Відверта розмова про перспективи розвитку науки в університеті

25 вересня 2021, 11:34
     Зважаючи на вагомі зовнішні та внутрішні виклики, що постали перед більшістю закладів вищої освіти, особливо в частині ефективності провадження наукової діяльності, відбулася зустріч ректора Станіслава Ніколаєнка з претендентами на посади директорів науково-дослідних інститутів і заступників деканів з наукової роботи.

     Вітаючи зібрання, Станіслав Миколайович відзначив, що сучасні університети світу нині вибудовують власні моделі розвитку, які мають гармонійно поєднати освітню, наукову та інноваційну складову. Саме така специфіка визначає різні моделі університетів класичного, дослідницького та підприємницького типу. На цьому еволюційному шляху наш університет також має дійти певного оптимального балансу. Вагоме значення для забезпечення фінансової стійкості університету надається власне ефективності провадження науково-інноваційної діяльності на факультетах та у навчально-наукових інститутах, яка залежить від управлінської ланки та чіткого розуміння завдань, визначених програмою розвитку університету, рішеннями вченої ради та наказами ректора.

  

  

     Представляючи претендентів на посади директорів НДІ та заступників деканів, директорів з наукової роботи, рекомендованих факультетами та ННІ, начальник відділу кадрів Микола Михайліченко звернув увагу присутніх на науковому доробку, сфері наукових інтересів та особистій участі кожного вченого у житті університету.

     У відвертій та щирій розмові ректора з кожним претендентом, цікаво було почути думку кожного щодо стану науки у підрозділі, складних питаннях, що потребують вирішення, нових перспективних напрямах та джерелах фінансування наукових досліджень, формування «наукового обличчя» факультетів та інститутів, розвитку студентської науки та підготовки наукових кадрів, співпраці з бізнесом, видавничої діяльності та публікаційної активності, активізації досліджень за міждисциплінарними, проривними та найактуальнішими для країни напрямами.

  

     Проректором з наукової роботи та інноваційної діяльності Вадимом Кондратюком в обговоренні університетських наукових завдань було наголошено, що виконання рішень вченої ради та наказів ректора університету значною мірою визначається активністю кафедр з підготовки наукових проєктів для участі у різних національних та міжнародних конкурсах. Вагомого значення набуває питання залучення коштів на виконання досліджень чи надання наукових послуг, які акумулюються на спеціальному фонду за рахунок співпраці з бізнесом, підготовки молоді та виховання науковців. За підтримки ректора і ректорату ці показники університету мають тільки покращуватися.

     За результатами відкритого спілкування з вченими, ректором Станіславом Ніколаєнком були надані доручення щодо вирішення низки актуальних питань розвитку науки в університеті: підтримки оплати публікацій аспірантів та допомоги ним у використанні приладів, допомоги Студентській організації у розробці наукових заходів для студентів, посилення участі вчених університету у підготовці міждисциплінарних та міжнародних проєктів. Наразі гострою темою є просування університетських наукових журналів до провідних міжнародних наукометричних баз, яка буде предметом наступних зустрічей ректора з редакційними колегіями журналів тощо.

  

     На завершення зустрічі Станіслав Миколайович побажав оновленому складу координаторів наукової діяльності факультетів та інститутів успіхів та висловив надію на досягнення високих результатів наукової діяльності.


Володимир Отченашко,
начальник науково-дослідної частини
 

Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook