Медичний факультет Жешувського університету: декан Лариса Баль-Прилипко на стажуванні у польських колег
Наступний день стажування 11.01.2018 р. декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК професора Лариси Баль-Прилипко почався з Медичного факультету Жешувського університету (Польща). Історичні моменти пов’язані зі створенням у 1992 році Інституту фізичного виховання у Вищій педагогічній школі в Жешуві. В 2005 році факультет почав функціонувати як самостійний підрозділ Жешувського університету під назвою Факультет наук про здоров’я. В 2006 році Рішенням Сенату Університету був перейменований на Медичний факультет.
Кількість студентів на факультеті в 2016/2017 навчальному році становить понад 2700 осіб. Навчальний процес забезпечують 215 науково-педагогічних працівників, у тому числі 41 професор. На факультеті здійснюється навчання для здобуття вищої освіти I (бакалаврського) і II (магістерського) освітніх ступенів. Медичний факультет має повноваження до присудження наукового ступеня доктора наук про здоров’я
Напрями навчання:
- дієтетика
- електрорадіологія
- фізіотерапія
- акушерство
- сестринська справа
- лікарський напрям
- невідкладна медична допомога
- громадське здоровʼя
Одразу ж після зустрічі декан Медичного факультету запропонувала відвідати лабораторії та навчальні аудиторії факультету для обміну досвіду організації наукових досліджень та подальшої взаємовигідної діяльності.
Наступний день стажування 11.01.2018 р. декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК професора Лариси Баль-Прилипко почався з Медичного факультету Жешувського університету (Польща). Історичні моменти пов’язані зі створенням у 1992 році Інституту фізичного виховання у Вищій педагогічній школі в Жешуві. В 2005 році факультет почав функціонувати як самостійний підрозділ Жешувського університету під назвою Факультет наук про здоров’я. В 2006 році Рішенням Сенату Університету був перейменований на Медичний факультет.
Кількість студентів на факультеті в 2016/2017 навчальному році становить понад 2700 осіб. Навчальний процес забезпечують 215 науково-педагогічних працівників, у тому числі 41 професор. На факультеті здійснюється навчання для здобуття вищої освіти I (бакалаврського) і II (магістерського) освітніх ступенів. Медичний факультет має повноваження до присудження наукового ступеня доктора наук про здоров’я
Напрями навчання:
- дієтетика
- електрорадіологія
- фізіотерапія
- акушерство
- сестринська справа
- лікарський напрям
- невідкладна медична допомога
- громадське здоровʼя
Одразу ж після зустрічі декан Медичного факультету запропонувала відвідати лабораторії та навчальні аудиторії факультету для обміну досвіду організації наукових досліджень та подальшої взаємовигідної діяльності.
Наступний день стажування 11.01.2018 р. декана факультету харчових технологій та управління якістю продукції АПК професора Лариси Баль-Прилипко почався з Медичного факультету Жешувського університету (Польща). Історичні моменти пов’язані зі створенням у 1992 році Інституту фізичного виховання у Вищій педагогічній школі в Жешуві. В 2005 році факультет почав функціонувати як самостійний підрозділ Жешувського університету під назвою Факультет наук про здоров’я. В 2006 році Рішенням Сенату Університету був перейменований на Медичний факультет.
Кількість студентів на факультеті в 2016/2017 навчальному році становить понад 2700 осіб. Навчальний процес забезпечують 215 науково-педагогічних працівників, у тому числі 41 професор. На факультеті здійснюється навчання для здобуття вищої освіти I (бакалаврського) і II (магістерського) освітніх ступенів. Медичний факультет має повноваження до присудження наукового ступеня доктора наук про здоров’я
Напрями навчання:
- дієтетика
- електрорадіологія
- фізіотерапія
- акушерство
- сестринська справа
- лікарський напрям
- невідкладна медична допомога
- громадське здоровʼя
Одразу ж після зустрічі декан Медичного факультету запропонувала відвідати лабораторії та навчальні аудиторії факультету для обміну досвіду організації наукових досліджень та подальшої взаємовигідної діяльності.
Спеціально для фоторепоражу проф. Баль-Прилипко Л.В. зауважила на якість виконання плакатів та стендів унаочнення навчального матеріалу, на думку декана вона суттєво відрізняється на нашу користь.
Варто їздити за кордон і обмінюватись досвідом, ще більш варто подивитись чим же ми відрізняємось від університетів Польщі, аж нічим, доволі просторі комп'ютерні класи у НУБіП України дають великої фори комп'ютерним класам Жешувського університету.
Спеціально для фоторепоражу проф. Баль-Прилипко Л.В. зауважила на якість виконання плакатів та стендів унаочнення навчального матеріалу, на думку декана вона суттєво відрізняється на нашу користь.
Варто їздити за кордон і обмінюватись досвідом, ще більш варто подивитись чим же ми відрізняємось від університетів Польщі, аж нічим, доволі просторі комп'ютерні класи у НУБіП України дають великої фори комп'ютерним класам Жешувського університету.
Окреме питання - це лабораторії для наукових досліджень, навчальні лабораторії, які обладнанні надсучасним обладнання, що в свою чергу закуповувалось за рахунок грантів, які отримують науковці факультету.
А що, наприклад стосується навчальних та лекційних аудиторій, то у нашому університеті вони на порядок вищого гатунку. Лише хочу зауважити, що якість аудиторій то не показник університету, а от вартість навчання, певно є показником. Тому що навчання у Жешувському університеті, наприклад на факультеті харчових технологій коштує 3000 Євро, а еквівалент гривні - це 99 000 грн./рік. То ж в цьому напрямку нам є куди прямувати.
Що найцікавіше, що "навчальні" піраміди здорового харчування та фізичної активності у нас одні, хоч і розмовляємо на різних мовах. То ж можемо сказати, що ми крокуємо в ногу з часом та європейськими колегами.
акі зустрічі дають змогу отримати багато цікавих ідей, поділитись власним досвідом та придивитись щось у партнерів. Багато планів про співпрацю у майбутньому є у Лариси Вацлавівна. То ж чекаємо її на батьківщині з новими ідеями і програмою по їх втіленню у навчальний процес.
Владислав Сухенко,
завідувач кафедри стандартизації та сертифікації сільськогосподарської продукції