День Знань в міжнародному масштабі: спільне та відмінне

2 вересня 2021, 21:22

Нещодавно розпочався навчальний рік. Цьогоріч заняття в нашому університеті почались в кінці серпня, а День знань традиційно відбувся 1 вересня. І будучи співробітником кафедри міжнародних відносин і суспільних наук, автор цих рядків зацікавився питанням: а чи відрізняється в цьому відношенні наша країна від інших держав і регіонів світу і наскільки сильно? Тому було проведене свого роду міні-дослідження, за підсумками якого спробуємо ознайомити наших колег, студентів та інших читачів із міжнародним досвідом у цьому питанні, відповідно до різних регіонів нашої планети.

ЄВРОПА. В таких державах як Бельгія, країни Прибалтики, Угорщина, Македонія, Ірландія, Польща та Словенія навчальний рік як і в нас традиційно починається першого вересня. А ось студентам та школярам Фінляндії, Данії, Німеччини та Шотландії щастить менше, у них навчальний рік починається вже в серпні. При цьому, якщо в Фінляндії та Данії заняття у вишах та школах починаються масово в другій половині останнього місяця літа, а в Шотландії — в останній тиждень літа, що трохи раніше, ніж в середньому по Великобританії, то в Німеччині все залежить від конкретного навчального закладу: іноді німецькі студенти починають навчальний рік в останній тиждень серпня, а іноді й на початку вересня.
Плаваючий розклад початку занять практикується і в Італії. Тут все залежить від регіону, і щороку дата початку занять повідомляється окремо. Наприклад, в цьому році переважна більшість італійських студентів вирушить на навчання 14 вересня, при цьому в регіоні Альто-Адідже навчальні заклади відчинять свої двері вже 7 вересня, в Трентіно - 10-го, в Лаціо та Емілії-Романьї — 15 вересня, а в Венето і Апулії - 16-го. До речі, в Італії вважається, що літо не закінчується 1-го вересня, а триває до 22-го вересня.
Крім того 15 вересня заняття починаються в Болгарії та Румунії, у Франції навчальний рік починається 3-го вересня, а в Греції — 11 вересня або ж в перший понеділок після 11-го вересня, якщо день випадає на вихідний. В Англії відправляються на навчання в перший або другий тиждень осені, а в Хорватії навчальні заклади починають роботу в перший понеділок вересня.
США І КАНАДА. У більшості університетів, коледжів і шкіл США і Канади початок шкільних занять також доводиться на перший понеділок вересня, крім того, в перший день занять тут практикується так званий короткий навчальний день.
ЦЕНТРАЛЬНА І ЛАТИНСЬКА АМЕРИКА. У Латинській Америці зима починається саме тоді, коли у нас починається літо, а осінь настає в березні, що, само собою, прямим чином відбивається на розкладі навчальних занять. Отже, початок занять в Аргентині, Коста-Ріки і Бразилії припадає на перший тиждень лютого, в Чилі учбові заклади відкривають двері для молоді першого березня, а в Уругваї — в перший понеділок березня.
У країнах Карибського басейну розклад навчального року в цілому збігається з європейським, наприклад, на Барбадосі відправляються гризти граніт науки в третій тиждень вересня, а ось в країнах Центральної Америки загальну закономірність виокремити досить складно: в Гватемалі, наприклад, заняття починаються аж в другий понеділок січня, а в Гондурасі — першого серпня. У Мексиці історично День знань припадав на 2 вересня, але тепер в навчальних закладах країни плаваючий розклад, вони починають роботу в серпні, а дата початку занять кожен раз оголошується окремо.
АЗІЯ. У переважній більшості азіатських країн початок занять припадає “по класиці” на перше вересня, наприклад, в Китаї, Гонконгу, Лаосі, Тайвані та Монголії, а в М'янмі починають навчатись в другу середу вересня. Втім, у багатьох країнах Азії початок навчального року припадає і на весну.
Цікаво, що в Південній Кореї навчання починається 3-го березня, в Індії університети відривають свої двері в середині березня-початку квітня, а в деяких штатах цієї країни початок навчання доводиться і зовсім на середину червня. В Японії навчальні заклади починають роботу з першого квітня, в Таїланді — в травні, після святкування тайського нового року (його дата визначається кожного разу індивідуально, але зазвичай він припадає на середину квітня), а на Філіппінах відправляються за знаннями в перших числах червня.
Окремим випадком є Сінгапур, тут початок навчальних занять доводиться або на перші числа січня, або на кінець листопада — в залежності від закладу. До речі, канікули в Сінгапурі тривають всього 6 тижнів. Словом, все досить суворо, часу розслаблятись у студентів доволі мало.
БЛИЗЬКИЙ СХІД. В Ізраїлі початок занять, як правило, доводиться на 1-е вересня, правда, іноді дата початку навчального року переноситься, наприклад, якщо перший день осені припадає на суботу або на національні свята, так в 2012 і 2013 роках початок навчального року в Ізраїлі було перенесено на 27 серпня.
У сусідніх арабських країнах заняття теж починаються у вересні: в Ірані — 22 або 23 вересня, що відповідає початку осені за перським календарем, в Катарі і Об'єднаних Арабських Еміратах — 15 вересня, в Єгипті — з 15-го по 24-е вересня, а в Омані та Саудівській Аравії навчальний рік починається в перший тиждень вересня.
АФРИКА. Як не дивно, але і в багатьох країнах Африки теж починають навчальний рік першого вересня, наприклад, в Ефіопії, Нігерії та Сомалі, а в Алжирі День Знань традиційно відзначається в першу неділю вересня.
У деяких областях Кенії початок шкільних занять теж доводиться на перше вересня, в інших же регіонах країни навчальний рік починається в січні, відразу після святкування Нового року. У ПАР і Танзанії початок навчального року припадає на середину січня, а в Південному Судані заняття в школах починаються 20 березня.
АВСТРАЛІЯ І НОВА ЗЕЛАНДІЯ. В Австралії навчальний рік починається після святкування Дня Австралії — головного національного свята країни, який відзначається щорічно 26 січня. Втім, якщо 27 січня випадає на другу половину тижня, то зсувають розклад початку занять в бік найближчого понеділка. Нова Зеландія в цьому плані від Австралії не дуже відрізняється, тут заняття починаються 27 січня, правда, іноді в приватних навчальних закладах на прохання батьків початок навчального року може бути переміщено на перші числа лютого.
Тож, як ми можемо бачити, щодо питання «Коли починається навчальний рік?» у світі є чимала різноманітність підходів.

Від імені кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

бажаємо всім вдалого та плідного року!

 

Олексій Оснач,
доцент кафедри міжнародних відносин і суспільних наук

 

Регіональні навчальні заклади (синій)Захисти дисертаційНабір на навчання (синій)_2015

Натисніть «Подобається», щоб читати
новини НУБіП України в Facebook