Земля у вогні: вчені з ООН прогнозують зростання екстремальних лісових пожеж

March 27, 2022
ВСВІТІ

У найближчі 28 років кількість руйнівних лісових пожеж збільшиться на третину, йдеться у звіті ООН.

У зв’язку із змінами клімату, що викликають посухи, та вирубуванням лісів кількість екстремальних лісових пожеж збільшиться на 30% протягом наступних 28 років. Про це 23 лютого повідомило агентство Reuters із посиланням на звіт Програми ООН з навколишнього середовища.

Як відзначають експерти, тепер лісові пожежі накривають території, які раніше не зазнавали такої загрози, наприклад, арктичну тундру та тропічні ліси Амазонки.


“Ми спостерігаємо значне збільшення кількості пожеж у північній Сирії, північному Сибіру, ​​східній частині Австралії та Індії”, – заявив австралійський урядовий дослідник лісових пожеж Ендрю Салліван.

Крім того, згідно з новим дослідженням, опублікованим у журналі Nature, виникненню масштабних пожеж сприяє зникнення прохолодних вологих ночей, які раніше допомагали гасити вогонь.

Як зазначили вчені, за останні 40 років температура в нічний час зростала швидше, ніж удень. Кількість теплих і сухих годинників у темний час доби, достатньої для підтримки вогню, збільшилася на 36%.

“Це механізм, завдяки якому пожежі стають набагато масштабнішими та екстремальнішими”, – підкреслила Дженніфер Балч, директор лабораторії Землі Університету Колорадо.

 

Джерело: ВСВІТІ. https://vsviti.com.ua/news/136736

 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook