Науково-практична конференція з дисципліни «Історія держави і права України» на тему:  «Визначні постаті української держави ХV-ХVI ст.»

6 жовтня 2021 року

 

 

06 жовтня 2021р. у рамках проведення тижня юридичних дисциплін проведена науково-практична конференція з дисципліни «Історія держави і права України» на тему:  «Визначні постаті української держави ХV-ХVI ст.»

Епіграфом до конференції  взято слова: Любов к отчизне, де героїть,

Там сила вража не устоїть,

Там грудь сильніша од гармат. 

І. Котляревський

Історія держави і права України – фундаментальна наука, яку вивчають майбутні юристи. «Батько історії» Геродот писав, що «Historia est magistra vitas» (Історія – вчителька життя), а особа – творець історії. Цей цілком незаперечний за своєю суттю вислів не завжди вживали у нас правильним: людина визначалася лише як «гвинтик», не маючи права ні на особистість, ні на будай якесь окреме значення у своєму суспільному вияві.

Але змінюються часи, змінюються оцінки, повертається правда історії, а з нею – й  наші погляди на неї як на спільність доль людей.

У своєму бутті й діяльності історичні особи здатні помилятися, іноді вести суспільство за межі потреб і можливостей його розвитку, що може привести до катаклізмів, відкинути суспільство назад чи уповільнити у поступі. Однак ці відступи й зупинки у будь-якому випадку  є тимчасовими і в основі своїй не вони визначають оцінки діяльності особи її роль і значення в історичній долі народу.

Здобувачі освіти, 21-Ю та 22-Ю групи зробили спробу саме з цих позицій відтворити минуле нашого народу. Поставивши за мету висвітити історію держави і права України XV-XVII через біографії громадських, політичних  і культурних  діячів, вони прагнули при цьому довести головну ідею і пізнання епохи через особу, а історичної особи – через події епохи.

Перед нами ожили видатні борці за незалежність Української держави у XV-XVII століття:

  1. Костянтин Острозький - (Данилюк Аліна 21-Ю група);
  2. Дмитро Вишневський - (Хміль Вікторія 21-Ю група);
  3. Северин Наливайко – (Деркач Аліна 21-Ю);
  4. Петро Конашевич Сагайдачний – (Бондар Ілона 21-Ю група);
  5. Петро Могила – (Мичко Олександра 21-Ю група);
  6. Богдан Хмельницький – (Веюк Софія 21-Ю група);
  7. Іван Богун (Матюх Тетяна 22-Ю група);
  8. Іван Сірко (Сиблеш Юлія 22-Ю група);
  9. Іван Мазепа (Юрим Софія 22-Ю група);
  10. Пилип Орлик (Заєць Дарія 22-Ю група).

Заплановано здійснити екскурсію в м. Кам’янець-Подільський (якщо дозволить ковідна ситуація).

Володимир Захарчук, викладач юридичних дисциплін

 


Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook