Польський досвід майбутніх кадровиків

March 4, 2020

Приємно відзначити, що одними із щасливих магістрантів спеціальності «Менеджмент» освітньої програми «Управління персоналом», кому поталанило навчатися в Польщі в період з жовтня 2019 року і до лютого 2020 року, стали магістранти першого року навчання кафедри управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету НУБіП України Віктор Лукашенко та Денис Сінгаєвський. Хлопцям неймовірно пощастило: стажування відбувалося у Поморській Академії в Слупську.

Умови проживання в гуртожитку їм дуже сподобалися. За гуртожиток вони сплачували по 100 злотих за місяць. На кожному поверсі була кухня, у пральні працювало чотири машини. У студентів був безкоштовний Wi-Fi. Постійно підтримувалася чистота.

Іноді після 22:00 ще чули сусідів, – стіни неначе картонні. А вранці, якщо не зачинити вікна на ніч, кожен прокидається під вранішні радісні крики чайок, що благословляють новий день. І все одно вони цілком задоволені гуртожитком – жили по двоє в кімнаті. Супермаркети знаходяться за 10-15 хвилин ходьби від гуртожитку. Ціни помірні.

Як правило, переважно поселяють студентів із різних країн з полікультурною метою. Зрозуміти культуру і традиції інших держав, інтегрувати у це полікультурне середовище, а головне зрозуміти сусіда – це місія кожного іноземця, що переступає поріг польського ЗВО. На одному поверсі поруч з хлопцями жили громадяни Туреччини, КазахстануБілорусі, Афганістану та інших країн. У гуртожитку є все необхідне для життя. Тут зажди було тепло, є студентська їдальня, а спортивний комплекс – поруч.

Для першої поїздки за кордон враження склалися досить яскраві. Сподобалося все, але оцінити навчання в повній мірі не вдалося. Через проблеми з візою вони почали навчатися пізніше. Одне можна сказати точно – воно тут інше.

Факультет національної безпеки є одним з найбільших факультетів Поморської Академії у Слупську. Сьогодні він розташований у шістьох будівлях.

Факультет готує педагогічних працівників (викладачів вишів), закладів дошкільної освіти, початкових та середніх шкіл, фахівців з освіти, праці та соціальних питань, охорони здоров'я, а також вчителів для всіх видів спеціальних шкіл та закладів у Польщі. Одним із пріоритетних завдань факультету є важливість підготовки вчителів, модернізація методологічних та дидактичних підходів, особливо у зв'язку з сучасним станом модернізації освіти, результатами моніторингу розвитку інноваційних технологій, роботою над новими навчальними програмами. Важливою частиною пропозиції навчальних програм є такі спеціалізації як: логопедія, соціальна робота, спеціальна освіта, медична педагогіка, педагогіка та соціальна педагогіка, іноземні мови та культури. Проте факультет є унікальним робочим місцем та центром наукових досліджень у багатьох інших областях.   

Хлопцям сподобалося працювати з викладачами Поморської академії. Деякі з них використовували цікаві методики. Скажімо на парі польської мови ті, хто не знав слів з якоїсь попередньої теми, повинні були працювати окремо за індивідуальними завданнями. Доводилося малювати плакати на тему, щоб надолужити прогалини, а потім демонструвати, збагачуючи свій словниковий запас. Зазвичай, – це якісь презентації чи короткі доповіді (польською). Цікавою і веселою була мандрівка містом для виконання завдання про арт мистецтво у Слупську. Крок за кроком вони досліджували місто, виконуючи в той же час навчальне завдання. Таким чином, було весело.

Як зазначають хлопці, теоретичне навчання в університеті постійно чергується з практичною підготовкою. Упродовж стажування вони відвідали заняття з десяти дисциплін (27 кредитів). У цій академії нема проблем із кадрами. Більшість викладачів – чоловіки.

Віктор і Денис вважають, що особливим місцем навчання є Університетська бібліотека. Вона досить популярна серед студентів-німців, поляків, українців, словаків та ін. У Слупську – це найстаріша та найбільша наукова бібліотека. Є ще регіональна бібліотека. Університетська бібліотека у Слупську є вищим державним культурним, інформаційним центром, що надає безкоштовний доступ до знань та інформації, що розповсюджується на всіх типах засобів масової комунікації.

Студентське життя у Польщі цікаве. Навпроти гуртожитку є ліс, багато парків, ставки з дикими качками і парою лебедів, річка, що протікає через все місто. Неподалік є спортмайданчик, який вони неодноразово відвідували. У Слупську зимою майже ніколи не буває нижче -5 градусів, тому дихати, під час заняття спортом на вулиці легко, не холодно. На вулицях часто можна зустріти бігунів і велосипедистів різного віку.

Хотілося також відзначити, що у Слупську на нерегульованих переходах відчуваєш себе безпечніше. Можливо це через те, що містечко невелике і тут менший потік машин. Проте і водії дуже уважні, постійно пропускають пішоходів.

Вільний час хлопці проводили по-різному. Денис відвідав порт в місті Устка і побував у замку Тевтонського ордену в Мальборку. Для нього – це вже третій замок. Два попередні були в Україні. Мандри замками, додають Денису багато задоволення. Адже, пізнаючи нашу історію, ми збагачуємо власний світогляд.

Віктор вихідні витрачав на підтримання фізичної форми і заняття бігом. Почавши бігати ще в Україні восени, він не хотів втрачати тонус, так як у планах на літо – випробувати себе в бігу на довгу дистанцію. Це був чудовий досвід для останніх років студентського життя.

Як бачимо з розповідей Дениса Сінгаєвського та Віктора Лукашенка, для них – це безмежно великий досвід магістрантів проходити стажування в одному із славетних університетів Європи – у Поморській Академії у Слупську. Незважаючи на цікаві пропозиції та можливості знайти роботуза кородоном, майбутні кадровики переконані, що працювати слід в Україні, використовуючи запозичений управлінський досвід. Колектив кафедри управління та освітніх технологій гуманітарно-педагогічного факультету дякує ректору Університету Станіславу Миколайовичу Ніколаєнку та деканові гуманітарно-педагогічного факультету Василю Дмитровичу Шинкаруку за створені умови для закордонного стажування для наших молодих аспірантів та студентів. І хочеться вірити, що таких студентів у нас з кожним роком буде більше. Незалежна Україна створює умови для здобуття такого полікультурного досвіду і наукового зростання.


Сергій Кубіцький,
завідувач кафедри управління та освітніх технологій

Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook