Кафедра генетики, селекції і насінництва розширює співпрацю з науковцями США

November 16, 2017
     У листопаді на запрошення посольства США в Україну з візитом прибув професор Університету Джорджії Вейн Парротт (Атенс, штат Джорджія, США). Вчений спеціалізується на селекції та генетиці рослин, очолює Центр прикладних генетичних технологій, проводить дослідження щодо розробки, використання та безпеки трансгенних (тобто ГМ) культурних рослин, а також досліджує пов’язані з цим екологічні ризики.
 
 
     Кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського підтримує тісні зв’язки з Українським клубом аграрного бізнесу, зокрема з координатором комітету з аграрних біотехнологій, д. б. н. Борисом Сорочинським. Користуючись такою співпрацею завідувач кафедрою Віталій Жемойда запросив американського професора виступити з лекцією в розрізі дисципліни «Селекція і насінництво польових культур», яка читається на агробіологічному факультеті.
 
    Професора Вейна Парротта зустріли декан агробіологічного факультету Віктор Забалуєв та доцент кафедри генетики, селекції і насінництва Олександр Макарчук
 
 
     Професор Вейн Парротт ознайомив присутніх із природньо модифікованими видами та штучно створеними людиною, зупинившись на вимогах до сучасних сортів та гібридів у світі.
 
     Показав відмінності у створенні рослин із заміщеними частинами хромосом та перенесенням окремих генів до рослинного організму. Цікавим є факт, що на сьогодні офіційно вирощують ГМ сорти та гібриди 28 країн, а площа на якій їх вирощують становить 21 млн. км(площа України 603 628 км²). Також професор зупинився на ризиках, які постають з використанням ГМ продуктів, а також ставленням до цих проблем у США.
 
     По закінченню лекції професор Вейн Парротт відповів на запитання спеціалістів, зокрема магістрів кафедри (В. Смірнової, Р. Спряжки та ін.).
 
    Продовженням зустрічі було відвідування ННЛ фітовірусології та біотехнології. Завідувач кафедри екобіотехнології та біорізноманіття Микола Патика та завідувач ННЛ Андрій Клюваденко ознайомили присутніх з напрямами роботи та організацією лабораторії.
 
 
  
   Обмін досвідом та обговорення перспектив використання генетичної інженерії в сільськогосподарських науках науковці НУБіП України обговорили на короткому круглому столі, який організувала кафедра генетики, селекції і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського.
 
  
     Більше інформації про Вейна Парротта та його наукові дослідження можна знайти за посиланнями:
 - http://www.plantbreeding.uga.edu/people/Wayne-Parrott.html;
 - http://parrottlab.uga.edu/parrottlab/ 
 Юлія Дмитренко,
асистент кафедри генетики, селекції
і насінництва ім. проф. М. О. Зеленського
Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook