РАЗОМ КРОКУЄМО ДО МЕТИ або ПЕРШІ КРОКИ У НУБіП

25 жовтня 2021 року

Вересень – студентський та учнівський місяць. Цього давно уже ніхто не заперечує, бо початок освітнього процесу у закладах освіти України співпадає з першим осіннім днем. Національний університет біоресурсів і природокористування, який щороку приймає на навчання не сотні, а тисячі здобувачів освіти з усієї України та закордонних студентів, у цьому – не виняток. 

Вересень – це місяць нових знайомств, нових вражень, нових емоцій. Це початок нового, незвичного і ще не зрозумілого періоду отримання  нових знань: лекції, семінари і практичні заняття для першокурсників тільки починаються! Це період захоплення величністю храму науки, куди пощастило вступити. Це вивчення студентських стежок Голосіївського лісу, якими швидше можна добігти до іншого навчального корпусу, до гуртожитку чи до стадіону. Це знайомство зі столицею нашої держави, для когось – перше!

Першокурсники  освітньо-професійної програми 015.37 Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології) провели півтора  місяці навчання плідно, яскраво, насичено, із захопленням!

Після ейфорії від новини про зарахування до одного із провідних закладів освіти України, який займає високі позиції у рейтингових списках, студентів та їх батьків запросили на організаційну онлайн-зустріч із представниками деканату гуманітарно-педагогічного факультету та викладачами кафедри педагогіки. Студентів вітали заступник декана факультету, кандидат педагогічних наук, доцент Ярослав Рудик, завідувач кафедри педагогіки, доктор педагогічних наук, доцент Руслан Сопівник, гарант освітньої програми Професійна освіта, доктор педагогічних наук, професор Оксана Васюк, наставники груп першого курсу кандидат педагогічних наук, асистент кафедри педагогіки Лідія Чередник та асистент кафедри педагогіки Надія Діра. Вони представили у презентаційному матеріалі керівництво університету, факультету та викладачів кафедри, ознайомили присутніх із особливостями освітнього процесу у Національному університеті біоресурсів і природокористування України у першому семестрі 2021/2022 н.р., розповіли про особливості поселення у гуртожиток, взяття на військовий облік іногородніх студентів тощо. 
https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u278/znimok_ekrana_2021-08-13_o_12.18.14.png
А далі – поселення у гуртожиток відповідно до графіка, розподіл місць у кімнатах, початок нового самостійного життя далеко від домівки. Цей етап разом зі студентами проходили і представники деканату, викладачі кафедри, наставники: консультували, підказували, допомагали, спілкувались. 
Ювілейний День Незалежності своєї держави студенти зустріли уже у Києві, бо завтра – перший день занять! Піша прогулянка Києвом викликала шквал позитивних емоцій, згуртувала студентів, подарувала приємні хвилини спілкування, ще більше переконала їх у правильності власного вибору.
Наступний день – нові враження. «Я захоплена красою, монументальністю, величчю  університету, я зачудована навчальними аудиторіями, де витає дух науки!» - ділиться враженнями студента першого курсу групи ПО-21002 скороченого терміну навчання Іванка Закришка.
У цей день на центральному стадіоні НУБіП відбувся урочистий захід - «Школа першокурсника» – зустріч студентів нового набору  з адміністрацією закладу освіти. Розпочалося дійство з привітання ректора університету Станіслава Ніколаєнка з початком цікавого, сповненого яскравими подіями самостійного студентського життя. 
https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u278/zobrazhennya_viber_2021-09-02_12-43-51-134.jpg
У своїй промові Станіслав Миколайович зупинився на цікавих аспектах історії Національного університету біоресурсів і природокористування України, традиціях закладу освіти, розповів про видатних випускників та їхні здобутки, дав настанови на гарне навчання та представив студентству адміністрацію закладу освіти: проректора з науково-педагогічної роботи Василя Шинкарука, проректора з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадима Кондратюка, проректора з науково-педагогічної роботи та розвитку Сергія Квашу, проректора з науково-педагогічної роботи, міжнародної діяльності та розвитку Вадима Ткачука, проректора з навчально-науково-виробничих питань і адміністративно-господарської діяльності Валерія Іщенка.
Перше вересня – День знань. Хвилююча для першокурсників мить – посвята у студенти НУБіП, клятва студента, отримання студентського квитка і залікової книжки. Ранкова роса на траві, лагідне сонце, урочисті слова гімну факультету, університету, рідної держави, квіти і вишиванки.
А далі – почалася справжня студентська круговерть! Одна лекція змінює іншу: студенти опановують знання з філософії та англійської мови, усвідомлюють ази професії на лекціях з дисципліни «Вступ до спеціальності», складають бізнес-проекти та вивчають основи загальної та професійної педагогіки;   від психологічного тренінгу з особистісного зростання мчать на екскурсію до музею університету,  з Ботанічного саду НУБіП, де проходило заняття під відкритим небом -  до наукової бібліотеки, на університетську пасіку, до лабораторії харчових технологій і навіть до анатомічного музею! 
Як ви уявляєте собі бібіліотеку? Довгі ряди полиць із книгами, тиша, зацікавлені студенти за столами читальної зали. Так! Але сьогоднішня бібліотека НУБіП – це не тільки Олімп у храмі науки, це  - епіцентр знань, у якому постійно відбувають процеси осучаснення та зміни.  Під час презентації бібліотечних ресурсів студенти дізналися про можливості цифрової та електронної бібліотеки, наявність он-лайн послуг та отримання необхідної розсилки комплектів електронних видань навчальної літератури.
https://nubip.edu.ua/sites/default/files/u278/zobrazhennya_viber_2021-09-15_21-22-26-892.jpg
У рамках  знайомства з університетом для здобувачів освіти ОПП Професійна освіта нового набору (скорочений термін навчання), яким уже незабаром треба буде зробити  вибір на користь певного освітнього компонента, було організовано екскурсію на кефедру технології м’ясних, рибних та морепродуктів. 
Тут на здобувачів освіти з нетерпінням чекали  і в.о. завідувача кафедри, канд.сільськогосп.наук, доцент Наталія Михайлівна Слободянюк, і доцент кафедри, канд. техн. наук Олександр Аркадійович Савченко, і доцент кафедри, канд. техн. наук Наталія Володимирівна Голембовська, і майстер виробничого навчання, ассистент Валентина Миколаївна Ісраелян.  Вони гостинно відкрили двері лабораторій з технології переробки молока, з технології переробки м’яса, технології переробки продукції рослинництва, запросили до спеціальної аудиторії-виставкової кімнати ресторанного обладнання та посуду.
Освітньо-професійна програма 015.37 Професійна освіта (Аграрне виробництво, переробка сільськогосподарської продукції та харчові технології) є унікальною, оскільки поєднує у собі можливість одночасного опанування знань у спектрі соціономічних та біономічних наук. Унікальність обраної спеціальності здобувачі освіти усвідомлюють уже з перших днів навчання, коли поряд із вивченням дисциплін «Загальна та професійна педагогіка», «Лідерство в освіті» тощо починають опановувати дисципліни «Бджільництво», «Технології виробництва та переробки продукції тваринництва (рослинництва)», якими представлено біономічний спектр освітніх компонентів.
 Здобувачі освіти за ОПП Професійна освіта із захопленям і здивуванням спостерігають за рухом бджіл у вулику Фриша, слухають розповідь про дослідження медозборів з різних нектароносних рослин та інтенсивності льоту бджіл протягом дня за допомогою сконструйованого В.А. Нестерводським лічильника і приладу-самописця, про переселення бджіл з дуплянок і утримання сімей у рамкових вуликах. Ну і, звичайно, не обійшлося без дегустації солодкого натурального продукту!
Екскурсія до природничого музею у складі Національного університету біоресурсів і природокористування України вразила студентів. Фундатор та активний розбудовник музею, професор Олег Петрович Мельник, провів студентам чудову екскурсію та розповів про всі тонкощі анатомічної будови живих організмів.
Позитивні враження, яскраві емоції, захоплення тепер уже своїм закладом освіти, повагу до старшого покоління викладачів і фундаторів університету подарувала студентам подорож до Музею історії НУБіП -   основного популяризатора славетної історії флагмана аграрної освіти України – Національного університету біоресурсів і природокористування України. Сьогодні він становить вагому частину державного Музейного фонду України, який досліджує і популяризує історію науки та освіти, формує науковий світогляд молоді.
Після занять можна весело та енергійно відпочити. Наприклад, взяти участь у конкурсі «Пісня першокурсника» - співати, аплодувати та підтримувати учасників конкурсу студенти спеціальності Професійна освіта уміють! 
У студентських гуртожитках № 2 та № 8, які на найближчі два роки стали домівкою для іногородніх студентів спеціальності Професійна освіта, теж вирує життя! 
Студенти групи ПО-21002 бск стали учасниками тренінгу для студентської молоді «Школа подружнього життя» на тему: «Кохання як основа шлюбу», організованого Департаментом молоді та спорту КМДА спільно з Благодійним фондом «Мир та добробут».
Під час тренінгу студенти дізнались безліч цікавих фактів та історій про кохання та шлюб та після завершення тренінгу отримали сертифікат учасника.
Спікер тренінгу: Ігор Середа - організатор та спікер молодіжних конференцій, відеоблогер, радіоведучий «РадіоМ», щасливий чоловік, батько двох доньок, у шлюбі-6 років.
До Дня захисників і захисниць  Вітчизни на свіжому повітрі на майданчику біля гуртожитку НУБіП № 8 відбулася зустріч із автором та виконавцем патріотичних пісень, Голосом Майдану Володимиром Горським. «Ми маємо можливість жити, навчатися, відпочивати, любити!  Ми маємо можливість спокійно спати. За варті нашого мирного життя стоять захисники і захисниці – люди, які опікуються цілісністю держави, захищають її від агресора. Слухаємо авторське виконання, і аж сльози на очах….», - ділиться своїми враженнями від зустрічі студентка Ксенія Мяснянкіна.
Студентки групи взяли активну участь в організованому за ініціативи деканату гуманітарно-педагогічного факультету, який очолює канд.пед.наук, доцент Інна Савицька флеш-мобі «Привітайте українських воїнів», підготувавши невеличкі відео-привітання для учасників бойових дій, які боронять від нападників рідну Україну. 
Зараз уже середина жовтня. Осінь впевнено вступила у свої права,  щедро посипаючи  доріжки Голосіївського лісу жовтим листям, не допускаючи навіть думок про те, що тепле літо може повернутись….. Так же впевнено сьогодні почувають себе першокурсники: вже ніхто розгублено не блукає коридорами університетських корпусів, не бігає у пошуках потрібного корпусу чи аудиторії. Пройшовши період очного навчання та інструкції стосовно переходу на дистанційну форму, студенти зайняли своє місце перед екранами моніторів. Сьогодні вони –  впевнені у правильності свого вибору і у якості отримуваних знань здобувачі освіти. Сьогодні вони – ті, хто систематично готується до занять і відвідує їх, хто зрозумів систему і графік навчання, хто готується до семінарських занять і бере участь у дискусії, поставивши перед собою мету: отримати університетську освіту! 
Сьогодні вони – ті, хто переконливо може сказати: «Вибір правильний! Курс окреслено! Політ нормальний! Разом ідемо до мети!».
 
Старший викладач кафедри педагогіки 
Лідія Чередник
Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook