Завершився Північноєвропейський регіональний з’їзд студентів-лісівників, який цього року пройшов в Україні

31 травня 2017 року

     З 12 по 21 травня в Україні за підтримки керівництва НУБіП, Державного агентства лісових ресурсів, Асоціації агролісівників України, Національного представництва FCS та міжнародного медіа-ресурсу Forestworldmagazine проходила міжнародна науково-практична конференція «Північноєвропейський регіональний з’їзд студентів-лісівників: багатофункціональне використання лісу». Її загальна тематика – «Багатофункціональне використання лісу», а задачі та маршрут організатори сформували так, щоб максимально продемонструвати особливості української лісової галузі.

     Захід, що тривав цілих 10 днів і в Україні проходив вперше, залишив яскраві спогади у серцях 39 учасників із 12 країн Європи – Австрії, Данії, Естонії, Грузії, Латвії, Німеччини, Словаччини, Словенії, Туреччини, Фінляндії, Чехії та України. А розпочалося воно в НУБіП – пленарним засіданням на базі ННІ лісового і садово-паркового господарства та колоритним концертом, організованим завдяки колективам кафедри культурології та Бородянської дитячої музичної школи.

     Учасники відвідали розсадник «Єва», де власник Роман Золотаревський люб’язно розповів про історію створення розсадника, його сучасний стан і особливості функціонування на ринку виробників садивного матеріалу.

     Надзвичайну гостинність виявила і Боярська лісова дослідна станція НУБіП: за супровід інтернаціональної делегації окрема подяка Олександру Шевчуку. Він показав науково-дослідну лабораторію біотехнології рослин, лісову пожежну станцію на території центральної садиби, познайомив з роботою сучасної системи відеоспостереження для вчасного виявлення лісових пожеж, а також оперативного реагування працівниками лісової охорони та пожежними бійцями. На завершення для гостей організували екскурсію по науково-дослідних об’єктах станції та спостереження за червонокнижним видом – чаплею сірою в орнітологічному заказнику «Жорнівський» та прогулянку у парку-пам’ятці садово-паркового мистецтва «Жорнівський».

     На щойно відремонтованій базі студентських практик Дзвінківського навчально-науково-виробничого центру учасники представляли наукові доповіді та постери щодо лісового господарства кожної з країн та взяли участь у майстер класі від компанії Stihl

 

 

     Далі NERM-2017 перемістилася до ДП «Ржищівське лісове господарство», де її учасників зустріли лісівники Ржищева на чолі з директором Петром Павловичем. Вони продемонстрували унікальні об’єкти протиерозійних насаджень на терасованих схилах Дніпра, гідротехнічні споруди, агролісівничі системи і не тільки. Також надзвичайно цікавим виявися візит до Ржищівського археолого-краєзнавчого музею із пам’ятками Трипільської культури, до могильника та городища часів Київської русі у селі.

     Вже по дорозі до Умані завітали на Буцький каньйон, екскурсійну програму яким забезпечило ДП «Уманське ЛГ». А далі учасників чекав Уманський національний університет садівництва. Про його історію та славетних випускників розповів професор Володимир Шлапак. Студенти відвідали наукову бібліотеку, де ознайомилися з колекціями рідкісних книг (ХVIII – початок ХХ ст.) та Науковим гербарієм Уманського НУС. Студентський актив цього університету взяв приклад з НУБіП та започаткував власну асоціацію студентів-лісівників, представниця якої Анастасія Сухецька долучилася до команди організаторів.

     Неабияке захоплення у юних лісівників викликали понад дві тисячі різних видів дерев і кущів та чудове ландшафтне проектування національного дендропарку «Софіївка». 

     Тепло приймали гостей і у Вінницькому обласному управління лісового та мисливського господарства: перший заступник начальника ВОУЛМГ Віктор Діденко щиро привітав гостей на щедрій землі Вінниччини. Шквал запитань викликали експериментальні науково-виробничі об’єкти ущільнених лісових культур із перевагою типового для Лісостепової зони дуба звичайного із введенням горіха чорного, груші звичайної, черешні лісової, береки, модрини європейської. Директор ДП «Вінницький лісгосп» Віктор Попельнюк представив роботу й структуру держпідприємства лісового господарства, провів цікаву екскурсію сучасним теплично-парниковим господарством.

     Відвідавши ліси українського Полісся та Лісостепу, учасники вирушили до Прикарпаття  – на Івано-Франківщину. Ранок 6-го дня з’їзду розпочався в урочищі Діброва «Еколого-просвітницького центру», що знаходиться на території ДП «Солотвинське лісове господарство» Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства. Привітали студентів його керівник Олексій Голубчак та директор ДП «Солотвинське ЛГ» Ігор Клос. Георгій Вініцковський провів екскурсію по дендрологічному парку «Діброва», пройшлися екологічною стежкою із вольєра з дикими кабанами під розповідь про музей лісу, насичену легендами Карпат.

 

     Можливість зблизька роздивитися оленя благородного, кабана дикого, інших лісових мешканців, яка була надана юним лісівникам у вольєрному господарстві Карпатського НПП, дуже порадувала. Цікавим об’єктом для учасників став ресторан-музей «Гуцульщина» у місті Яремче, що втілив найкращі традиції гуцульської архітектури в дереві, а потужні водоспади «Пробій» та водоспад «Гук» наповнили своєю енергією.

     Підкорили учасники і найвищу вершину України Говерлу. Забезпечили це сходження працівники Ворохтянської контрольно-рятувальної служби на чолі із начальником Сергієм Дячуком таголовний лісничий ДП «Ворохтянське ЛГ» Микола Ванджурак і провідний інженер Святослав Бабінський, за що дуже вдячні директору підприємства Дмитру Мельнику.

     А наостанок молодь чекав Національний лісотехнічний університет у Львові та Львівське ОУЛМГ. Декан лісогосподарського факультету Степан Миклуш привітав європейських гостей та розповів про історію створення університету й становлення лісівничої освіти в його стінах. Цікавою була екскурсія Василя Заячука до ботанічного саду НЛТУ та музею деревини.

     Саме у Львові було обрано країну для організації NERM-2018 – нею виявилася Словаччина. Сподіваємося, що делегація українських студентів матиме можливість відвідати цей захід наступного року, а цьогорічним учасникам було вручено пам’ятні сертифікати.

     Висловлюємо особисту подяку за велику організаційну роботу для реалізації незабутнього студентського лісівничого заходу NERM-2017 директору ННІ лісового і садово-паркового господарства Петру Лакиді, завідувачеві кафедри дендрології та лісової селекції Юрію Марчуку та гуртківцям СНК «Київська асоціація студентів лісівників» Іванні Даніловій, Юрію Іваненку, Вадиму Поліщуку, Катерині Тосенко, Катерині Королевській, Роману Ващенко, Оксані Корсун та Івану Кімейчуку.

Ганна Лобченко,
керівник міжнародних програм ННІ ЛіСПГ 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook