Оновлено матеріально-технічну базу навчальних лабораторій кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка.

3 вересня 2021, 9:22
м. Київ НУБіП України

 

Для проведення лабораторних робіт з навчальних дисциплін «Технічний сервіс АПК», «Технічне обслуговування транспортних засобів», «Випробування сільськогосподарських машин», «Випробування автомобілів і двигунів», «Випробування і сертифікація транспортних засобів» оновлено матеріально-технічну базу кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка.

Прилад NitroMac призначений для проведення контрольно-діагностичних і настроювальних робіт фар автомобілів. Перед проведенням робіт інженер на СТО по маркуванню повинен визначити всі необхідні дані про параметри і комплектації джерел світла.

Важливо відзначити, що зараз на дорогах України експлуатується велика кількість автомобілів з «фарами-переробками». В основному це фари від праворульних автомобілів, а також фари з інших марок і моделей автомобілів. Інженерам при регулюванні фар слід пам'ятати кілька характерних моментів, які можна зустріти на автомобілях:

1. Часто в фарах, де повинні використовуватися «галогенки» умільці ставлять лампи категорії D (аналог штатного ксенону), а там, де повинен використовуватися «ксенон» - ставлять лампи, що випромінюють біло-синє світло з перекрученим фокусуванням променя.

2. Здійснюється перероблення «ксенону» в фарах ближнього світла з повною відмовою від роботи фар дальнього світла за рахунок миттєвого підйому фари ближнього світла до рівня потоку дальнього світла. Як відомо, переобладнанням світлотехніки фар займаються в тому числі і в автосалонах. В основному для поліпшення освітлення існуючої конструкції фари використовується установка модуля з конструкцією PES з еліптичних відбивачем.

Прилад регулювання світла фар NitroMac цифровий і здатний впоратися з усіма перерахованими відбивачами фар типу Litronic, використовуваних в «ксенон» і «біксенон», PES типу (з еліптичних відбивачем), HNS типу (з нерозривними і ступінчастими на прикордонних поверхнях).

 

 

Товщиномір лакофарбових покриттів Benetech GM280. Товщиномір GM280 призначений для швидкого і точного вимірювання товщини лакофарбового, або іншого покриття на не магнітних металевих поверхнях (NFe) в діапазоні від 0 мкм до 1800 мкм (1,8 мм). Головною відмінною рисою товщиноміра GM280 є виносний знімний датчик, який дозволяє проводити вимірювання у важкодоступних місцях. А особлива форма датчика в формі куточка дозволяє вимірювати товщину не тільки на рівних поверхнях, але і на кутах. Простота і зручність використання даного товщиноміру обумовлена функцією збереження даних вимірювань і дозволяє проводити порівняльний аналіз товщини покриття. Для збереження високої точності вимірювання товщини лакофарбового або іншого типу покриття, після заміни елементів живлення або дуже тривалого зберігання приладу в даному приладі передбачена функція калібровки. Він допоможе, доречі, вибрати "не битий" автомобіль і не дасть обдурити при купівлі нового автотранспорту.

Переваги та особливості Benetech GM280:

·      Великий діапазон вимірювань і висока точність якщо порівнювати з іншими професійними товщиномірами.

·      Виносний змінний датчик.

·      Пам'ять 15 вимірювань.

·      Індикація максимального, мінімального і середнього значення.

·      Міцний пило- і вологозахищений корпус в гумовому чохлі для захисту від ударів.

·      Калібрування на нуль.

·      Функція видалення результатів вимірювання.

·      Яскраве підсвічування екрану.

·      Функція автоматичного відключення.

·      Індикатор низького заряду батареї.

Тривимірна вимірювальна система дозволяє точно визначити зміни в геометрії кузова автомобіля. Телескопічна лінійка виконана з полегшеного алюмінієвого сплаву, а насадки з міцного нейлону, завдяки чому вага лінійки складає всього 1,2 кг. Лінійка призначена для вимірювання діагональних розмірів, вимірювань довжини і висоти всіх типів автомобілів. Можливе використання з усіма видами стапелів, а також підйомниками.

Наявність різних насадок, трикулачного магнітного кріплення і водяного рівня дають можливість проводити вимірювання одній людині.

Також в комплекті на DVD диску база даних кузовів автомобілів починаючи з 1996-го року випуску по 2020.

 

Крім лабораторних робіт дані технічні засоби вимірювання будуть використовуватись студентами на засіданнях наукових студентських гуртків кафедри технічного сервісу та інженерного менеджменту імені М. П. Момотенка і при підготовці бакалаврських проектів і магістерських робіт.

 

Іван Роговський

Регіональні навчальні заклади (синій)Набір на навчання (синій)_2015Захисти дисертацій

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook