Нова культура для навчально-дослідних господарств - сорго

13 листопада 2018 року

     В нинішніх складних економічних умовах керівники навчально-дослідних господарств НУБіП України шукають шляхи підвищення ефективності своєї господарської діяльності, знайомляться з новинками на ринку рослинництва, що забезпечать отримання високих стабільних врожаїв та збільшать грошові надходження НДГ. Одним з кроків на цьому шляху стала участь директорів та головних спеціалістів НДГ НУБіП України у семінарі, спеціально організованому для них, ТОВ «НТВ «Укрсорго». Крім представників асоціації на семінарі були присутні та представили свою продукцію керівники ТОВ «Грейт Плейнз Юкрейн» та компанії «БТУ- Центр».

    Велику змістовну доповідь щодо поширення сорго в Україні та світі, перспективність цієї культури, технології вирощування, реалізації та переробки, зробив генеральний директор ТОВ «НВТ «Укрсорго» Ярослав Бардин. Він наголосив, що сорго поступово буде витісняти в Україні традиційну зернову кукурудзу і до 2022 року буде займати посівні площі біля 2 млн га. Відносно невеликі витрати на догляд, живлення, захист і, водночас, великий попит в Україні та світі, роблять цю культуру привабливою для виробників і надзвичайно рентабельною. В 2018 році Асоціація зареєструвала рекорд України по урожайності сорго – 144,3 т/га, що був занесений до «Книги рекордів України». На семінарі директор ПП «Тимбай» Юрій Тимбай, що на Київщині, де і був зареєстрований рекорд України, поділився своєю технологією, прийомами підвищення урожайності та своїм баченням подальшого розвитку цього бізнесу. На наступний сезон ТОВ «НВТ «Укрсорго» спільно з партнерами поставили за мету досягти врожайності не менше 200 ц/га, що стане новим рекордом України. Участь у цьому проекті була запропонована і НДГ НУБіП України.

     Особливістю отримання високих урожаїв сорго стало застосування в тому числі і нової технології сівби – Twins row, що презентував на семінарі директор ТОВ «Грейт Плейнз Юкрейн» Андрій Воробйов. Також він представив лінійку техніки цієї фірми, завдяки якій підвищується якість обробітку ґрунту, урожайність та якість отриманої продукції, не тільки сорго, а й багатьох інших культур.
     Про особливості системи захисту сорго розповів присутнім агроном фірми ТОВ «БТУ-Центр» Володимир Сіленко. Він наголосив, що фірма забезпечує ринок України вітчизняними препаратами, багато з яких створені на основі органічної сировини (водорості, гриби), а, отже, можуть використовуватись в органічному землеробстві. Представив розробки фірми Укравіт щодо захисту сорго.

    Економічні питання, рентабельність, ринки збуту та ін. були висвітлені у доповіді Оксани Бардин та Ярослава Бардина.
     В ході семінару всі бажаючі могли відвідати на смак кашу зварену із зерна сорго і пересвідчитись у її смаку та поживності.
     На закінчення семінару всі учасники переглянули полігон техніки ТОВ «Грейт Плейнз Юкрейн» та демополе сорго, де були представлені технології посіву та гібриди.

     Зустріч пройшла у дружній атмосфері, організатори надали відповіді на всі запитання присутніх.



Василь Туринський,
начальник відділу організаційної
діяльності НДГ та навчально-виробничої практики

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook