День яйця – святкуємо 25 років!

20 жовтня 2021, 16:37

   

   Куряче яйце – продукт, без якого складно уявити наше життя, оскільки це смачно, доступно, просто. Його особливістю є саме таке співвідношення вітамінів, мікроелементів і поживних речовин, яке нам необхідне, тому дієтологи ввели його в ТОП-10 найбільш корисних для людини продуктів.

    Вже 25 років у другу п’ятницю жовтня святкують Всесвітній День яйця.

   Понад 100 країн світу відзначили різноманітними заходами цей день, соціальні мережі вибухнули повідомленнями про те, що яйця корисні для всіх на всіх етапах життя, хештег #WorldEggDay досяг охоплення понад 180 мільйонів посилань.

   У багатьох країнах (Австралія, Австрія, Великобританія, Хорватія, Канада, Польща, Індія, Угорщина) асоціації виробників харчових яєць провели мультимедійні кампанії в соціальних мережах, на місцевих радіо- та телеканалах, у пресі для популяризації й заохочення споживання яєць, пропагування яйця як здорової їжі, усвідомлення важливості цього продукту. Організовано пригощання яєчними стравами на вулицях міст (США, Латвія, Канада), виставки курей-несучок (Латвія). У школах та дитячих закладах проведено медіа-кампанію з метою допомогти навчити та підтримувати здоровий раціон у батьків та їхніх дітей, а також проконсультувати школи щодо кращих практик харчування. У Хорватії проведено Театральний фестиваль для дітей, організатори якого вважають, що молодим поколінням важливо вивчати театр і пізнавати важливість здорової їжі з раннього віку. Випущені кулінарні книги до Всесвітнього дня яєць (Бразилія, Нова Зеландія), відеоролики з національними рецептами (Угорщина, Бразилія), спеціальні фільми (Данія), організовано виступи політиків, фермерів та відомих людей, поширення інформаційних матеріалів про користь яєць, цікаві конкурси («Інноваційна їжа» в Китаї), ряд заходів, де пропагували яйця як ідеальну їжу для спортсменів (Тиждень фітнесу з яйцем (Бразилія), Фітнес знаменитостей (Індія) та загального здоров’я (Індія, Ірландія, Польща, Іспанія). У багатьох країнах проведено масштабні заходи з пожертвування тисяч яєць (Бразилія, Індонезія, Маврикій, Нігерія) для вразливих груп населення.

   16 жовтня цього року ООН, відзначаючи Всесвітній день продовольства, назвала яйця одним з двох зіркових інгредієнтів, підкресливши їх дивовижну силу об’єднувати людей, «живити нас» та «підживлювати наше майбутнє». В опублікованих 9 червня 2021 року звітах ООН з питань харчування наголошується на вирішальній ролі яєць в стійкому збалансованому харчуванні людини, висвітлюється цінність яєць для маленьких дітей, молоді, вагітних жінок, підкреслюється важливість продукту для тих, хто має мало ресурсів, страждає від недоїдання, загалом для вразливих груп населення. При цьому зазначено, що у реаліях сьогодення потребують подальшого вивчення наслідки Covid-19 для глобального харчування, оскільки підраховано, що «здорові дієти будуть недоступні для більш ніж 3 мільярдів людей як результат COVID-19» (FAO, 2020). У цьому зв’язку виробництво харчових яєць набуває все більшого значення для забезпечення здоров’я людини, добробуту тварин, поліпшення стану довкілля.

    Вітаємо всіх зі святом і бажаємо завжди мати цей смачний і корисний продукт на Вашому столі!

Наталія Прокопенко,
професор кафедри технологій у птахівництві,
свинарстві та вівчарстві
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook