Восьма воєнна весна 2022 - згуртована праця викладачів та студентів кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка підтримує продовольчу безпеку в умовах воєнного стану

April 8, 2022

 На засіданні кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка, яке відбулося 4 квітня 2022 р. за умов воєнного стану у режимі онлайн, обговорили організоване закінчення весняного навчального семестру, стан виконання наукових досліджень, весняні роботи у навчальних лабораторіях «Плодоовочевий сад» і «Генетичних ресурсів, інтродукції та селекції нетрадиційних плодових та декоративних культур», випуск бакалаврів, підготовку до проведення Дня відкритих дверей та особливості майбутньої вступної кампанії 2022 р.

На початку засідання завідувач кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка Борис Мазур привітав колектив із тим, що завдяки героїзму українського народу, мужнім та чітким діям Сил оборони України 2 квітня 2022 р. було звільнено від рашистських окупантів передмістя столиці та Київщину загалом. Однак, ректорат університету наголошує, що колективу потрібно бути готовим до будь-якого розвитку подій, загострення, можливої подальшої ескалації. Заклики не поспішати повертатися до Києва ми чуємо і від військової адміністрації столиці, адже наявність значної кількості цивільного та незахищеного населення у місті, ускладнює роботу військовим.

Місце та умови перебування. Більшість співробітників кафедри від початку агресії не залишали місця постійного проживання у Києві та околицях. Та незалежно від місця перебування, кожен з нас робить свій маленький внесок у спільну перемогу над злом. Усі НПП перерахували одноденний заробіток на потреби Збройних Сил України, активно підтримують волонтерський рух допомагаючи фінансово й продуктами харчування. За підтримки деканату агробіологічного факультету надається необхідна допомога співробітникам та студентам, що перебувають у гуртожитках і на звільнених після окупації територіях.

Навчальна лабораторія «Плодоовочевий сад». Завідувач кафедри майже щоденно перебуває на території університету та плодоовочевому саду, адже живі об’єкти вимагають постійного догляду. Для майбутнього врожаю надзвичайно важливо забезпечити виконання усіх технологічних заходів по догляду за рослинами у саду. Станом на початок квітня, силами співробітників кафедри та деканату АБФ, проведено обрізування плодових дерев та ягідних кущів. Тож, ми підтримуємо реноме нашого саду, як надійного навчального полігону для підготовки майбутніх садівників.

Матеріально-технічна база кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка дозволяє нашим викладачам, не покидаючи кампус, записувати навчальні відеоматеріали в умовах професійного середовища і після монтажу розміщувати їх для студентів на каналі кафедри в ютюб та навчальній платформі https://elearn.nubip.edu.ua/

Далі розглянули якість навчального процесу на кафедрі. Незважаючи на війну, з 14 березня в університеті триває навчальний процес в дистанційному форматі. Викладачі кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка щоденно роблять свій внесок у майбутній розвиток нашої держави - готують висококваліфікованих фахівців, проводять лекційні та практичні заняття відповідно до розкладу навчальних занять. Для цього активно використовують можливості Cisco Webex, Zoom, Google Meet, університетський навчально інформаційний портал E-learn, а також різноманітні месенджери для оперативного зв’язку зі студентами.

У цей непростий час наші викладачі знаходять слова підтримки для кожного присутнього студента. Відпрацьовано механізм передачі знань студентам, які зайняті волонтерською роботою, задіяні у територіальній обороні або ж не мають технічної можливості брати участь наживо у відео-конференціях через низьку якість інтернету й мобільного зв’язку. Такі студенти отримують індивідуальні консультації, викладачі надсилають їм асинхронно практичні завдання. Загалом явка студентів є досить високою, проте з окремими студентами, які перебувають на тимчасово окупованих територіях, поки що зв’язок не встановлений.

З 11 квітня 2022 р. під керівництвом доцента Наталії Шевчук розпочнеться навчальна (агрономічно-ознайомча) практика для студентів першого курсу спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» в онлайн-форматі. Мотивація студентів до навчання, незважаючи на умови воєнного стану, є високою, що підтверджує проведена проміжна атестація. Усі студенти свідомі того, що країна потребує грамотних фахівців для забезпечення продовольчої безпеки вже нині, а тим паче після перемоги у війні. Куратори академічних груп перебувають на постійному зв’язку зі студентами, консультують їх та допомагають використати наявний час для підготовки до іспитів. Студенти випускного курсу бакалаврату денної та заочної форми навчання отримують консультації та готуються складати комплексний державний екзамен на електронній навчальній платформі університету.

Особливості вступної кампанії 2022 року. Наразі правила вступу ще не затверджені МОН, але вже є загальна концепція. Вступ на бюджет — для здобуття ступеня магістра зі спеціальності 203 «Садівництво та виноградарство» вступ відбуватиметься за результатами фахового іспиту в університеті. Для вступу на бакалаврат потрібні результати національного мультипредметного тесту + мотиваційний лист + заява. Подання документів і підтвердження місця навчання буде здійснюватися через інтернет. Вступ на контракт — за заявою та мотиваційним листом.

 

Стан науково-дослідних робіт, які можливо виконувати в особливий період. Незважаючи на воєнний стан, науковці кафедри продовжують займатися дослідницькою роботою: працюють над рукописом монографії та навчального посібнику, готують наукові статті до друку у журналах, що входять до наукометричної бази Scopus. Беруть участь у науково-технічних заходах в онлайн-форматі.
Певні підготовчі роботи із закладання дослідів для майбутньої аспірантської наукової роботи проводяться під керівництвом професора Володимира Меженського у лабораторії «Генетичних ресурсів, інтродукції та селекції нетрадиційних плодових та декоративних культур» на базі Агрономічної дослідної станції. Крім продовження виконання ініціативних тематик, було розглянуто можливість підготовки якісного наукового проєкту для участі у конкурсних відборах МОН та Національного фонду досліджень.

Працюємо з вірою в Перемогу! Перед обличчям російської загрози усі українці обєдналися і кожен на своєму місці працюють як бджоли наближаючи перемогу. В умовах воєнного стану науково-педагогічні працівники кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка продовжують працювати в дистанційному режимі, а отже відповідно до законодавства отримають заробітну плату в повному обсязі. Через секвестр державного бюджету у квітні окремі працівникив, які не можуть виконувати роботу, будуть переведені на простій та отримають, як визначено постановою уряду 2/3 посадового окладу для науково-педагогічних працівників та оклад – для співробітників.

На завершення завідувач кафедри закликав підтримати морально та фінансово тих студентів, які того потребують та перебувати з ними на постійному зв’язку. Побажав усім мирного неба, здоров’я, терпіння, успіхів у науковій та освітній роботі.

Життя триває, а колектив кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка працює над забезпеченням продовольчої безпеки України готуючи висококваліфікованих садівників та виноградарів. Віримо, що невдовзі ми зустрінемося повним складом зі студентами у нашому саду! Після перемоги Україна стане перлиною Європи та перетвориться на суцільний квітучий сад!

СЛАВА ЗАХИСНИКАМ УКРАЇНИ! СЛАВА УКРАЇНІ!

Юрій Андрусик,

доцент кафедри садівництва ім. проф. В.Л. Симиренка

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook