НУБіП України відсвяткував своє 120-річчя

26 травня 2018 року

     25 травня 2018 року університет відсвяткував своє 120-річчя.

     Гостей вітав ректор Станіслав Ніколаєнко, який з гордістю відзначив ту високу оцінку, яку дали колективу керівництво держави, уряду і особисто Президент України та увагу з боку міжнародної спільноти: майже 100 гостей з 24 країн світу приїхали на святкування. За свою 120-річну історію НУБіП випустив майже 200 тисяч фахівців, які прославили свою alma mater по всьому світу. І зараз, незважаючи на складну фінансову і економічну ситуацію в країні, виш впевнено розвивається. За допомогою уряду і меценатів відновлено 3-й корпус, переобладнуються аудиторії і лабораторії. Студентство продемонструвало чудові знання на фінальних етапах Всеукраїнських студентських олімпіад і конкурсах наукових робіт. Вчені університету відзначені Преміями Президента України і Кабінету Міністрів.

 

     Україна – унікальна держава: вона багата і людьми, і природними ресурсами. І наш університет за постійної підтримки керівництва держави і далі робитиме все для її процвітання.

 

 

     Вітання Президента України Петра Порошенка зачитав керівник Апарату Адміністрації глави держави Олексій Дніпров. У ньому зазначається: завдяки плідній роботі НУБіП утвердився на лідируючих позиціях, тут підготовлено тисячі фахівців, які застосовують свої знання для процвітання рідної землі. Та висловлена впевненість: університет і надалі сприятиме інтеграції України в світовий освітянський простір. З нагоди свята Президент України підписав указ про відзначення державними нагородами провідних вчених університету.

 

     Орденом «За заслуги» ІІ ступеня відзначений проректор з навчальної і виховної роботи Сергій Кваша, «За заслуги» ІІІ ступеня – завідувач кафедри відтворення лісів та лісових меліорацій Віктор Маурер. Почесні звання «Заслужений працівник освіти України» отримали учений секретар Оксана Барановська, начальник навчального відділу Оксана Зазимко, завідувачі кафедр – технології зберігання, переробки та стандартизації продукції рослинництва Григорій Подпрятов та інформаційних систем Михайло Швиденко, «Заслужений діяч науки і техніки» – завідувачі кафедр Микола Ільчук (підприємництва та організації бізнесу), Світлана Каленська (рослинництва), Борис Якубенко (ботаніки).

     Від села, кадри для якого готує НУБіП, залежить доля всієї України, зазначив віце-прем’єр-міністр В’ячеслав Кириленко. Село у сьогоднішніх реаліях – це і експорт, і економіка, і суспільство. Тому уряд підтримував і надалі підтримуватиме університет, адже бачить, що сьогодні він входить до десятки кращих в Україні і темпів не знижає.

     Від родини Воскобійників і Пенсільванського університету (США) з 120-річним ювілеєм виш щирою українською мовою вітав Джордж Воскоб. Він подякував за плідну співпрацю, яка розпочалася з його батьками чверть віку тому.

      Голова Аграрної партії Віталій Скоцик зауважив: ось вже 30 років його життя тісно пов’язане з НУБіП, який він сьогодні вітає з ювілеєм. Та привіз подарунок: студентство цього вечора розважатимуть брати Яремчуки.

    Над усіма, хто має стосунок до нашого вишу, є голосіївське благословення, зазначив ще один його випускник – знаний політик Олександр Мороз. І вони працюють там, де вирішується майбутнє держави. Недарма ж за час незалежності України до її парламенту обирались більше 90 випускників університету.

    Представниця Міністерства економічного розвитку та торгівлі України Державної інноваційної фінансово-кредитної установи Яна Підлісна зазначила, що найкращим подарунком буде новина про 100 мільйонів грантових коштів, які це міністерство виділило на формування і підтримку винахідництва. І те, що на базі НУБіП буде створено на кошти державного бюджету інноваційний інкубатор.

     А депутат Київської міської ради Вадим Іванченко відзначив, що університет багатий не тільки потужним науковим та викладацьким складом, а й тими українськими традиціями, які він несе багато років.

     Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко пригадав, як студентом бігав доріжками цього ж стадіону і порадив сучасним студентам не марнувати жодної хвилини, адже звання допоможуть не лише досягти успіху в житті, а й возвеличити Україну.

 

     А потім настав час театралізовано-спортивного дійства з традиційними презентаціями факультетів, ННІ, відокремлених навчальних підрозділів і навчально-дослідних господарств.

     Найнесподіваніше заявив про себе юридичний факультет, викликавши на підтримку… високий суд! Інакше кажучи, відобразив правосуддя у справжньому засіданні за участі колегії суддів у перуках та мантіях. А головним атрибутом справедливості у них стала Феміда, яку майбутні юристи виготовили власноруч.

     Факультет інформаційних технологій вражав гостей створеними у його колективі гібридним хмаро-орієнтованим навчальним середовищем, яким університет користується уже кілька років, системою електронного дорадництва в Україні, розробками прикладного програмного забезпечення для різних сфер тощо.

 

     Агробіологи, хоч і виставили значну експозицію, але найбільш запам’яталися смачними холодними напоями з квітів акації, що були незамінні у сьогоднішній спекотний день.

   Факультет конструювання та дизайну найбільш запам’ятався жартівливими композиціями, зробленими студентами із деталей сільськогосподарської техніки, що давно вже відслужили свій термін. Ті ж самі «професори на рибалці» чи робот. Хоча, як запевняють викладачі, від жартів тут дуже мало: таким чином майбутні конструктори вчаться фантазувати і бути креативними. Такий собі університетський техноарт.

 

     Серйозні речі демонстрував факультет ветеринарної медицини. Зокрема, найновіший апарат УЗД, електронні пульсометр і термометр, апарат для електрозварювання тканин «ПАТОН-ВЕТ» – спільну розробку з Інститутом електрозварювання імені Патона, сучасне обладнання для операційних та інструменти, які українські виробники виготовляють з врахуванням консультацій наших ветлікарів. І, безумовно, запам’яталася Генрієтта – дорогущий макет корови для навчання студентів штучному осіменінню, наданий ТОВ «Ветлікар України», де працює багато випускників факультету.

     Традиційно постаралися і відокремлені підрозділи. Немішаївський агротехнічний коледж підготував експозицію: технологи – сири власного виробництва, агробізнес – прохолодні напої, лікарські чаї, ветеринари привезли чимало «живої наочності», а відділення механізації демонструвало ковальську майстерність (у коледжі навчають за робочою професією «Коваль»).

    Агростанція представила все, що цьогоріч вже виросло на дослідних ділянках – озиму пшеницю в колосі, багаторічні трави, овес (працівники НДГ жартують – щоб зібрався рід наш увесь). І, звичайно ж, дідух – як символ майбутнього урожаю.

     Працівники НДГ «Великоснітинське» привезли все необхідне, щоб показати себе з найкращого боку, але забули… вивіску. Тож знайти їх відразу було нелегко. І таким чином до розваг додався своєрідний квест «Знайди Великоснітинське». Та головне не шапка, а те, що під нею. А під нею чимало здобутків і привезена на святкування «Обора справного господаря» із самим господарем. Тут тобі і віз із збіжжям, і млин з борошном, і колодязь з цямриною. Все це виготовили місцеві майстри під керівництвом завідувачки током Валентини Відьмук.

     Фольклором вражав Ніжинський агротехнічний коледж, який крім навчальних, спортивних та інших здобутків представив народні костюми Чернігівщини. І лялькою-мотанкою авторства голови циклової комісії Наталії Салашко в повний людський зріст: такої вже точно ні в кого не було!

     Заліщицький агротехнічний коледж запам’ятався виставкою робіт народного майстра – вихователя гуртожитку Ігоря Боднара. З-під його рук ось вже майже тридцять років виходять прекрасні витвори у різній техніці – витинанки, оригамі, квілінг.

    А Рівненський коледж, крім іншого, демонстрував півтора десятка медалей за участь у міжнародних форумах, зокрема «Інноватика в сучасній освіті». Остання – за використання інновацій саме в навчальному процесі.

     Бережанський агротехнічний коледж представив макет-варіацію на тему «Коледж у майбутньому», створений студентами і викладачами циклових комісій. Дай Бог, щоб цей проект втілився в життя!

     І це ж далеко не все. Кожен підрозділ розробив власну креативну концепцію подачі всього найкращого і найцікавішого, чим сьогодні живуть їхні колективи.

 

 

 

     До творчих вітань колективів аматорів кафедри культорології «Сузір’я денс», хорової і танцювальної груп народного ансамблю пісні і танцю «Колос» долучилися представники відокремлених підрозділів – ансамблю «Пролісок» Боярського коледжу екології і природних ресурсів, «Литаври» Ірпінського економічного коледжу і хору Немішаївського агротехнічного коледжу, який вітав гостей на вході традиційним «Многая літа». І, звісно, не можна не згадати феєричного виступу зведеного військового оркестру 101-ї окремої бригади охорони Генерального штабу Збройних Сил України і військового інституту Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

 

 

 

 

Ірина Білоус,
Валентин Обрамбальський


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook