Обговорено проєкт умов вступу на 2022 рік

13 жовтня 2021, 14:01
     За ініціативи МОН України, відбулось онлайн-засідання з питань доопрацювання Умов прийому на навчання для здобуття вищої освіти в 2022 році.
 
     Робочу групу від НУБіП України на чолі з ректором університету Станіславом Ніколаєнко представили начальник навчального відділу Ярослав Рудик та відповідальний секретар приймальної комісії Сергій Ковалевський.
     Нагадаємо, що громадське обговорення проєкту Умов прийому тривав до 11 жовтня. Керівництвом університету було напрацьовано ряд пропозицій щодо покращення умов вступу, зокрема:
1. У переліку спеціальностей, яким надається особлива підтримка обов’язково потрібно залишити спеціальності 101 «Екологія» та 193 «Геодезія та землеустрій». Ураховуючи низький рівень оплати праці, зростання ринку торгівлі землею необхідною є популяризація фахівців землеустрою. На ряду з цим, враховуючи екологічну загрозу для існування людства, необхідність постійного контролю за екологічною безпекою і розробкою новітніх систем моніторингу, підготовку фахівців у сфері екології також не можна залишати поза увагою держави.
     Також робочою групою запропоновано внести до переліку спеціальностей з державною підтримкою галузь знань 21 спеціальності 211 Ветеринарна медицина, 212 Ветеринарна гігієна, санітарія і експертиза, оскільки це є стратегічні галузі, головним завданням яких є забезпечення благополуччя тваринництва, охорона здоров’я людей від хвороб, спільних для тварин і людей, контроль якості сировини і продуктів тваринництва.
2. Враховуючи спадаючу динаміку кількості вступників з кожним роком, а також їх вмотивованість на здобуття бажаного фаху, рекомендуємо зменшити можливість подачі заяв: до трьох – на місця державного та регіонального замовлення у фіксованих та відкритих конкурсних пропозиціях, та до п'яти – на небюджетні конкурсні пропозиції.
3. Доволі гостру дискусію серед учасників викликала пропозиція ректора щодо вступу до магістратури. Станіслав Миколайович черговий раз підняв питання щодо недоцільності складання ЄФВВ на ОС «Магістр» (05 «Соціальні та поведінкові науки», 06 «Журналістика», 07 «Управління та адміністрування», 28 «Публічне управління та адміністрування», 29 «Міжнародні відносини»), адже це обмежує конституційні права громадян України на освіту та створює сприятливі умови для щорічної освітньої міграції молоді за кордон.
4. Для вступників на основі ПЗСО внести ряд змін до конкурсних предметів (предметів ЗНО) на деякі спеціальності, зокрема:
  • на спеціальності галузі знань 21 «Ветеринарна медицина» – 1) українська мова; 2) біологія або математика; 3) хімія або іноземна мова.
  • для спеціальності 231 «Соціальна робота» в якості другого конкурсного предмету обрати історію України, замість математики, оскільки підготовка даних фахівців має гуманітарну спрямованість.
     На засіданні було обговорено й ряд інших важливих питань вступної кампанії, зокрема реалізація можливості надсилання сканованих копій документів з накладанням КЕП, особливостей переведення на вакантні місця певних категорій вступників та ін.
     Сподіваємось на отриманні ефективних результатів за підсумками обговорення, що будуть втілені в Умовах прийому на 2022 рік.
        
     Наразі нагадуємо про те, що у НУБіП України активно триває набір на консультаційно-підготовчі курси до ЗНО (https://nubip.edu.ua/node/17841), що дає можливість не лише покращити свої навчальні знання, але й отримати +10 додаткових балів при вступі до НУБіП України.
 
     Для більш детальної інформації звертайтесь за телефонами Підготовчого відділення (044) 527-84-09 та Приймальної комісії НУБіП України: (044) 258-42-63; 527-83-08, або пишіть нам на електронну адресу [email protected].
 
Оксана Гончарук,
заступник відповідального секретаря
приймальної комісії

    

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook