Освітня програма «Біомедична інженерія» на марші

21 вересня 2021 року

    У поточному календарному році зусиллями кафедри автоматики та робототехнічних систем імені академіка І. І. Мартиненка (далі АРС) і факультету ветеринарної медицини була започаткована підготовка бакалаврів зі спеціальності 163 – Біомедична інженерія. Вступна компанія 2021 р. підтвердила раніше обґрунтований запит департаменту ветеринарної медицини до МОН України про затребуваність цієї спеціальності в Україні – у клініках і медичних центрах гостро не вистачає фахівців, здатних обслуговувати складну діагностичну та лікувальну техніку. Зазначене й сприяло розробленню відповідної освітньої програми, за якою в 2021/2022 н.р. й розпочалась у нашому університеті підготовка таких фахівців. Поєднання в ній оригінальної біомедичної та технічної складових потребує непростої координації зусиль як медиків, так і інженерів, що й зумовило 17.09.2021 р. зустріч на кафедрі АРС її науково-педагогічних працівників із науково-педагогічними працівниками – всіх, хто був причетний до розроблення вище зазначеної освітньої програми. А це декан факультету Микола Цвіліховський, заступник декана Юрій Жук, завідувачі кафедрами Олег Мельник, Віктор Томчук, Наталія Грушанська, професори і доценти кафедр Лариса Кліх, Вікторія Грищенко, Валентин Карповський, Валерій Цвіліховський, Ольга Тупицька, Юрій Харкевич, завідувач ННВ Клінічного центру «Ветмедсервіс» Вячеслав Соломон. 


Обговорення на кафедрі АРС освітньої програми «Біомедична інженерія» із керівництвом факультету ветеринарної медицини

    Перші спільні враження про студентів-першокурсників – дуже позитивні. Молодь націлена на отримання фаху, затребуваному  на ринку праці, комунікабельна, із задоволенням відгукується на пропозиції наставника, із яким їм, на мій погляд, повезло – професор Лариса Нікіфорова постійно з ними, не обмежується лише нормативними зустрічами (до того ж вона є гарантом цієї програми). А от викладачам підготовка до нового навчального року далась непросто: звичні програми потребували суттєвих змін, підготовки електронного ресурсу та розміщенню його на електронній платформі, що й було зроблено у період відпусток. Так що навчальний рік для студентів 1 курсу спеціальності «Біомедична інженерія» у 1 семестрі розпочався благополучно! Але цих семестрів ще 7!


У лабораторії з автоматизації технологічних процесів

Для нас інженерів із кафедри АРС дуже важлива точка зору колег-медиків щодо започаткованої програми. Тому приємно було почути від декана факультету академіка М. Цвіліховського, завідувачів кафедрами професорів О. Мельника, В. Томчука, професорів Л. Кліх та інших, що шлях обрано абсолютно правильно, але для його успішного подолання слід виконати колосальну роботу!


Керівництво факультету ветеринарної медицини в сертифікованій лабораторії електронних пристроїв у системах керування


Знайомство з матеріально-технічною базою  у лабораторії комп’ютено-інтегрованих технології та робототехнічних комплексів і систем

    Гостям були продемонстровані навчально-наукові лабораторії кафедри, котрі планується використати для підготовки бакалаврів з Біомедичної інженерії. Як мені здалося, вони справили на гостей позитивне враження. Окрім того, домовились про тісну координацію у шліфуванні започаткованої освітньої програми, спільну участь медиків й інженерів у наукових дослідженнях - уже в цьому році розпочнемо підготовку спільних наукових проектів для участі в конкурсі Міністерства освіти і науки України та Національного фонду досліджень України.


Дрони для дослідження станів рослинних насаджень

У проблемній науково-дослідній лабораторії «Інтелектуальні управляючі системи в АПК»

Демонстрація технологій Інтернет речей

    На завершення хочу висловити слова особистої подяки декану факультету адеміку М. Цвіліховському за його активну позицію й уміння організувати злагоджену роботу свого колективу в процесі підготовки освітньої програми з «Біомедичної інженерії»!

Завідувач кафедри АРС Віталій Лисенко

 
 
Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертаційРегіональні навчальні заклади (синій)

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook