Різновиди міжнародних іспитів з англійської мови

31 January 2022, 13:55
НУБіП України
Вивчення іноземної мови – це довга подорож, і в ній дуже важливо визначити ті рамки, які покажуть учням та студентам вже досягнутий рівень та допоможуть сформулювати реалістичні цілі на наступний етап навчання.
     Вже понад 100 років Кембриджські екзамени з англійської мови розробляються експертами для тестування чотирьох мовленнєвих умінь: говоріння, письма, читання та сприймання мови на слух. Кембриджські екзамени розроблені на основі Загальноєвропейських рекомендацій з мовної освіти (CEFR), якими користуються в усьому світі як еталоном для опису мовленнєвих умінь.
     Мільйони людей в усьому світі щороку складають іспити на підтвердження рівня володіння англійською мовою з метою отримання роботи, вступу на навчання, еміграції тощо. Такими іспитами вважаються TOEFL, IELTS, Cambridge English Language Assessment.
Міжнародний іспит IELTS

     Іспит IELTS – всесвітньо відомий стандарт перевірки знання англійської мови. Його використовують для вступу до іноземних навчальних закладів, з метою еміграції до інших країн або для працевлаштування за кордоном. Цей іспит визнаний багатьма університетами Великобританії, Австралії, Канади, Нової Зеландії та є необхідною передумовою для роботи за кордоном.
     Міжнародний іспит IELTS потрібен для навчання в коледжах і університетах Європи та Австралії; для еміграції в Канаду, Австралію, Нову Зеландію; для працевлаштування.
     IELTS складається з чотирьох частин:
  • аудіювання (Listening Comprehension);
  • читання (Reading Comprehension);
  • письмо (Written Comprehension);
  • співбесіда (Interview).
     Оцінка тесту IELTS проводиться за дев’ятибальною шкалою, починаючи з одного бала (Нульове володіння мовою) і закінчуючи дев’ятьма балами (Професійне володіння мовою). Результати міжнародного іспиту IELTS дійсні протягом 2-х років. Тести IELTS приймають авторизовані центри по всьому світі, в тому числі і в Києві.
B1 Preliminary English Test (PET)
 
     Іспит PET Cambridge English Preliminary – це другий тест із серії Кембриджських іспитів, що показує володіння письмовою та усною англійською на середньому рівні. У 2009 році з’явився новий різновид іспиту PET – іспит PET для шкіл, що призначено для школярів у віці від 11 до 14 років. Щорічно у більш ніж 100 країнах складають цей іспит.
     B1 Preliminary English Test (PET) передбачений для кандидатів різних вікових груп, яким потрібен міжнародний сертифікат, що підтверджує середній рівень володіння англійською мовою.
    Іспит PET визнається більшістю організаціями та компаніями, що працюють у сфері управління, туризму, роздрібної торгівлі, будівництва та виробництва. Також, він офіційно визнається багатьма університетами і неурядовими організаціями.
     Іспит PET тестує всі мовні навички – аудіювання, читання, розмовну частину, листування. Його складання дасть можливість реалістично оцінити свої сильні і слабкі сторони та допоможе набути впевненості у власних силах.
     Рівень іспиту: за міжнародною шкалою рівень іспиту – В1 (Intermediate). Для складання іспиту необхідні такі кваліфікаційні навички:
  • вміння використовувати англійську мову в повсякденних ситуаціях,
  • вміння розуміти прості статті,
  • вміння розповісти про себе та свої плани,
  • вміння написати лист.
     Структура – Reading and Writing, Listening, Speaking.
     Тривалість кожного етапу – 1 год 30 хв, 30 хв, 10-12 хв.
     Результати – читання і письмова частина становлять 50% від загальної оцінки іспиту, аудіювання – 25%, розмовна частина – 25%. Кандидати можуть отримати чотири оцінки:
  • Pass with Distinction (складено з відзнакою) – 85-100%, рівень B2 за міжнародною шкалою.
  • Pass with Merit, Pass (складено) – 70-84%, рівень B1 за міжнародною шкалою.
  • Pass Level A2 (складено на рівень А2) – 45-69%, рівень A2 за міжнародною шкалою.
  • Fail (не складено) – 0-44%, результат не зараховується.
B2 First Certificate in English (FCE)
    Іспит FCE третій з серії Кембриджських іспитів, що перевіряє вміння впевнено спілкуватися англійською мовою як в усній, так і в письмовій формі. Для успішного складання FCE кандидат має вміти легко спілкуватися на різні теми з носіями мови, аналізувати отриману інформацію та аргументовано висловлювати свою точку зору. Сертифікат, який отримує кандидат після успішного складання іспиту, підходить всім охочим, хто планує використовувати англійську мову в роботі та для навчання.
     Сертифікат FCE є документом, визнаним міжнародним співтовариством, який підтверджує володіння англійською мовою на рівні вище середнього. Крім того, іспит допоможе зміцнити впевненість у власних силах, а також стане гарною мотивацією для переходу на більш високий рівень володіння мовою – підготовка і складання наступних Кембриджських іспитів Advanced (CAE) і Cambridge English: Proficiency (CPE).
    Рівень іспиту: за міжнародною шкалою CEFR рівень іспиту FCE – B2 Upper-Intermediate. Сертифікат підтверджує, що кандидат має вище середнього пізнання в англійській мові, вміє вловлювати основну ідею неадаптованого тексту, спілкуватися з носієм мови на різноманітні теми, аналізувати і дискутувати аргументовано.
     Структура – Reading, Writing, Use of English, Listening, Speaking.
     Тривалість кожного з етапів – 1 год 20 хв, 45 хв, 40 хв, 14 хв.
     Результати – 20%, 20%, 20%, 20%, 20%. Кандидати, які склали іспит, отримують наступні оцінки: A (80-100%) рівень C1; B (75-79%) рівень B2; C (60-74%) рівень B2. Кандидати, які не склали іспит, отримують: D (55-59%), E (0-54%).
C1 Cambridge Advanced English (CAE)
     Якщо Ви хочете працювати або навчатися за кордоном, іспит CAE допоможе досягти Вашої мети. Сертифікат визнається у більш ніж 3000 університетах, коледжах, державних і приватних організаціях по всьому світі. Сертифікат допоможе Вам при вступі до ЗВО Великої Британії та Австралії, TAFE коледжах, а також до вишів Сполучених Штатах та Канади.
     Головною перевагою є визнання Сертифікату CAE багатьма установами по всьому світу. Крім того, іспит стане відмінною мотивацією для переходу на наступний рівень – Cambridge English: Proficiency (CPE).
     Рівень іспиту: за міжнародною шкалою рівень іспиту CAE – С1 (Advanced). Для його складання необхідна наявність досконалого рівня знань англійської мови; вміння розуміти лінгвістично важкі тексти, в тому числі розуміти їх прихований сенс; легко та швидко розмовляти на будь-які теми; ефективно та влучно використовувати різні мовні конструкції.
     Структура – Reading, Writing, Use of English, Listening, Speaking.
     Тривалість кожного з етапів – 1 год 15 хв, 1 год 30 хв, 1 год, 40 хв, 15 хв.
     Результати – 20%, 20%, 20%, 20%, 20%. Кандидати, які склали іспит, отримують наступні оцінки: A (80-100%) рівень C2; B (75-79%) рівень С1; C (60-74%) рівень С1. Кандидати, які не склали іспит, отримують: D (55-59%), E (0-54%).
C2 Cambridge Proficiency English (CPE)
     Згідно до загальноєвропейської системи рівнів володіння мовами іспит CPE передбачає наявність найвищого рівня англійської мови у кандидата. На даному рівні кандидат повинен розуміти різні тексти без особливих зусиль; вміти відтворити основний зміст інформації, отриманої як з письмових, так і усних джерел і аргументовано відстоювати свою точку зору.
     C2 Cambridge Proficiency English (CPE) передбачений для тих, хто бажає працювати та навчатися за кордоном, мріє про кар’єру в міжнародній компанії, іспит CPE допоможе досягти Вашої мети. Сертифікат свідчить про досконалу компетенцію з англійської мови, достатню для вступу до магістратури та докторантури британських університетів. Головною перевагою іспиту CPE, звичайно, є те, що сертифікат визнається майже всіма світовими установами та свідчить про вільне володіння англійською мовою, на рівні з носіями мови.
     Рівень іспиту: за міжнародною шкалою CEFR рівень іспиту CPE – С2 (Advanced). Для складання іспиту потрібна наявність досконалого рівня знань англійської мови, вміння розуміти лінгвістично важкі тексти з прихованим змістом і спілкуватися без труднощів, висловлювати власну точку зору та дискутувати на складні теми, ефективно використовуючи різні лінгвістичні складові.
     Структура – Reading and Use of English, Writing, Listening, Speaking.
     Тривалість кожного з етапів – 1 год 30 хв, 1 год 30 хв, 40 хв, 16 хв.
     Результати – 40%, 20%, 20%, 20%. Кандидати, які склали іспит, отримують наступні оцінки: A – рівень C2; B – рівень С2; C – рівень С2.
     Отже, наявність міжнародного сертифіката з англійської мови є невід’ємною  важливою складовою для навчання чи роботи за кордоном, підтверджує рівень володіння іноземної мови, який визнається на міжнародному рівні, та є доказом того, що Ви насправді знаєте, любите та вільно послуговуєтеся англійською мовою в формальних та неформальних комунікаціях.

Світлана Христюк,
доцент кафедри англійської філології

  

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook