензину, 3510 дизпалива та 70 літрів мастил.

З метою недопущення виникнення та розповсюдження вогню на значні території державними лісогосподарськими підприємствами постійно проводяться рейди з виявлення порушників пожежної безпеки та інші профілактичні і попереджувальні заходи з охорони лісів від пожеж. З початку року проведено 355 рейдів, створено 133 км мінералізованих смуг, проведено догляд на проміжку 843 км, перекрито 1034 доріг та заїздів в лісові масиви, в місцях масового відпочинку та вздовж автомобільних трас розміщено 123 одиниці наглядної агітаційної продукції на протипожежну тематику.

Крім того, забезпечено взаємодію між лісгосогосподарськими підприємствами та ЗМІ щодо висвітлення питань про запобігання та протидію лісовим пожежам. Наразі, здійснено 50 виступів на радіо, телебаченні, а також електронних та друкованих засобах масової інформації. З громадянами проведено 154 лекцій та бесід стосовно правил поведінки у лісі в пожежонебезпечний період.

Нагадуємо, що за розпорядженням начальника Кіровоградської обласної військової адміністрації у період воєнного стану на території Кіровоградщини відвідування лісів та в'їзд до них населенню заборонено, крім представників, які забезпечують оборону держави, національну безпеку, охорону правопорядку та виконують лісогосподарські заходи.

Штрафні санкції відповідно ст. 77 КУпАП порушення вимог пожежної безпеки в лісах – тягне за собою накладення штрафу на громадян від 1530 грн. до 4590 грн. і на посадових осіб – від 4590 грн. до 15300 грн.

Знищення або пошкодження лісу внаслідок необережного поводження з вогнем, а також порушення вимог пожежної безпеки в лісах, що призвело до виникнення лісової пожежі або поширення її на значній площ, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 4590 грн. до 15300 грн. і на посадових осіб – від 10710 грн. до 30600 грн.

Відповідно ст. 77-1 випалювання стерні, луків, пасовищ, ділянок із степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинності або її залишків та опалого листя на землях сільськогосподарського призначення, у смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах без дотримання порядку, встановленого центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування державної політики у сфері охорони навколишнього природного середовища, – тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від 3060 грн. до 6120 грн. і на посадових осіб – від 15300 грн. до 21420 грн.

Наголошуємо на тому, що 3 березня 2022 р. внесено зміни до Кримінального кодексу України, які посилюють відповідальність за злочини проти основ національної безпеки в умовах воєнного стану.

Так, у статті 113 «Диверсія» до переліку злочинів, вчинених з метою ослаблення держави або інших дій, спрямованих на знищення людей чи завдання шкоди їхньому здоров’ю, відтепер додано і навмисні підпали, зокрема й сухої рослинності.

Відтепер такі дії розцінюються як злочин, за який передбачено покарання у вигляді ув’язнення строком від 10 до 15 років або довічне ув’язнення з конфіскацією майна.

 

Джерело: Кіровоградське обласне управління лісового та мисливського господарства. http://www.lis-kr.gov.ua/news/view/item/05.05.2022-na-kirovogradshini-triva-pozhezhonebezpechnij-period

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook