Семінар-тренінг «Сертифікація та стандартизація продуктів козівництва та вівчарства» зібрав в НУБіП провідних виробничників галузі

23 лютого 2018 року

     В університеті, на базі факультету тваринництва і водних біоресурсів, у межах проекту Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) «Підтримка аграрного і сільського розвитку» пройшов семінар-тренінг «Сертифікація та стандартизація продуктів козівництва та вівчарства».

     Для людини, яка змалку виросла на козячому молоці, сама його тематика видалася справді цікавою. Тож прес-служба університету отримала свого представника серед науковців НААН та нашого університету, українських фермерів, які працюють у цій сфері. Давно вже немає ні бабусі Марії, ні її «радянських» кіз, а ресурс здоров’я, закладений у дитинстві, працював щонайменше півстоліття. І якщо одна тварина в приватних умовах може забезпечити такий позитивний результат, то що вже казати про промислові масштаби?

 

     Семінар, який радше можна назвати дружньою зустріччю науковців і фермерів, зініціювали керівник відділу організаційної діяльності НДГ та навчально-виробничої практики Василь Туринський і кафедра технологій у птахівництві, свинарстві та вівчарстві. Він та координатор проектів програми BRiDGES Олена Бушмакіна і відкривали програму семінару, зокрема йшлося про основні тенденції розвитку в галузі козівництва та вівчарства.

 

 

 

 

     Свою думку висловили і експерт з питань стандартизації, сертифікації та якості Сергій Бондарєв («Вимоги до сертифікації органічного тваринництва (козівництва та вівчарства)») та його колега – головний консультант систем менеджменту EOQ ТОВ «Органік Стандарт» Юрій Бєлов («Сучасні підходи до системи управління безпечністю харчових продуктів відповідно до вимог принципів НАССР, ISO 22 000:2005»).

 

 

     Але, як на мене, найцікавішою видалася розповідь фермера - власника ФГ «Тетяна-2011», співзасновника торгової марки Zinka Василя Цвика – «Від ідеї проекту до стандартів HACCP у молочному козівництві за три роки: реальні кроки українського фермера». Він спинився на конкретних проблемах українських фермерів, спираючись на досвід роботи свого господарства. Сьогодні воно налічує 1275 кіз (кожна з яких дає 4-4,5 літра за добу), відповідає європейським і українським нормативам, виробляє 15 видів сирів і 15 – сиромолочної продукції. І проблем зі збутом немає: продавці стоять у черзі! Та спробуй завези козеня з Європи – на митниці три шкіри знімуть, і це не всі проблеми, з якими стикаються виробники.

     Що ж стосується залучення студентів, то зовсім не проти, тільки б у них було бажання працювати і вчиться чогось нового. І дав життєву пораду: якщо в плані роботи на державу кар’єра не складеться – добробут для сім’ї забезпечать всього 30 кіз, от тільки за ними потрібен догляд і догляд та відповідні знання для цього.

 

Валентин Обрамбальський


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook