Ми – нащадки козацької слави

16 жовтня 2021 року

 

 

 

Українське козацтво має довгу уславлену історію. Перші офіційні згадки про козаків можна знайти ще у 1492 році. Саме тоді запорожці нанесли нищівну поразку турецькій воєнно-морській галері і визволили з полону своїх побратимів. Ось з цієї розповіді і починаються літописи про мужні подвиги і легендарні походи козаків.

Відомо, що свято Покрови було на Січі найвеличнішим. Козаки вважали Пресвяту Богородицю своєю заступницею і захисницею, і вірили в її силу. Саме 14 жовтня відбувалась Велика Рада, чи як її ще називали Козацька Рада. В цей день обирали отамана і вирішували, як жити на наступний рік.

З часом свято отримало ще одну назву – Козацька Покрова. А в Україні з 1999 року 14 жовтня офіційно відзначають День козацтва.

Починаючи з 2014 року, цей день  набув ще одного значення – українці святкують День захисників і захисниць Вітчизни.

А ще 14 жовтня вважається днем створення Української повстанської армії (УПА), бійці якої боролися за свободу країни. Як би там не було, але з 2015 року це свято вважається всенародним і є червоним вихідним днем календаря.

Вже стало доброю традицією відзначати ці свята і у стінах нашого навчального закладу, організовуючи концерти, мистецькі зустрічі, літературні читання, виховні години, мета яких – виховання почуття любові до своєї історії, традицій і поваги до тих, хто стоїть на варті миру і спокою на теренах нашої України.

Та сьогодення вимагає нових форматів, пошуку нових їдей і їх втілення, щоб студентська  молодь  не  залишалася осторонь цих славних сторінок історії.

Студенти нашого коледжу долучилися до участі у загальнонаціональній онлайн-естафеті єдності до Дня Українського козацтва (свято Покрови) та Дня захисників і захисниць України «Ми – нащадки козацької слави», організованого і проведеного з ініціативи НМЦ вищої та фахової передвищої освіти МОН України.  120 учасників зі всієї країни об’єдналися, щоб сказати, хто словом, хто піснею, хто запальним танком, – ми – гідні продовжувачі козацького роду. Наші аматори, учасники творчої групи «Impreza», а це студенти правознавчого відділення групи ПВ-29 Валентина Понзель, Аліна Левдер, Богдан Мошкола, Аліна Станкович, Іван Гасинець під керівництвом викладачів Аліси Чорі та Ольги Біляк та технічного супроводу Наталії Кепенач, представили  інсценізацію уривку з драматичної поеми  Лесі Українки «Бояриня», у якій поетеса закликає не залишати рiдної землi, рiдного народу, не цуратися своєї мови та звичаїв, а робити все можливе, щоб бути справжнiм українцем, патрiотом рiдної землі; лунає заклик всiх до боротьби, яка б покращила долю України. Саме ці ідеї  прагнули донести своєю грою наші аматори-театрали.

І підготовка, і участь у таких проектах згуртовують юнь та сприяють вихованню справжніх активних громадян України, яким  продовжувати і творити нашу  славну історію.

Пропонуємо переглянути відеоза посиланням

Творча група «Impreza». Інсценізація уривку з драматичної поеми Лесі Українки «Бояриня»

.

Аліса Чорі,

Ольга Біляк

 

 

 

 


Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook