Партнерство заради ринкової готовності в Україні (PMR) "Пілотні проекти та навчання з верифікації"

14 вересня 2018 року
24-26 липня та 11-12 вересня 2018 року м. Київ, вул. Предславинська, 35Д

 

Вкотре представники кафедри стандартизації та сертифікації с.-г. продукції факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК відкривають нові горизонти, на цей раз у розбудові системи моніторингу, звітності і верифікації (МЗВ) викидів. Запровадження системи МЗВ викидів парникових газів є невід’ємною частиною кліматичної політики в Україні. Зокрема, її запровадження передбачено Планом заходів з виконання Концепції реалізації державної політики у сфері зміни клімату на період до 2030 року. Крім того, це одне із зобов’язань України в рамках Угоди про асоціацію з ЄС та вимога Паризької кліматичної угоди.

За підтримки Світового банку в рамках проекту «Партнерство заради ринкової готовності» (PMR Ukraine) було проведено навчання 24-26 липня та 11-12 вересня 2018 року консорціумом організацій VERICO SCE(Німеччина), TÜV NORD CERT GmbH (Німеччина), FutureCamp Climate GmbH (Німеччина) та ТОВ «Технічні та управлінські послуги» (TMS Украина). Термін навчання склав 48 годин.

Основна мета курсу, в якому прийняли участь завідувач кафедри Владислав Сухенко та доцент Наталя Мєдвєдєва - це підвищення кваліфікації майбутніх викладачів (тренерів) для підготовки професійних аудиторів з верифікації та акредитації. Заняття проводила команда міжнародних експертів, які походять з компаній, що базуються в Німеччині: Verico SCE, FutureCamp Climate GmbH та TÜV Nord Cert GmbH.

 

Програма складалась з теоретичного курсу, включаючи практичні вправи, колективних й індивідуальних консультацій, круглого столу для аудиторів з акредитації, та екзаменаційного іспиту.

Зміст програми:

Модуль 1: Нормативно-правова база

Модуль 2: Моніторинг та звітність про викиди парникових газів

Модуль 3: Процес верифікації взагалі

Модуль 4: Верифікація на практиці

Модуль 5: Галузеві знання

Модуль 6: Вимоги до верифікатора

Модуль 7: Акредитація та Аудити з акредитації

Система навчання включала опрацьовування Постанови з моніторингу та звітності (ПМЗ), а також відповідних нормативно-правових актів з акредитації та верифікації, необхідних для системи МЗВ в Україні. Крім того були охоплені всі сфери компетенції, необхідні для верифікації парникових газів, а також належної практики моніторингу та відповідної версифікаційної діяльності за всіма охопленими галузями промисловості.

Під час навчання учасники отримали необхідні навички та знання для викладання майбутнім аудиторам з верифікації та аудиторам з акредитації, уявлення про вимоги та відповідні рішення щодо створення верифікатора, розуміння процесу акредитації та виконання аудитів в офісі верифікатора та спостережувальних аудитів під час проведення верифікації.

  

 

 

З нормативно-правової базою МЗВ в Україні можна ознайомитися за посиланням https://menr.gov.ua/news/32022.html.

  

 

Наталія Мєдвєдєва,

доцент кафедри стандартизації та

сертифікації сільськогосподарської продукції

 

 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook