Вчена рада: генетична і сортова безпека країни, підвищення якості дистанційного навчання і ефективна профорієнтація

30 вересня 2021 року
     29 вересня 2021 року під головуванням Станіслава Ніколаєнка відбулося засідання вченої ради університету. Питання порядку денного торкалися як завжди багатьох сфер життєдіяльності, проте лейтмотив – діяльність в умовах жовтої зони карантину. Про все за порядком.

     Відкриваючи засідання, ректор традиційно проінформував про діяльність за останній місяць. НУБіП – один з небагатьох університетів, який розпочав навчання, запросивши студентів до аудиторій. Продумана стратегія – організувати навчальний процес в змішаному форматі – дає свої позитиви. З початку навчального року чотири тижні в очному форматі навчалися студенти 1, 2 курсів бакалаврату та 1 року навчання магістратури, нині ж аудиторне навчання триває у старшокурсників. Проведений День відкритих дверей, організовані адаптаційні курси для першокурсників з основних дисциплін, стартували підготовчі курси. Ряд підрозділів університету відзначив ювілейні дати, під які були проведені потужні наукові конференції. Добігають завершення осінні польові роботи. В міжнародній діяльності очікуємо надання ліцензії на відкриття філії університету в Китаї.

  

     Про використання сучасних дистанційних технологій навчання в умовах пандемії на механіко-технологічному факультеті доповів декан Вячеслав Братішко. Він акцентував на засобах електронного навчання, відмітив, що 98% дисциплін, які викладаються науково-педагогічними працівниками факультету, забезпечені електронними навчальними курсами на навчальному порталі elearn. Викладачами створений цикл відео лекцій. Деканатом зроблений великий акцент на оптимізацію розкладу та посилення контролю за проведенням і відвідуваністю навчальних занять. Разом з дистанційними технологіями задля підвищення якості навчання застосовуються і офлайн стимули залучення студентів до занять. Деканат постійно веде діалог зі студентством, проводить опитування, враховує їхні результати для поліпшення якості освітнього процесу. Декан Олена Глазунова поцікавилася перспективами побудови освітнього інформаційного середовища студента, розширення його відеоматеріалами. На що Вячеслав Братішко зауважив, що в цьому потрібен фаховий досвід і належна технічна підтримка викладачів, аби створювати якісний відео контент, над чим працює колектив факультету. Проректор з науково-педагогічної роботи Василь Шинкарук закцентував на високому рейтингу діяльності науково-педагогічних працівників факультету, необхідності 100% забезпечення дисциплін електронними навчальними курсами. Олена Глазунова відмітила, що, незважаючи на досить серйозний показник забезпечення дисциплін електронними навчальними курсами, є запитання до змісту. І це характерно для загалу – замало мультимедійних матеріалів, відео супроводу, інтерактивних завдань тощо.

     Про підсумки вступної кампанії та необхідність посилення профорієнтаційної роботи доповів Василь Шинкарук. За кількістю поданих заяв вступниками, кількістю місць державного замовлення НУБіП увійшов до десятки кращих в Україні. Проректор провів ґрунтовний аналіз вступної кампанії, зазначивши, що вступна кампанія виявилася успішною для відокремлених підрозділів університету, набір на бакалаврат в базовому закладі. Разом з тим через поширення вступу до магістратури через складання ЄВІ за всіма спеціальностями спостерігається песимістична картина – порівняно з минулим роком набір значно зменшився. Потрібно серйозно звернути увагу на підготовку фахівців у відокремлених структурних підрозділах, про що говорять результати складання ЗНО їхніми випускниками. Завдання профорієнтаційної роботи залишаються незмінними: активна робота в соціальних мережах, виступи на телебаченні і в пресі, оскільки імідж університету є домінуючим фактором при обранні вишу вступниками. Окрім того – залучення слухачів підготовчих курсів, учасників олімпіади для вступу, особисті контакти, цікаві інтерактивні презентації для школярів, залучення їх до родин факультетів ще з 8-9 класів тощо.

 

  

     Наукову доповідь за темою «Генетичне та сортове різноманіття рослин як основи безпеки націй» представив доцент Віталій Жемойда. Головними причинами зменшення сортового різноманіття він назвав кліматичні зміни, забруднення природнього навколишнього середовища, антропогенні чинники, сільське господарство тощо. Великою проблемою залишається збереження генетичного фонду. В світі створені відповідні генетичні сховища, таке є і в Україні. Чудова ініціатива – створити таке сховище і на базі університету. Професор Віталій Лисенко поцікавився чи селекційна спроможність вчених України здатна забезпечити продовольчу безпеку України. Відповідь – можемо і здатні нагодувати багато інших країн. Професор Петро Лакида запитав про наявність обладнання та фахівців у нас в університеті для розшифрування геномів дерев. На що Віталій Жемойда зазначив, що такі прилади є і це можливо зробити за умов поєднання зусиль. Валерій Ушкалов закцентував на впливі використання ГМО поряд з сортами без ГМО. Професор Іван Ковальчук цікавився комерційним ефектом від заснування депозитарію геномів. А він є, і значний, зазначив Віталій Жемойда.

 

  

  

     Вчена рада рекомендувала до друку навчально-методичну, наукову літературу, періодику. Присвоїла наукові звання доцента та професора науково-педагогічним працівникам. Призначила рецензентів, консультантів і керівників, затвердила теми дисертаційних досліджень, утворила разові спецради для їхнього захисту.

  

     Учений секретар Оксана Барановська представила зміни до порядку розгляду атестаційних справ здобувачів вчених звань, які схвалені вченою радою та будуть опубліковані на офіційному сайті університету.

Денис Рудень
 

Набір на навчання (синій)_2015Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook